Daytrading med volume

daytrading_med_volume

En vigtig faktor – der ikke må glemmes i Trading – er volume.

Volume er et andet ord for omsætning, og her taler vi om antallet af handlede aktier, kontrakter osv. på et marked. Hvis volume er høj, har der været meget høj aktivitet, og omvendt ved lav volume.

Dette kan fortælle os noget om, hvor seriøst vi skal tage de signaler, som vi får øje på i vores grafer.

Hvis vi kigger på en graf over det tyske xX-indeks her, så kan vi se volume på grafen:

Volume1-graf

Hvad kan vi læse ud af grafen?

Her ser vi DAX falde tilbage til sine glidende gennemsnit, og så blive afvist op ved høj volume.

Generelt kan man sige, at en tydelig bevægelse enten op eller ned understøttet af højere volume end de foregående barer, viser en høj sandsynlighed for, at denne bevægelse fortsætter.

Ser vi omvendt at en trend begynder at miste fart, og dette også sker under høj volume, så viser det som regel et kraftigt modstandsområde, hvor der handles mange papirer, men hvor det ikke rigtigt kan flytte prisen.

DAX herover ser vi en højere volume af to omgange, hvor kursen skyder op, hvilket indikerer at dette kun være fine områder at overveje en long-position.

Daytrading med volume som indikator

Man behøver ikke altid bare kigge på den rå volumedata. Det er også muligt at regne på disse tal, så vi får en lidt mere overskuelig indikator ud af det.

En af de indikatorer, som jeg af og til har på min daytrading graf er indikatoren Money Flow Index, der som regel forkortes MFI.

Money Flow Index

Udregningen på MFI er en smule kompliceret, og jeg har indføjet den nederst i artiklen. Men det vigtigste at vide er, at den tager den seneste tid prisudvikling og ganger med volume. Det svarer faktisk til, at man tager den indikator, der hedder RSI og ganger med volume. Det fortæller os, om de bevægelser vi ser i markedet sker under høj eller lav volume, og dermed, hvor alvorligt vi skal tage dem.
Og vi har også mulighed for at spotte overkøbte og oversolgte områder, hvor vi kan formode en vending.

Her ser vi en graf med MFI lagt ind:

Volume2

Her ser du DAX på en 5-min graf.

Nederst har jeg sat MFI ind, og du kan her få en fornemmelse af, at der er nogle niveaer, der indikerer oversolgt og overkøbt. Her er MFI ofte virkelig god til at spotte potentielle vendinger i markedet, idet den ikke kun ser på pris men også på volume.

Jeg har også sat en skrå streg ind, der viser lavere toppe i MFI, samtidig med at der er lige toppe i prisgrafen. Når vi ser sådan et scenarie, kaldes det divergens, idet de to bevægelser arbejder sig modsat hinanden. Her er det altid en god ide at holde øje med volume. Når der pludselig ser en modsatrettet bevægelse i volume, er det ofte en såkaldt leading indicator dvs. en ledende indikator, der er på forkant med den kommende udvikling.

Hvis du vil vide mere om volume og volumeindikatorer, kan du se en video om emnet her:

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *