Glidende gennemsnit

glidende_gennemsnit

Daytrading med glidende gennemsnit

Noget af det første en daytrader møder i sin søgen efter indikatorer til sin tekniske analyse er begrebet glidende gennemsnit. Men desværre får alt for mange galt fat i, hvordan man skal bruge de glidende gennemsnit, hvordan de beregnes korrekt, og ikke mindst svaghederne ved denne metode.

I denne artikel gennemgår vi de tre ting og afslutter med knap en times video, der går endnu mere i dybden med denne vigtige indikator.

Det helt basale

Et glidende gennemsnit er ganske enkelt summen af en mængde data divideret med antallet af data, og denne udregning er så udført løbende (glidende) hver dag. Lyder det forvirrende? Så se med her.

Her er kursen for en aktie 5 dage i træk:

Dag 1: 100
Dag 2: 110
Dag 3: 120
Dag 4: 130
Dag 5: 140

For at få gennemsnitsprisen for disse 5 dage gør vi følgende:

(100 + 110 + 120 + 130 + 140) / 5 =

600 / 5 = 120

Det betyder at gennemsnitskursen de sidste 5 dage har været 120 kr.

Så hvad er et glidende gennemsnit?

Lad os nu sige at vi den 6. dag får en aktiekurs på:

Dag 6: 150

Vi vil stadig væk gerne udregne 5 dages gennemsnitskurs, og dette gør vi ved at lade data fra dag 1 udgå og kun bruge data fra dag 2 til6 på denne måde:

Dag 2: 110
Dag 3: 120
Dag 4: 130
Dag 5: 140
Dag 6: 150

Vi laver samme udregning som før:

(110 + 120 + 130 + 140 + 150) / 5 =

650 / 5 = 130

Hvad kan vi bruge det glidende gennemsnit til?

Normalt vil vi jo ikke sidde selv og regne disse gennemsnitspriser ud hver dag, i det vi jo i dag har gode store computere til det.
Og det vi kan bruge disse glidende gennemsnit til er at få en vurdering af den generelle trend i en aktiekurs. Dette kan selvfølgelig også ses ved blot at kigge på kursen, men det glidende gennemsnit fjerner lidt af støjen fra de daglige prisbevægelser og giver et mere roligt billede af om prisudviklingen er op eller ned.

Der findes mange måder at fortolke disse gennemsnitsdata på. Nogle tradere køber, hvis prisen på en aktie stiger op igennem et bestemt glidende gennemsnit. Andre køber eller sælger når to gennemsnit krydser hinanden osv.

Hvad er ulempen ved denne metode?

Uanset hvilke glidende gennemsnit man bruger, så skal man huske at de altid kun beskriver den fortidige udvikling.  Det vil sige, at det er en såkaldt lagging indicator. Det vil sige, at den altid er lidt bagefter.

Derfor skal man passe på med at lægge hele sin strategi an på et bestemt glidende gennemsnit, men det kan sagtens bruges som en form for “Støtte/modstands-niveau” (Link til artikel).

De mest brugte glidende gennemsnit

Til korsigtede daytradere og lignende er 10 og 20 perioder meget brugt. Her er det jo så ikke 10 eller 20 dage man kigger tilbage, men i stedet de sidste 10 prisbarer, der så f.eks. kan være 10 x 1 minut eller 20 x 5 minutter.

Så tidsskalaen er forskellig – men metoderne er de samme.

På lidt længere tidsrammer bruger mange 20 dage, 50 dage og 200 dages gennemsnit.

I videoerne om emnet her under kan I se meget mere udførligt, hvordan de forskellige typer gennemsnit udregnes samt det store antal måder, de kan bruges på i forskellige typer af investering, swingtrading og daytrading.

Hvis du vil vide mere omkring indikatoren glidende gennemsnit, så er her to videoer, der beskriver dels hvad et glidende gennemsnit er, samt hvordan de bruges bedst muligt.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

2 kommentarer til “Glidende gennemsnit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *