Linje-grafen

linje-grafen

I en linjegraf er alle punkterne sammenskrevet med én lang linje.

Det kan du se et eksempel på nedenfor i form af Novo Nordisk på en dagsgraf, hvilket betyder at hvert punkt på x-aksen svarer til én dag.

Novo-linje

Nogle investorer foretrækker denne form for graf, hvis man skal danne sig et hurtigt overblik over udviklingen over længere tid. Men de færreste swing- og daytradere bruger denne graf, da den ganske enkelt ikke giver nok information om udviklingen indenfor den enkelte graf.

Linjegrafen er også ofte valgte, når medierne skal give hurtigt billede af f.eks. olieprisens udvikling, faldet i pundet osv., idet man nemt kan give et klart billede af en stigende eller faldende trend. Linjegrafen fungerer især godt, når grafen enten ikke er ret stor (f.eks. i en avisartikel) eller hvis man kun har ganske kort tid til at vise grafen (f.eks. på TV).

Netop grafens overskuelighed selv med små billeder gør også, at mange vælger denne graf, når de skal følge udviklingen i en investering på smartphones og tablets, hvor billedet er småt og man kun har få sekunder til at tjekke udvikling.

IOS-linjegraf

Men når det kommer til stykket, så er linjegrafen, som analyseværktøj, på vej ud. Grafikken på de bærbare medier er efterhånden så god, at man godt kan få gode analysegrafer med de andre graftyper på især tablets.

En historisk vinkel på, hvorfor linjegraferne engang var den populæreste graftype er, at analytikerne jo ikke altid har haft den enorme datakraft til rådighed, som vi har i dag. Når man kigge på de første artikler fra Charles Dow fra starten af 1900-tallet, så er alle disse selvfølgelig illustreret med linjegrafer. Disse kunne man nemt selv plotte ind i en graf, og man behøvede ikke avanceret matematik eller ret meget tid for at holde sine grafer opdaterede.

Men i dag kan de virke som ren stenalder at tænke på, hvor aktieanalyse blev bedrevet for 100 år siden, når selv den simpleste indikator som f.eks. et simpelt glidende gennemsnit tog oceaner af tid at udregne.

Så konklusionen er, at linjegrafen nok altid vil have sin plads i medierne og til de helt hurtige opdateringer. Men jeg tror ikke at det er nemt at finde en daytrader i dag, der foretrækker linjegrafen. Her falder valget formentlig på enten bar-grafen eller candlestick-grafen.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *