Kursmønster: Rounding Tops & Bottoms

I serien om de vigtigste kursmønstre er vi nu nået til at kigge på “Rounding Tops & Bottoms” mønsteret. Der er selvfølgelig en bullish og bearish version af mønsteret.

Vi kommer ind på mønsterets opbygning, to metoder til at forøge successraten af mønsteret, samt hvordan du kan anvende det i din daytrading.

Hvad er Rounding Top og Bottom kursmønsteret?

Navnet kommer af det faktum, at vi ser en runding i enten toppen eller i bunden på en kursgraf. Det er dermed et “reversal” mønster, som er et tegn på at trenden er ved at ophøre og vende.

Her er en Bullish Rounding Bottom på en kursgraf (Crude Oil, 1H):

Hvilke tegn var der på at sælgerne var ved at miste grebet? Price action. Hver gang vi bryder en swing-low (=en signifikant bund) så holder jeg altid øje med reaktionen. Ryger vi direkte igennem og fortsætter ned? Hvis ja, så er sælgerne stadig de dominerende. Men får vi derimod en grøn candlestick lige efter bruddet, så er det tegn på at køberne begynder at vise sig og købe op. Jeg har markeret de tre swing lows herunder, hvor vi kan se, at vi på den sidste får lange skygger på de candlesticks som bryder den hvor vi derefter får et brud op.

Er der andet som kunne tyde på en trendvending udover den rundende bund samt price action? Ja, hvis vi lægger en MACD på (enten RSI eller MACD, jeg bruger MACD), så kan vi se, at der opstår en divergens mellem MACD indikatoren og kursen. Så når vi får en ny bund på kursen får vi samtidig en højere bund på MACD’en = divergens. Dette er også et tegn på en trendvending. Se billede nedenfor:

Det er de to metoder som jeg bruger til at forøge succesen med Rounding Tops & Bottoms.

For god ordens skyld, så er der nedenfor en Rounding Top, som er den bearish del af kursmønsteret. Jeg har tilføjet de to metoder (udover den rundende top) på at trenden var ved at vende (Guld, 15min):

Man kan handle disse Rounding Tops & Bottoms på mange forskellige måder. Personligt prøver jeg at spotte dem på en højere tidsramme (dagsgrafen) og så komme ind i handlen på et setup på f.eks time eller 15min grafen. Du kan læse mere om setups og strategier her.

Konklusion

Rounding Tops & Bottoms kan være glimrende mønstre til at spotte en trendvending. Især hvis man bruger 1) price action og 2) en MACD eller RSI divergens.

Vi håber, at i har fået noget ud af denne artikel og kan bruge informationen i jeres egen daytrading.

Spørgsmål og kommentarer er som altid velkomne.

 

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *