Gustav Mejlvang

daytrader-Gustav-Mejlvang
Gustav Mejlvang

I vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com fået lov til at stille Gustav Mejlvang 10 spørgsmål om daytrading.

Læs det spændende interview med Gustav Mejlvang, der netop er blevet fast skribent på DaytraderLand.com og også beskæftiger sig meget med swingtrading.

1. Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?

Første gang jeg gav mig i kast med daytrading var i marts 2015.

Jeg havde haft held med mig på aktiemarkedet og tænkte, at det ikke så specielt svært ud. Men uden plan og strategi tabte jeg hurtigt næsten hele mit første indskud. Efter en lidt hård start var fokus på at lære og læse alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af.

2. Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?

Efter tre måneder med tab (dog aftagende) kom den første måned med et plus i fjerde måned. Jeg kan huske, at det var den første måned, hvor jeg førte logbog og begyndte at snuse lidt til statistik og analysere, hvilke markeder jeg performede bedst i. Jeg tabte f.eks. næsten hver gang penge i Dow Jones, men jeg klarede mig okay i DAX. Derefter handlede jeg kun DAX og har faktisk ikke rørt Dow Jones siden.

3. Hvad var din største fejl i starten?

Der var mange.

For det første, så havde jeg ikke en klar plan og strategi. Jeg handlede på mavefornemmelser.

For det andet, så var jeg dårlig til at lukke mine tabere hurtigt og lade mine vindere løbe. Men alt er jo svært, når man ikke har en klar plan for, hvad man gør i enhver situation.

Overtrading var også et problem for mig, men det forsvandt relativt hurtigt.

4. Hvilke markeder handler du primært i for tiden?

Det eneste marked, jeg daytrader aktivt, er det tyske aktieindeks DAX.

Jeg mener, at man i daytrading bør specialisere sig i ét marked. Selv mange af de erfarne tradere, der har handlet i mange år, daytrader kun i ét marked, som de så til gengæld kender ud og ind.

Lige for tiden swingtrader jeg mest råvarer og de store valutapar, da jeg har ikke så meget tid til daytrading lige i øjeblikket.

5. Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?

Når jeg daytrader, så har jeg cirka tre handler om dagen baseret på 1- og 5-min grafer.

Det varierer selvfølgelig afhængig af, hvor mange setups der kommer i løbet af dagen. Det kan sagtens ske at jeg sidder foran skærmen en hel dag, uden at der kommer et eneste setup. Her er tålmodighed utrolig vigtig for at undgå at komme til at overtrade og tage handler, som ikke passer ind i ens plan.

Jeg tager cirka 3-4 swingtrades om ugen. Dér handler jeg udelukkende på 1-times-grafen.

6. Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?

Det må være tålmodighed. Det kan virkelig redde en fra store og unødvendige tab.

Som daytrader – og iøvrigt trader generelt – er det nemt at blive suget ind i en verden af adrenalin og hurtige opture og nedture. Realiteten er bare den, at hver uge og hver dag ikke er fornuftige at handle. Det må man tage med.

Det kan blive dyrt, hvis man prøver at fremtvinge handler, som ikke er der. Det tog mig selv en del tab at finde ud af, hvornår det er bedst at sidde på hænderne.

Daytrading og trading kan på ingen måde sammenlignes med et normalt job. Her bliver man ikke betalt per time, og der er ingen garanti for, at man nogensinde kommer til at tjene penge på det. Det kan lyde dystert, men det er realiteten.

7. Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?

Jeg må sige, at jeg ikke har haft deciderede rigtig dårlige dage, som dem man nogle gange hører om.

Jeg har en forholdsvis stram risikostyring, så det er begrænset hvor meget jeg taber på en dårlig dag. Det kan til gengæld være rigtig hårdt for psyken at tage tre tabere i streg.

Generelt er jeg ret meget imod de regler, som folk tit har om ”tre tabere i streg, så må jeg ikke handle mere den dag”.  For jeg har tit oplevet, at den fjerde handel så går hen og bliver en vinder, og hvor dagens resultat samlet set så er væsentligt bedre, end hvis man konsekvent stoppede ved efter de tre tabere. Dog er det nok meget godt for nye daytradere at have en risk-limit for dagen på f.eks 3R om dagen eller tre tabere om dagen, men når man begynder at kende sig selv og sin strategi lidt bedre, så kan man eksperimentere lidt.

Men jeg holder altid pause i tidsrummet fra kl. 11.30 til kl. 13.30, da der alligevel ikke er meget volatilitet i markedet i netop det tidsrum. Har jeg så haft en dårlig session om formiddagen, så plejer jeg at tage ned at træne eller lave noget andet fysisk aktivt for at komme af med nogle af følelserne, inden jeg sætter mig foran computeren igen.

8. Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?

Start med lave beløb – så lave som mulige.

Der er absolut ingen grund til at risikere mere end højest nødvendigt. Når man tænker på at feljraten for daytradere er så høj som den er, så er der ingen grund til at miste en betydelig del af sin kapital.

Derudover vil jeg anbefale, at man ikke handler på en demokonto længere end en måneds tid.

Der er mange emotionelle aspekter ved daytrading, som man ikke får med, når man kun handler på en demokonto.

Så start lavt – helst med minimumsindsatser – indtil at man kan præstere en hvis form for konsistens i sine resultater med daytrading.

9. Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?

Igen, jeg vil anbefale at starte så lavt som muligt. Man kan komme i gang for kun 1.000 kroner.

Man når selvfølgelig ikke særlig langt for blot 1.000 kroner, men det er nok til at prøve det og få en følelse for, om det er noget, man skal smide mere kapital efter.

Vil man leve af det, så bliver det først mere kompliceret. Her kommer hele ideen med renters rente ind og man skal jo gerne vækste sin handelskonto, samtidig med at man trækker penge ud af den til leveomkostninger. Det er jo meget forskelligt fra person til person, hvor meget kapital man skal bruge at leve for om måneden.

10. Hvad laver du om 5 år?

Det er jo altid svært at svare på spørgsmål som dette, men jeg er ret sikker på, at det har noget at gøre med trading.

Jeg har også et par andre projekter, som jeg gerne vil bruge tid på, men trading og daytrading spiller helt sikkert en stor rolle om fem år og vil gøre det i lang tid fremover.

Tak til Gustav Mejlvang!

Vi siger mange tak til Gustav Mejlvang for et spændende interview og ønsker ham velkommen her på DaytraderLand.

Hvis du har spørgsmål til Gustav, så stil dem endelig nedenfor i kommentarfeltet.

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *