Bar-grafen

bar-grafen

I serien over de forskellige graftyper er vi nu nået til bar-grafen.

I en bar-graf er linjen, som vi så i linjegrafen, nu brudt op. Så hvis man har en aktie, som vi så tidligere, så består grafen nu af en lang række separate punkter, der fortæller os en masse vigtig information, hvis vi vel og mærke ved, hvad vi skal kigge efter.

Her ser du et eksempel på bar-grafen:

Novo-bar1

Nu kan det være lidt svært at se detaljerne i hver enkelt bar, så lad os se nærmere på, hvordan disse barer er opbygget.

Novo-bar2

Her ser du, at hver enkelt dag i denne graf giver os fire forskellige stykker information i form af følgende:

1. Start/åbenkursen (første handlede pris efter at børsen er åbnet)
2. Lukkekursen (den sidste handlede pris før børsen lukker)
3. Den højeste kurs aktien er handlet til i løbet af dagen
4. Den laveste kurs aktien er handlet til i løbet af dagen

Når vi har disse fire stykker information, så begynder vi at kunne uddrage lidt mere dybde af vores graf.
Vi kan f.eks. se om køberne har været stærke i løbet af dagen (start og luk viser en stor stigning, og der er næsten ingen forskel mellem “Høj” og “Luk”). Eller vi kan se om der har været stor usikkerhed i markedet f.eks. ved at Start og luk er næsten på samme niveau, men Høj og Lav viser store udsving i løbet af dagen.

Et eksempel på dette ekstra lag af information i bar-grafen kan ses her:

Bar-chart1

Dette er dagsgrafen for det tyske DAX-indeks. I denne graf får vi den ekstra visuelle hjælp, at dagene med tab i kursen er farvet røde og dagene med stigninger farvet grønne. Det giver det hurtigt overblik over, om købere eller sælgere generelt har magten.

På den dag, som pilen angiver er vi startet meget højt på baren. Åbningskursen er det højeste punkt på dagen. Umiddelbart skulle man jo tro, at dette var en meget negativ dag, eftersom indekset er faldet. Men ved at nærstudere bar-grafen dannes et lidt andet billede. For vi kan se, at sælgerne på et tidspunkt har haft prisen presset meget langt ned. Her efter er køberne trådt til, og prisen er kommet op i øverste halvdel af baren, da markedet lukker til aften. Dette medfører ikke nødvendigvis en stigning i dagene efter, men det fortæller en mere nuanceret historie om, hvem der vinder markedet på de forskellige tider af dagen.

Når en trader taler om begrebet Price action er det ofte et studie af disse køber/sælger-forhold der menes.

Der findes i dag en stor gruppe tradere, der ikke benytter sig af andet end de rene rå prisdata sat op på netop sådan en måde i en graf. Bar-grafen var dog mest populær indtil for 10-15 år siden. Siden da har en anden graftype vundet hjerterne hos mange. Denne graftype er hentet ind fra Japan, hvor den har været brugt i århundreder, og den kaldes Candlestick-grafen.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *