Rektangel kursmønsteret

I serien om de vigtigste kursmønstre er vi nu nået til at kigge på rektangel mønsteret. Der er selvfølgelig en bullish og bearish version af mønsteret.

Vi kommer ind på mønsterets opbygning, to metoder til at handle mønsteret, samt hvordan du kan anvende det i din daytrading.

Hvad er rektangel kursmønsteret?

Som navnet antyder, så er rektangel kursmønsteret netop en rektangel. Disse kan opstå både i toppe, bunde og midt i trends, hvor de fungerer som en pause i trenden.

Typisk, så siger man at en rektangel i midten af en trend er et fortsættelsesmønster.

Nedenfor har vi guld på en 15min graf. Her har vi en stigende trend, hvorefter vi får en konsoliderengsperiode (=rektangel).

Når vi har en opadgående trend som ovenfor, så forventer jeg altid at den vil forstsætte, indtil at price-action fortæller mig andet. Den bullish version af en rektangel kræver derfor at vi har en opadgående trend som udvikler sig til en rektangel. Dette er oftest blot et tegn på en pause i trenden.

For god ordens skyld har jeg også vedlagt et eksempel på en bearish rektangel.

For at kunne definere om trenden er op eller ned, kan man med fordel bruge et glidende gennemsnit som f.eks det 200-perioders.  Her har jeg også indsat et 200-perioders glidende gennemsnit for at vise den generelle trends retning.

Hvordan handler man rektangler?

Det er slet ikke altid at mønsteret er en perfekt rektangel. Generelt siger man, at man skal undgå at handle inde i en rektangel (i hvert fald hvis man er trend-follower), og først handle når vi får et breakout fra rektanglen. Den første metode jeg bruger til at handle rektangler på er ved et breakout og efterfølgende retest. Vi kan se, at vi får et breakout op fra rektanglen og derefter en retest af toppen. Det er igen et eksempel på, at når modstand bliver brudt, så fungerer det ofte som støtte.

Man kan også handle inde i rektanglen. Her er den bedste teknik at satse på at breakouts vil fejle. Nedenfor er NZDUSD på en timegraf.

Den anden metode jeg bruger til at handle rektangler er ved fejlede breakouts. Den er som følger:

  • Identificer ekstremerne på rektanglen
  • Bryder vi en af ekstremerne, men lukker inden for rektanglen igen, så går jeg short/long.
  • Stop-loss placeres via ATR
  • Target er næste problem-niveau for markedet (næste støtte/modstandsniveau).

Konklusion

Det er en god idé at kunne identificere en rektangel, da man helst skal undgå at handle inde i én, i hvert fald hvis man er en trend-follower.

Er man en trend-follower, så kan det bedre betale sig at vente til vi rent faktisk har fået et breakout af rektanglen.

Man kan dog også handle fejlede breakouts af rektanglen, hvis man er til mean-reversion trading.

Vi håber, at i har lært noget af denne artikel og at det kan bruges i jeres daytrading. Spørgsmål og kommentarer er som sædvanligt velkomne.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *