Det tyske DAX-indeks

DAX-index

DAX står for Deutscher Aktienindex og er et indeks bestående af de 30 største tyske aktier på Deutscher Börse AG (tidligere kaldet Frankfurter Wertpapierbörse eller blot FWB) målt på aktiernes markedsværdi. Af denne grund kaldes indekset også ofte for DAX30.

dax

 

 

DAX er et performance indeks og et af de få store landeindeks, der også indberegner bl.a. geninvesterede dividendebetalinger og ikke blot aktiernes kursændringer. DAX adskiller sig også fra mange andre nationale indeks ved at være meget transparent og regelbaseret.

DAX er et af de meste populære underlæggende papirer i verden. I 2012 blev der handlet 91 mio. options- og futureskontrakter. Dette giver DAX-indekset en tredjeplads på listen over de mest handlede underlæggende indeks lige efter KRX Korea Exchange og Dow Jones S&P.

DAX er meget likvidt og aktieomsætningen på de 30 virksomheder, der er en del af DAX, er på €3 millioner dagligt (2012-tal), hvorfor det er særdeles anvendeligt til daytrading.

Oprindelig blev prisen i indekset dannet hvert minut. Det blev senere ændret til hvert 15. sekund, og siden 1. januar 2006 opdateres prisen hvert sekund.

Set i en større sammenhæng er DAX det 10. mest værdifulde indeks på verdensplan.

Hvad består DAX indekset af?

DAX-indekset blev lanceret den 1. juli 1988 i en kurs på 1.163 point, men tager udgangspunkt i startdatoen 30. december 1987 og en basiskurs på 1.000.

Kilde: Tradingeconomics.com
Kilde: Tradingeconomics.com

Da der er tale om et vægtet indeks, så er det vigtigt at kende til vægten for hvert selskab i form af markedsværdien, så du kan vurdere betydningen af nyheder om de enkelte selskabers for udviklingen i DAX-indekset.

Hvilke virksomheder er med i DAX-indekset?

Det er en klar fordel at kende de allerstørste selskaber, så du kan reagere hurtigt på eventuelle nyheder om disse selskaber. Bayer, Daimler og Siemens er de tre største virksomheder i indekset og udgør tilsammen 27% af DAX.

Et selskab kan maksimalt udgøre 10% af indekset, hvilket i skrivende stund kun påvirker Bayer-aktien, alt over dette loft medregnes ikke. Dette cap forebygger at DAX-indekset kan blive domineret af få store aktier.

Medregnet i indekset er kun den andel af selskabets aktier, der er defineret som free float, og denne andel skal være mindst 5% af selskabets samlede aktier.

For at blive optaget i DAX-indekset skal virksomheden udover at have fået betegnelsen ‘prime standard’ af de tyske børsmyndigheder have et registreret kontor eller have operationelt hovedkontor i Tyskland, medmindre det har en meget stor omsætning på Frankfurter Wertpapierbörse og har hovedkontor i EU eller EFTA.

Hvert år i september vurderes hvilke virksomheder, der skal inkluderes eller ekskluderes i indekset.

Her er en komplet oversigt over de enkelte selskabers branche og vægt i DAX per 21. september 2015.

Wikipedia.org
Kilde: Wikipedia.org

Her er en oversigt over selskaber, der har tiltrådt eller udtrådt af DAX-indekset fra 1990 til 2013:

Kilde: www.deutsche-boerse.com
Kilde: www.deutsche-boerse.com

DAX er meget populær hos danske daytradere

DAX er særlig populær blandt danske daytradere, da børsen er placeret i samme tidszone som Danmark og har åbent fra kl. 9.00 til 17.30.

De fleste daytradere holder sig dog fra at handle de første 30-45 minutter efter åbning, da markedet umiddelbart efter åbning kan være kaotisk og uforudsigeligt.

Når det tyske marked lukker kl. 17.30 til hverdag, kan der dog stadig handles i DAX-indekset, idet der stadig er et aktivt futuresmarked, så man kan få stillet priser. Men man skal være opmærksom på, at spreadet mellem købs- og salgsprisen ofte stiger 200-400% udenfor normale åbningstider, idet brokeren nu tager en større risiko.

I vores interview med danske daytradere nævner bl.a. Hans Henrik Nielsen, Tom Hougaard, Aleksander Edemann, Anders Egsvang Rasmussen, Mads Brandt, Gustav Mejlvang m.fl. at DAX er blandt deres foretrukne markeder at daytrade i. Hans-Henrik Nielsen lavede i 2015 størstedelen af sit overskud på 134.7% ved netop at daytrade i DAX-indekset et par gange om ugen.

Hold dig opdateret om DAX på de sociale medier

Du kan følge Frankfurter Wertpapierbörse (FWB) på de sociale medier her:

 

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *