Mean Reversion – tjen penge på at gå imod trenden

I sidste artikel gennemgik vi handelsstilen Trend following. I denne artikel skal vi kigge på det modsatte, nemlig Mean Reversion trading.

I denne artikel gennemgår vi:

  • Hvad er Mean Reversion?
  • Hvordan defineres “The Mean”?
  • Hvilke strategier er der inden for Mean Reversion?

Hvad er Mean Reversion?

Mean Reversion daytrading bliver ofte betegnet som counter-trend trading og reversal trading. En Mean Reversion daytrader kigger efter markeder, hvor kursen har bevæget sig langt væk fra “The Mean” (gennemsnittet). Daytraderen handler imod trenden i en forventning om, at kursen altid, på et eller andet tidspunkt, vender tilbage til gennemsnittet.

Vi ser ofte at instrumenter bevæger sig væk fra deres gennemsnit ved breakouts, men at de så efter lidt tid, bevæger sig tilbage mod gennemsnittet.

I eksemplet nedenfor har vi EURUSD på en dagsgraf. Her har jeg lagt et 50-perioders simpelt glidende gennemsnit over og markeret alle de gange kursen har vendt tilbage til gennemsnittet efter et breakout.

eurusd-mean-reversion

Der er mange daytradere, der handler med trenden. Det er også noget, jeg personligt gør, men jeg må sige, at jeg oftest føler mig mest komfortabel med at gå imod en trend, som er langt væk fra kursens gennemsnit. Der er dog flere aspekter ved Mean Reversion Trading, og man kan nemt komme til at brænde fingrene ved denne handelsstil. For vi kan se, at kursen mange gange prøver at komme tilbage til gennemsnittet, men fejler ad flere omgange. Derfor kan man ikke bare nøjes med at sælge, blot fordi at kursen er langt væk fra dens gennemsnit. Man skal derfor have en solid strategi og have defineret klart, hvad The Mean egentlig er.

Hvordan handler man Mean Reversion?

Før vi kan kigge på konkrete strategier, så skal vi først have fundet ud af, hvordan vi definerer og bestemmer “The Mean”.

Hvordan definerer vi “The Mean”?

Der er ikke noget definitivt og entydigt svar på, hvilke parametre gennemsnittet skal beregnes ud fra. Det 200-perioders glidende gennemsnit er ligeså korrekt at bruge, som det 21-perioders. Ligeledes kan VWAP i nogle tilfælde være et mere retvisende bud på gennemsnittet. Det er derfor vigtigt, hvis du skal handle Mean Reversion setups, at du gør dig en overvejelse om, hvilket gennemsnit du vil bruge (langsomt eller hurtigt). Det har nemlig noget at sige, især i forhold til handelsfrekvensen og sandsynligvis også din win-rate og risk to reward.

Mean Reversion strategier

En god indikator, som mange bruger til Mean Reversion daytrading, er Bollinger Bands.

Kort fortalt, så består Bollinger Bands af tre bånd i form af et 20-perioders glidende gennemsnit, samt to ydre linjer der er to standardafvigelser væk fra det 20-perioders glidende gennemsnit (dette er standardindstillingerne, men kan naturligvis ændres). En idé til en strategi er, at bruge Bollinger Bands indikatoren  i samspil med et price-action setup. Her kan man f.eks bruge 2 Bar Reversal som entry. Den strategi har vi skrevet nærmere om i denne artikel.

Nedenfor er et eksempel på netop denne strategi.

mean-reversion-eksempel

En indikator ,som jeg selv bruger og er meget glad for i mine Mean Reversion handler, er Dagens ATR. Denne kan dog som udgangspunkt kun bruges til daytrading. Jeg bruger Dagens ATR til at vurdere, hvornår markedet er ude af balance og dermed væk fra sit gennemsnit. Når kursen er forbi Dagens ATR, så ved jeg, at jeg skal kigge efter Mean Reversion setups. Ligesom med ovennævnte strategi, så bruger jeg Dagens ATR i samspil med enten et price-action setup, eller et støtte/modstandsniveau. Mit target for et Mean Reversion setup er ikke en korrektion tilbage til gennemsnittet, jeg bruger i stedet strukturen i markedet.

En vigtig ting at nævne i forbindelse med Mean Reversion daytrading er, at man ofte ikke kigger efter en decideret trendvending, men blot en korrektion tilbage til gennemsnittet.

Spørgsmål eller kommentarer?

Det var det, for denne introduktion til Mean Reversion trading. Har du ikke læst vores artikel om den modsatte handelsstil, Trend Following, kan du gøre det her. Har du nogle spørgsmål eller inputs, så smid en kommentar nedenfor.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *