Mads Brandt

daytrader_mads_brandtI vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com fået lov til at stille Mads Brandt vores 10 klassiske spørgsmål.

Læs de spændene svar nedenfor.

1. Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?

Jeg begyndte først at daytrade i slutningen af april 2015.

2. Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?

Min første måned som daytrader var profitabel med 18,7% profit i maj. Siden da har jeg dog haft et par måneder her og der med mindre tab i størrelsen 1-5%.

3. Hvad var din største fejl i starten?

Overtrading.

Jeg satte ofte kvantitet over kvalitet.

Jeg følte, at jeg skulle trade hver dag, hvilket resulterede i, at jeg tog en masse handler, der kun var semi-gode, i stedet for bare at vente på de perfekte setups.

4. Hvilke markeder handler du primært i for tiden?

Jeg har altid gjort mig mest i valuta. Jeg har dog siden hen tilføjet olie (Brent/WTI), og ædelmetaller. Jeg holder yderligere øje med et par index, men swingtrader dem kun (DAX og SP500).

5. Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?

Det er meget forskelligt. Jeg er meget kræsen med mine handler, så der kan godt gå en rum tid imellem. Jeg mener, at rekorden er 9 handelsdage uden en handel. I gennemsnit lander jeg nok på en 2-3 handler om ugen.

6. Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?

Disciplin, disciplin, og disciplin. Det synes jeg sådan set gælder for de fleste typer af trading.

Der er mange aspekter af (day)trading, der kræver disciplin, blandt andet at holde sig til sin tradingplan, eller metode, selvom dine følelser siger noget andet. Når man handler, som jeg gør, hvor der kan gå et stykke tid uden handler, så kan det godt være svært at vedholde disciplinen og alligevel stå op så tidligt om morgenen.

7. Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?

For at minimerer eksponering tager jeg som regel maksimum tre handler om dagen, så mine tab er begrænset til 3%. Rammer jeg en helt skidt periode, sætter jeg som regel min risiko per handel ned til 0,5%, og bliver endnu mere kræsen.

En tabsgivende handel skyldes som regel en af to ting: en fejl i min analyse, eller en fejl i min eksekvering af handlen. Det betyder, at jeg kan lære noget af alle mine tabte handler og dermed gøre det endnu bedre i fremtiden. Så hvis jeg rammer en dårlig periode, bruger jeg endnu mere tid på at backteste og analysere mine handler. Jeg finder ud af, hvad jeg har gjort forkert på alle mine handler (både tabte og vundne), noterer det ned, og gør mit bedste for, at det ikke gentager sig igen i fremtiden.

Men når alt kommer til alt, kan man ikke altid vinde. En professionel tennisspiller vinder heller ikke hvert eneste point i hvert parti i en tenniskamp.

8. Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?

Betal de penge det koster at tage et kursus i daytrading. Du vil sandsynligvis alligevel tabe de penge, hvis du kaster dig ud i det alene, så hvorfor ikke skyde dem efter en ordentlig uddannelse i stedet?

Udover det, så tag det stille og roligt. Rom blev ikke bygget på én dag. Da jeg startede kunne det ikke gå hurtigt nok med at blive millionær, men det resulterede blot i overtrading. Om det så ville tage mig de næste 10 år, at blive profitabel, er det en bedre deal, end at arbejde til jeg er 62 år.

9. Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?

Nok ikke så meget, som folk tror. Jeg vil sige en 10.000 kroner som minimum. Hvis du starter med under 10.000 kan du hurtigt komme ud i for mange problemer med hensyn til din profitmargin osv.

Selvfølgelig kommer man ikke til at leve som en konge med en startkapital på blot 10.000 kroner,  men det er jo en startkapital. Den skulle gerne vokse og blive til et lidt sjovere beløb med tiden. Men selvom du kan starte ud med 10.000 kroner med det samme, så vil jeg stadig anbefale, at starte ud med en demokonto, og prøve det hele af, inden du handler for rigtige penge.

10. Hvad laver du om fem år?

Jeg trader højst sandsynligt stadig – måske ikke ligeså intensivt, som jeg gør nu.

Til den tid har jeg nok et par projekter der genererer passiv indkomst og kunne måske godt tænke mig at holde nogle foredrag rundt omkring, og møde andre tradere – nye som rutinerede.

Jeg kan dog ikke garanterer at jeg stadig bor i Danmark til den tid.

Jeg vil ud og opleve verdenen, og egentlig bare leve uden de helt store bekymringer.

Jeg bliver meget ofte spurgt, om jeg stræber efter et job i en bank, at drive en hedgefond eller tilsvarende, men det er ikke, derfor jeg trader. Jeg er trader, fordi jeg vil være min egen herre – for frihedens skyld.

Alt respekt for dem, der arbejder, men jeg vil ikke have et godt job med 6 ugers ferie og 400,- i timen – jeg vil have spænding, frihed og 400,- i minuttet.

Jeg vil gerne være rig, men jeg har umiddelbart intet behov for at bo i vild luksus med dyre biler, huse, både osv. Jeg vil være rig for at skabe et solidt økonomisk fundament for min fremtidige familie, for at kunne give mere til velgørenhed, end jeg kan nu, og for at forkæle mine nærmeste. Jeg vil ikke blot være rig for min egen skyld, men til fordel for alle omkring mig.

Tak til Mads for interviewet!

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til Mads, så stil dem nedenfor.

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *