Dobbelt top og dobbelt bund

dobbel-top-dobbel-bund

I denne artikel skal vi kigge nærmere på et af de klassiske kursmønstre kaldet dobbelt top og dobbelt bund. Det er en såkaldt reversal formation, som dermed kan markere enden på en trend og begyndelsen på en ny.

Vi skal også kigge på, hvordan de ser ud, samt hvordan man kan handle dem.

Hvordan dannes en dobbelt top?

Dobbelt toppe og bunde er nogle rigtig gode kursmønstre at kende til, når du skal daytrade. Som med Skulder-Hoved-Skulder mønsteret, så er det typisk dem, der er starten på en ny trend.

En dobbelt top bliver dannet af først én top, hvor kursen bliver afvist, hvorefter køberne så prøver at lave en ny high én gang til , men igen bliver afvist i niveauet ved den første top.

Traditionelt set, så bliver dobbelt toppen bekræftet, når prisen bryder halslinjen (svingpunktet der forbinder de to toppe).

Personligt kan jeg bedst lide at prisen lige ryger et par ticks over den første top, da det indikerer, at der er nogle købere, der er fanget på den forkerte side af markedet.

dobbelt top dobbelt bund

En dobbelt bund er så præcis det omvendte, men fungerer på samme måde.

Kursmønsteret kan ses på alle tidsrammer – høje som lave. Jeg finder dog mønsteret mere pålideligt på de lidt højere tidsrammer som timegrafen, dagsgrafen og ugegrafen.

Hvordan daytrader man kursmønsteret?

Der er mange måder at handle mønsteret. Nedenfor vil jeg forklare jer om den klassiske metode samt mine to egne foretrukne metoder.

Den klassiske teori

Ifølge klassisk teknisk analyse går man short ved et brud på halslinjen. Ens stop-loss er så over sidste top. Target er afstanden fra halslinjen til den højeste top, målt i størrelsesforholdet 1:1. Ved denne teknik skal man dog være varsom med at placere sit stop-loss i break-even, efter man er kommet en smule i profit, da markedet ofte tester halslinjen igen ved dette klassiske kursmønster. Her kan man nemt blive taget ud, hvorefter markedet bevæger sig højere.

Se timegrafen nedenfor fra AUDUSD, hvor netop dette setup udspiller sig. Dette er dog en dobbelt bund, men det præcis samme sker på en dobbelt-top, det er bare omvendt.

dobbelt top daytrading

Mine to foretrukne måder at handle kursmønstret:

Jeg benytter selv kursmønstret på én følgende to måder:

  1. Jeg prøver at komme tidligt med ved bunden, altså i starten af kursmønstret.
  2. Eller jeg handler på tilbagefaldet i form af en re-test af hanslinjen.

Kom ind i starten af mønstret

Ved denne metode identificerer jeg kursmønsteret på dags- eller ugegrafen, hvorefter jeg forventer, at vi laver en dobbelt bund/top, mens kursmønsteret endnu ikke er bekræftet (vi har endnu ikke brudt halslinjen). Grunden til, at jeg forventer en dobbelt top/bund kan f.eks. være, at kursen lige er blevet afvist ved sidste top og så danner en Bearish Engulfing Candlestick eller et andet mønster, der indikerer at vi skal nedad. Jeg går så ned på en lavere tidsramme – i mit tilfælde timegrafen – og prøver at time min entry og komme tidligt ind i kursmønsteret. Det er slet ikke hver gang, at jeg får ret i min antagelse, men når jeg gør, så har jeg en rigtig god Risk-to-Reward ratio, fordi jeg kommer ind helt i starten af kursmønsteret.

Vent på tilbagefaldet

Denne variant er forholdsvis simpel. Jeg afventer, at vi får det første ben – i form af et ryk op – og lægger så en købsordre ind på halslinjen (som i eksemplet fra ovenstående graf med AUDUSD). Det er selvfølgelig ikke hver gang, at markedet kommer tilbage til halslinjen, men det er ofte et rigtig godt setup, når det gør.

Jeg er ikke er så vild med at købe, lige når markedet bryder halslinjen, fordi der nogle gange opstår traps – og folk bliver fanget på den forkerte side af markedet. Dette er også et setup i sig selv, som kan være rigtig profitabelt, men det venter vi med til en anden artikel.

Sammenfatning

Jeg håber, at I har fået en bedre forståelse af det klassiske kursmønster, så I bedre forstår opbyggelsen af det, hvordan det virker, samt hvordan man kan daytrade det.

Hvis I har spørgsmål, så er I altid velkomne til at stille dem nede i kommentarfeltet.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

2 kommentarer til “Dobbelt top og dobbelt bund

  1. Igen Gustav, en rigtig god og lærerig artikel og fin beskrivelse af dette mønster. 2 afsnit synes jeg er væsentlig for os begyndere: 1) Kom ind i starten af mønstret og 2) Hvordan dannes en dobbelt top. Mange tak og bliv endelig ved:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *