Trend Following – tjen penge på at følge trenden

Vi har fået flere spørgsmål omkring handelsstile og har derfor valgt at skrive to artikler om de to overordnede handelsstile – Trend Following og Mean Reversion.

Denne første artikel er omkring den klassiske og anerkendte handelsstil – Trend Following.

Om Trend following

Tom Basso, en kendt Amerikansk hedgefund manager, definerer Trend Following i bogen ‘Trade Your Way to Financial Freedom’ således:

“Let’s break down the term Trend Following into its components. The first part is “trend”. Every trader needs a trend to make money. If you think about it, no matter what the technique, if there is not a trend after you buy, then you will not be able to sell at higher prices. “Following” is the next part of the term. We use this word because trend followers always wait for the trend to shift first, then “follow” it.”

Trend Following går altså ud på at ride med på de trends, som opstår i markedet. De fleste har nok hørt sætningen “følg altid trenden” og “trenden er din ven”. Det er næsten blevet et slags mantra, at man altid skal følge trenden, og at det er dér pengene tjenes.

Men hvordan følger man en trend? Og hvordan kan man vide, at markedet er i en trend? Det er nogle af det ting vi skal kigge nærmere på i artiklen her.

Hvad er en trend?

Først og fremmest bliver vi nødt til at se på, hvordan en trend er defineret. Den klassiske definition på en opadgående trend er konsekvente højere toppe og højere bunde på grafen. Det har jeg illustreret nedenfor.

Her er en opadgående trend:

opadgaaende-trend

Det omvendte kendetegner en nedadgående trend, nemlig at vi på grafen kan se konsekvente lavere toppe og lavere bunde.

Her er en illustration af en nedadgående trend:

nedadgaaende-trend

En anden metode til at definere, om markedet er i en opadgående eller nedagående trend, er at bruge et glidende gennemsnit. De fleste bruger et 200-perioders glidende gennemsnit til bestemmelsen af den overordnede trend.

Du kan læse mere om glidende gennemsnit her, samt lære hvordan man bruger dem.

Trend Following strategier

Trend Following går som sagt ud på at tjene penge på de trends, som nogle gange opstår i markedet. Der findes en masse Trend Following systemer på internettet, men en af de helt klassiske er det gamle Turtle Trader system, opfundet af den succesfulde trader Richard Dennis. Der er skrevet flere bøger om dem, men artiklen her beskriver rigtig godt essensen af historien og hvordan de handlede dengang. De handlede ud fra dagsgrafen og må siges at være en blanding af Swingtradere og Position Tradere.

Herunder er et billede af et eksempel på en handel fra deres strategi:

turtle11

Men Trend Following er ikke kun for den langsigtede trader. Man kan også sagtens finde trends på de lavere tidsrammer, såsom timegrafen og helt ned på 5-minuttersgrafen. Et godt eksempel på dette, er Hans-Henriks 5/1-metode. Her handler han netop med trenden og prøver at få så meget ud af trenden som muligt ved blandt andet at bruge et glidende gennemsnit som exit strategi.

Trend Following handler i bund og grund om, at følge trenden. Det gør man typisk ved at handle på et “break-out”, altså når kursen bryder op fra et niveau eller et bestemt kursmønster.

En helt essentiel del ved Trend Following er, at man ikke prøver at forudsige bevægelser eller bestemte prisniveauer, hvor man tror, at prisen vender. Med andre ord, så prøver man ikke at forudsige toppe og bunde. Man bruger heller ikke targets i Trend Following, da hele ideen er, at man skal følge trenden, indtil den skifter. Trend Followers skal derfor ikke forudsige, men skal i stedet reagere på de trends som opstår.

Hvilke indikatorer bruger en Trend Follower?

En Trend follower bruger typisk et par forskellige indikatorer i sine analyser.

Turtle traderne brugte eksempelvis Donchian channels til entry og ATR til stop-loss. Andre vil typisk også gøre brug af f.eks MACD indikatoren og et eller to glidende gennemsnit. Trend Following er ofte en meget systematisk måde at handle på og består af helt faste regler for entry, exit, samt regler for hvor meget man skal satse per handel ,og hvornår man skal lægge til en handel.

Det der er vigtigt at forstå ved Trend Following er, at man oftest har en lav win-rate, men høj Risk to Reward ratio. En Trend Follower kan derfor sagtens overleve ved kun at have ret i 35% af handlerne, for når han så rammer rigtigt og fanger en god trend, tjener han typisk 4-5 gange sin risiko i gevinst. Det betyder samtidig også, at risikostyring er sindsygt vigtigt, da draw-downs kan være ret voldsomme, da win-raten er lav.

Trend Followers tjener penge, både når markedet trender nedad og opad. Der er altså ikke tale om long-only investering eller buy-and-hold. Trend Following er næsten udelukkende baseret på teknisk analyse.

Mere information omkring Trend following

Et godt sted at starte hvis man gerne vil blive klogere på Trend Following, er at læse et par bøger omkring det. Et eksempel er bogen ‘The Complete TurtleTrader: How 23 Novice Investors Became Overnight Millionaires’ af Michael Covel. Det er både en spændende historie, men lærerig i den forstand, at man også lærer de regler som  Turtle traderne brugte, og som efter sigende stadig skulle virke i dag. Det er også muligt at læse en kortere og gratis version her af deres sytem.

Men Trend following er en stil i sig selv, og man kan inkorporere mange forskellige strategier til at fange disse trends. Vi har skrevet en del om forskellige strategier her på DaytraderLand og der bliver løbende føjet til.

Har du ellers nogle spørgsmål eller kommentarer så stil dem gerne nedenfor i kommentarfeltet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *