RSI indikatoren – Hvornår vender markedet?

rsi_indikatoren

Når man bevæger sig ind i junglen af tekniske indikatorer, så er der indikator, der næsten altid dukker op som en af de første.

Det er RSI indikatoren (Relative Strength Index), som helt kort fortalt siger noget om, om et marked er ved at være overkøbt eller oversolgt.

Overkøbt og oversolgt er begreber der tit bruges i teknisk analyse, og de fortæller udelukkende, om et marked har kørt i samme retning i lang tid.

Da alle finansielle markeder har det med at bevæge sig i bølgebevægelser, så kan det være rart at få en indikation af, om det papir man kigger på er ved at gøre klar til en vending. Og her kan RSI være et godt værktøj at have med sig.

Her vil jeg kort gennemgå følgende:

  • Hvad er RSI?
  • Hvordan bruger man den i sin daytrading?

Hvad er RSI?

RSI ligger som fast indikator i alle softwarepakker i dag, så du behøver ikke vide alt om, hvordan den udregnes. Men jeg plejer at anbefale, at man sætter sig lidt ind i, hvordan ens værktøj virker. Så her er en kort forklaring.

RSI måles som udgangspunkt oftest 14 perioder bagud i tid.

Kort fortalt tager formlen de gennemsnitlige gevinster fra de sidste 14 perioder og dividerer med de gennemsnitlige tab fra samme tidsrum.

Det sættes så ind i følgende formel:

1-(100/(1+(gennemsnitlige vindere/gennemsnitlige tabere)))

Gå ikke så meget op i matematikken, men mere i resultatet. og RSI ser du et eksempel på her:

RSI-carlsberg

Her har jeg med pile angivet, hvor RSI antyder en overkøbt (omkring 70) eller en oversolgt (omkring 30) situation i Carlsberg-aktien på en dagsgraf.

Som du kan se, så gør RSI en fornuftigt job i forhold til at fortælle os, om en aktie er steget for længe eller faldet for længe om måske snart skal vende.

Hvordan bruges RSI indikatoren i daytrading?

Den helt simple metode at bruge med RSI indikatoren er at spotte toppe og bunde, som f.eks. her i det tyske DAX-indeks:

RSI-DAX

Jeg vil aldrig anbefale, at man bruger en indikator så simpelt, at man blot køber og sælger ved oversolgt og overkøbt. Men som tillæg til andre metoder, hvor man f.eks. kigger på det glidende gennemsnit, grafformationer m.m., så kan det være et meget effektivt redskab.

En anden måde at bruge RSI indikatoren på er ved at kigge på såkaldte divergenser. En divergens er når kursen begynder at trende den ene vej, imens RSI trenden den anden. Se grafen her:

RSI-DAXdivergens

Her kan du se et par eksempler på, hvordan der skabes nye lavere bunde i prisen (i det første eksempel) imens der skabes nye højere bunde i RSI. Dette er ikke en stensikker metode, men mange bruger den som en advarsel om, at det er tid til at kigge efter andre vendingssignaler.

Der findes et utal af måder at bruge og fortolke RSI indikatoren på. Og som med alle andre indikatorer skal man huske, at man kun får en indikation af en mulig udvikling. Så en indikator skal aldrig stå alene.

Hvis du vil dykke mere ned i brugen af RSI, kan du se videoen her, der beskriver metoderne mere i dybden.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *