Candlestik-grafen

candlestik-grafen

I serien over de forskellige graftyper er vi nu nået til Candlestick-grafen.

Som nævnt i artiklen med bar-grafen, så er candlestick-grafen gået hen og blevet en af de mest populære graftyper blandt tradere i dag. Candlestick er det engelske ord for lys eller stearinlys, hvilket du nok kan se sammenhængen i, når du ser, hvordan candlestick-grafen ser ud.

Novo-candle1

Lad os prøve at zoome lidt ind på de enkelte dele af candlestick-grafen.

Novo-candle2-hvid

I candlestick-grafen får I samme information som i bar-grafen:

1. Start/åbenkursen (første handlede pris efter at børsen er åbnet)
2. Lukkekursen (Den sidste handlede pris før børsen lukker)
3. Den højeste kurs aktien er handlet til i løbet af dagen
4. Den laveste kurs aktien er handlet til i løbet af dagen

Så hvorfor så bruge candlestick-grafen i stedet for bargrafen?

Jo, dette har noget at gøre med det man kalder kroppen. Kroppen er det hvide felt, der er en firkantet imellem åben- og lukkekursen. I ovenstående tilfælde er kroppen hvid, fordi lukkekursen er højere end åbenkursen (kursen er steget i løbet af dagen).

Hvis kursen omvendt var faldet, så ville det have set således ud:

Novo-candle3-sort

Nøjagtig de samme informationer. Men nu er kroppen sort, fordi kursen er faldet.

Det betyder, at vi udover at få informationerne om åben, luk, høj og lav på dagen også hurtigt kan danne os et hurtigt overblik over, om købere eller sælgere er stærkest i en given periode.

Det kunne f.eks. se sådan her ud:

Novo-trend

Ovenfor ses at kursen er i opadgående trend, da de fleste candles er hvide.

Efterfølgende begynder kursen at bevæge sig sidelæns, men vi kan se at de fleste candles nu pludselig er sorte. Det betyder altså, at vi ikke bevæger os så meget, men at det er sælgerne, der er stærkest og presser prisen ned næsten hver dag.

Dette er en meget lille del af det, man kalder Price Action, som vi nok skal skrive meget mere om senere. Men først er det vigtigst at forstå, hvordan prisgrafen er opbygget.

Vi er vidner til en konstant auktion

Som nævnt ovenfor, så viser graferne noget om magtforholdet mellem køberne og sælgerne på markedet.

Finansmarkederne er i en konstant forhandling om, hvad de enkelte papirer er værd. Derfor kan det være meget udbytterigt at lære at læse disse grafer for at finde ud af, om kursen skal op eller ned i den kommende tid.

Mange daytradere kigger bl.a. efter pinbars i candlestick-grafer og bar-grafer. Pinbars er barer i grafen, hvor kursen først har været på vej i én retning, men hvorefter enten købere eller sælgere træder ind og sender kursen i den modsatte retning.

Nedenfor ses et eksempel en pinbar i guldet på 15-minutters grafen:

pinbar

Ovenfor kan vi se, at guldet har været i en flot optrend. De grønne candles har været de stærkeste, men pludselig sker der en forandring. Som vi ved fra tidligere, så viser det højeste punkt på et candlestick, hvor prisen maksimalt har været henne i løbet af en 15-minutters periode. Her kan vi se, at prisen har været fortsat højt oppe, hvorefter sælgerne er trådt i karakter og har sendt kursen hårdt nedad.  Efter dette falder prisen ned til omkring kurs 1.302,5 – for så efterfølgende at stige igen. Men et par timer senere sker nøjagtigt det samme igen omkring kurs 1.315,0, hvorefter prisen for alvor får fart på nedad.

Dette er ikke en artikel direkte om disse kursmønstre, men som du sikkert kan fornemme, så kan der tjenes rigtig gode penge på at kunne spotte disse trends, styrker og svagheder blot ved at kunne se på de enkelte candlesticks – og på forholdet mellem de forskellige barer.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *