5 gode grunde til altid at benytte stop-loss

5-grunde-benyt-stop-loss

De fleste daytradere og investorer har hørt dette citat før:

Cut your losses and let your profits run

Helt grundlæggende betyder det jo, at du skal skynde dig at skille dig af med dine tabere og til gengæld give dine vinderhandler lov til at løbe så lang tid som muligt.

Til at gøre dette bruger vi et begreb kaldet Stop-loss.

Som navnet antyder, så er det et niveau, hvor vores platform helt automatisk går ud af en position, uden at du skal foretage dig noget eller trykke på nogen knapper. Hvis du er gået long i DAX i kurs 10.000, så kan du f.eks. sætte et Stop-loss i 9.980. Dette betyder, at i det sekund prisen rammer 9.980, så bliver du automatisk stoppet ud af din position med et lille tab til følge.

Det lyder enormt simpelt, men de fleste nye daytraders oplever hurtigt, at det ikke er helt så simpelt endda.

Vi oplever ofte, at – især nye – daytraders ikke får sat deres Stop-loss, men i stedet kører med et såkaldt mentalt stop-loss, hvor man bare har besluttet sig for et cirka-niveau, hvor man formentlig vil tage sit tab. Dette er en meget farlig vej at gå, der i værste tilfælde kan koste dig hele din kapital.

I artiklen her vil vi ikke komme ind på, hvordan stop-losses skal sættes, da det snart bliver beskrevet i en separat artikel. Men lad os her give dig nogle meget klare grunde til, hvorfor du altid skal sætte et fast Stop-loss, og hvorfor det bør sættes på samme tid, som du aktiverer din handel.

1. Nedbrud i platform eller internetforbindelse kan være fatalt

Vi er efterhånden blevet vant til, at teknikken virker det meste af tiden. Men vi skal huske på, at når vi daytrader, så kan selv et kortvarigt udfald i enten din handelsplatform, internetforbindelsen, strømforsyningen eller lign. være ganske alvorligt. Især hvis du ikke har sat et automatisk stop-loss, som vil blive aktiveret, uanset om du er ved computeren eller ej.

Når du daytrader, skal du sikre dig, at du sætter dit Stop-loss niveau samtidig med, at du går long eller short i markedet. Hvis du har prøvet at sidde med en aktiv handel i markedet og oplevet, at din forbindelse til markedet pludselig bryder ned, så ved du, hvor nervepirrende det kan være. Hvis du ikke har oplevet det endnu, så har du oplevelse til gode.

no-internet-connection

En ting er situationen, hvor du blot handler med aktier for egne penge, og hvor dit værdipapir måske kan bevæge sig ½-1% i den korte tid det tager, mens du får genstartet din computer eller internetforbindelse. Men helt anden og langt mere alvorlig situation er, hvis du sidder i en gearet position, hvor en bevægelse på blot ½% i markedet den forkerte vej vil betyde 25% tab på din handelskonto.

Vi håber, at du kan se alvoren i at udelade at benytte Stop-loss.

Måske tænker du, at det er helt usandsynligt, at det skulle forekomme lige imens du var inde i en handel i 8 minutter.

Men tro os, når vi siger, at de usandsynlige hændelser sker utroligt tit i markedet.

Så sæt altid dit Stop-loss samtidig med din handel.

2. Et stop-loss hjælper dig til at bestemme din positionsstørrelse

Hvis du har læst vores artikel om risikostyring, så ved du, hvad vi mener med positionsstørrelse.

Men helt kort fortalt går det ud på, at du altid skal beslutte dig for, hvor stor en del af din kapital du vil risikere per handel. Hvis du har 50.000 kr. på din konto, og du maksimalt vil risikere 1% per handel, så betyder det, at du kun vil tabe 500 kr. per handel.

For at kunne beregne, hvor meget du nu må sætte ind på handlen, er det vigtigt, at du har et Stop-loss på et præcist kursniveau, så du har noget at beregne din indsats med.

Et eksempel.

Hvis du f.eks. går long i DAX i kurs 10.000 og sætter Stop-loss til 9.990, så har du 10 point i risiko. Nu dividerer du din samlede risiko på de 500 kr. med 10 point og får der med 500/10 = 50 kr. Nu må du sætte 50 kr. per point. Skulle handlen mod forventning gå imod dig, så ved du med sikkerhed, at dit Stop-loss sikrer dig mod tab større end 500 kr. på denne handel.

Uden et fast Stop-loss vil du ikke have nogen mulighed for at lave handler med lige stor risiko, idet du ikke ved præcist, hvor du vælger at gå ud af handlen fra gang til gang.

Netop den enslydende risiko per handel er altafgørende, hvis du på lang sigt vil have succes som daytrader.

Denne risikostyring kan du som nævnt læse mere om i artiklen risikostyring, men også i artiklen om at føre logbog.

3. Stop-loss begrænser det psykologiske pres

Som vi har skrevet om før her på siden, så er psykologien en faktor, der spiller negativt ind hos langt de fleste daytraders. Vi har tidligere skrevet artikler om psykologien i daytrading samt om hvorfor det er så hård at daytrade.

frustrationI mange tilfælde er det psykologiske element faktisk så stor en faktor, at det gør hele forskellen mellem tab og profit.

Først og fremmest beskyttet et stop-loss dig jo imod store tab. Det er det helt grundlæggende formål med at benytte stop-loss.

Men derudover oplever de fleste daytraders, at dét at have nogle faste, konkrete – og meget gerne – nedskrevne regler for, hvordan stop-loss sættes, hvor meget der risiko, der tages per handel osv. er samlet set med til at kunne holde følelserne under kontrol i løbet af en i forvejen travl dag med mange afgørende daytrading beslutninger. Eller sagt på en anden måde: det gør det muligt at agere som en robot i løbet af handelsdagen og så bruge aftentimerne på at justere handelsstrategierne til løbende.

4. Stop-loss hjælper dig med at føre statistik over dine handler

Som nævnt ovenfor og i flere artikler og interviews med succesfulde daytradere, så er det vigtigt at føre logbog over sine handler.

Dette er ikke kun for at kunne tracke sine daytrading handler og notere sig gevinster og tab, men mindst lige så vigtigt for at kunne føre en mere grundig statistik over handelsstrategier. Logbogen vil synliggøre, hvilke markeder ens metoder virker bedst i, hvilke tidspunkter på dagen, der er mest profitable osv. Det er værdifuld viden, som du ikke vil være foruden.

I den forbindelse bruger man ofte et parameter, der kaldes Reward-to-risk factor. Denne faktor fortæller en historie om, hvor store dine gevinster er i forhold til dine tabere.

Har du været inde i en long handel i DAX, hvor din risiko var sat til 10 point med stop-loss, og du endte med en gevinst på 20 point, så var din reward-to-risk factor på 2:1. Det vil med andre ord sige, at din gevinst var to gange så høj som din oprindelige risiko.

Hvordan man i praksis bruger disse statistikker fra sin logbog til at forbedre sin daytrading, det skal vi nok skrive en hel artikel om inden længe.

5. Lås profitten inde med trailing stop-loss

Det hidtil omtalte stop-loss har været et helt ordinært stop-loss, som sættes for at sikre dig mod tab, hvis din handel går imod dig med det samme.

En anden del af det at sit sætte stop-loss er at bruge et såkaldt trailing stop-loss, som flytter sig stille og roligt, hvis din handel går i den rigtige retning.

Lad os tage et eksempel.

Hvis vi igen tager udgangspunkt i en long handel i DAX ved kurs 10.000 med et stop-loss ved 9.990 og dermed en risiko på 10 point. Så lad os nu forestille os, at prisen stiger som forventet, og DAX nu pludselig handles i kurs 10.050. Her bruger man et trailing stop-loss, der i faste intervaller rykker vores exitpris opad i spring af f.eks. 10 pt. Så når prisen nu er oppe i 10.050, så ligger vores stop-loss nu i 10.040, hvilket gør, at vi har en profit på 40 point låst inde, når prisen på et eller andet tidspunkt begynder at falde.

Trailing stop-loss kan sættes manuelt undervejs, men langt de fleste handelsplatforme understøtter også denne mulighed helt automatisk.

Advarsel: stop-loss kan være en falsk tryghed

Man skal være opmærksom på, at et stop-loss nogen gange kan give en falsk tryghed.

Langt de fleste gange opfører markedet sig jo ordenligt forstået på den måde, at der er en fin balance mellem købere og sælgere, og de indlagte stop-ordrer således bliver eksekveret som planlagt og lige efter bogen.

Men engang imellem sker der uventede ting, der pludselig får markedet til at springe meget langt og meget hurtigt.

Det sker sjældent i så voldsom grad i større indeks som f.eks. DAX og DOW, når vi er ned i 15-, 5- eller 1-minutters grafer, men daytrader man f.eks. enkeltstående aktier, så vil man opleve, at der ofte er store spring i kurserne i forbindelse med nyheder, regnskabsaflæggelse og andre større begivnheder.

Lad os se på et eksempel.

Gap-dax

Ovenfor har vi fundet et eksempel fra DAX, hvor kursen sprang 10 point fra én bar til den næste.

Hvis du her var inde i en short-handel og havde sat dit stop-loss lige på overkanten af det første grønne candle, så var du formentlig først blevet stoppet ud af handlen 10 point senere end planlagt, idet der slet ikke var nogen modpart til at tage den anden side af din handel. Som bekendt, så er børsen jo en markedsplads, hvor der altid skal være både en køber og en sælger ved en given pris, hvis en handel skal finde sted.

Når noget uventet sker, så sker det ikke sjældent, at der opstår disse huller i graferne. Derfor kaldes de for Gaps eller Windows.

Men som nævnt, så er det ikke tit, at det sker i de store markeder, men det kan forekomme.

Schweizerfrancens frakobling fra Euroen i januar 2015

Den 15. januar 2015 besluttede Schweiz efter lang tids pres på deres valuta at stoppe koblingen imellem Schweizerfrancen og Euroen.

Dette resulterede i følgende graf:

stop-loss

Ovenfor ser vi CHF overfor USD, hvor der skete en prisforskydning på ca. 32% i løbet af meget kort tid.

I den forbindelse oplevede man, at selv garvede daytradere tabte millioner på ganske få minutter, idet de ikke kunne komme ud af deres positioner på trods af, at der var blevet placeret et stop-loss. SaxoBank tabte et trecifret millionbeløb på deres kunders tab. Andre handelsplatforme måtte simpelthen dreje nøglen om efter denne enestående begivenhed.

Dette er selvfølgelig en helt unik situation, men den slags sker i engang imellem.

Det er vigtigt at forstå, at tingene godt kan gå den forkerte vej meget hurtigt, selvom man bruger et stop-loss. Men det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke skal bruge stop-loss. Det bør være en fast del af dine daglige rutiner, når du daytrader. Det bør være beskrevet i din forretnings-/tradingplan, hvordan du vil sætte dine stop-loss, samt hvor du vil rykke dem i tilfælde af profit osv.

Som skrevet tidligere, så kommer vi snart med en artikel om, hvilke metoder man så kan bruge til at definere sit stop loss med.

Har du nogen spørgsmål eller erfaringer – gode som dårlige – så skriv endelig en kommentar nedenfor.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

4 kommentarer til “5 gode grunde til altid at benytte stop-loss

  1. Endnu en god artikel HH!
    Det er uden tvivl en meget god idé at benytte Stop Loss til sine handler. Jeg oplever selv at det tager meget af det psykologiske pres væk, fordi man ikke selv skal tage den svære beslutning om at sælge en taber. Den beslutning er nemmest at tage, så længe man placerer handlen (og stadig er i stand til at tænke rationelt) og inden man har mistet penge.

    1. Det er fuldstændig rigtigt Mathias,
      Al ens beslutningstagning skal faktisk gøres inden en handel sættes på. Ellers er der for stor risiko for forhastede stressbeslutninger.

  2. Fine og let forståelige indlæg, tak for dem.
    Jeg har selv arbejdet med at sætte Trailing stop-loss, og som nybegynder er det en rar fornemmelse, når du når dertil at uanset hvor galt det går, så har man tjent en lille smule, men jeg sidder og overvåger det manuelt, og det er tidskrævende, hvordan sætter man det automatisk, så den bevæger som du beskriver?
    Jeg benytter demo udgaven af IG Markets pt.

    1. Hej Thomas,
      Tak for dit indlæg.
      Trailing Stop-loss er en fin ting, især når man er i en position, hvor man forlader computeren og lader handlen køre.
      Jeg kender ikke IG så godt, idet jeg selv handler på andre platforme. Hos ETX f.eks. er der en boks du tjekker af i, om du ønsker trailing stop-loss og i så fald, hvor mange point det skal ligge væk.

      Hans-Henrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *