Point & Figure-grafen

point-figure-graf

I serien over de forskellige graftyper, er vi nu nået til en af de grafer, som ikke bruges så meget mere, nemlig den såkaldte Point & Figure-graf.

Point & Figure-grafen er en af de ældste og mest simple måder at tegne en graf på indenfor teknisk analyse. Grafen består af en række markeringer med enten X eller O, deraf dens øgenavn kryds-og-bolle-grafen.

Et eksempel på Point & Figure-grafen ser nedenfor i guld-handel:

Point and Figure-grafen
Point and Figure-grafen

I dette tilfælde er Point & Figure-grafen sat til at være en 1-point graf. Dette betyder, at der markeres med et X eller O, hver gang kursen bevæger sig med 1 point. Dog skal der tre points bevægelse i modsat retning til, før man kan plotte den. Det vil sige, at hvis kursen er steget med 10 point, så er der tegnet 10 krydser i træk. Falder kursen herefter med 2 point, før den stiger igen, så tegnes der ingen boller, idet der altid skal tre points bevægelse til. Det kan selvfølgelig ændres til andre værdier i indstillingerne.

Tilbage i historien i den spæde start af teknisk analyse var denne graftype (sammen med linjegrafen) en af de mest foretrukne, idet den var nem at tegne op på et kvadreret ark papir, og ikke mindst fordi man meget hurtigt danner sig et indtryk af toppe, bunde, støtteniveauer, modstandsniveauer osv. Det er jo netop nogle af de afgørende grunde til, at vi overhovedet arbejder med teknisk analyse.

En vigtig faktor at lægge mærke til her er, at der ikke er nogen tidsfaktor involveret. Hvis kursen står stille eller næsten ikke bevæger sig i 10 timer i træk, så bliver der ikke tegnet noget på grafen overhovedet. Det er altså først i det øjeblik, at prisen bevæger sig 1 point, at der tegnes et X eller O.

Et simpelt købssignal i Point & Figure-grafen ser ud som i dette eksempel:

PF-graf1

Vi har her haft en række krydser op ad, tre boller ned ad og så fire krydser op, så vi får et brud op over den seneste rækker krydser. Dette er det mest simple købssignal i denne graftype.

I forhold til bar-grafen og candlestick-grafen er denne graftype utrolig ren at kigge på. Der er ikke meget andet end bevægelser op og ned. Dette kan både være en fordel og en ulempe.

Fordelen ved denne type graf er, at man ikke bliver fristet til at handle på en masse dårlige signaler. Et signal kan ikke tolkes, det kan kun være køb eller ikke-køb, salg eller ikke-salg. Der findes ikke nogen “måske’er”. Så for en trader med tendens til at handle for meget f.eks. pga. utålmodighed, så kan denne type graf være det helt rigtige.

Omvendt er der også en del information, der går tabt i en point & figure-graf. Det er ikke til at se den såkaldte Price action, hvor alle nuancerne fra f.eks. candlestickgrafen kommer til udtryk. Så som med så meget andet indenfor day- og swingtrading kommer det an på temperament og tradingstil, hvad du vælger.

Dog skal det siges, at jeg ikke kender én eneste daytrader, der benytter sig af point & figure.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *