Anmeldelse af “Fooled by Randomness”

fooled-review

I denne artikel anmelder vi “Fooled by Randomness, The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets” af Nassim Nicolas Taleb.

Taleb´s bog er en af de mest tankevækkende og interessante bøger, jeg nogensinde har læst.

fooled by randomness

Om forfatteren Nassim N. Taleb

For jer der ikke kender Taleb, starter vi lige med lidt kort baggrundsinformation om forfatteren.

Taleb er oprindeligt fra Libanon, men har boet det meste af sit liv i USA. Han er matematiker, statistiker, forfatter og trader. Han beskæftiger sig også meget med filosofi og litteratur, hvilket gør ham ret interessant, idet han har et lidt andet perspektiv på mange ting (især da jeg også selv studerer filosofi). De emner han interesserer sig for mest er: usikkerhed, tilfældighed, risiko og hvordan vi mennesker agerer i en så kompleks verden samt hvordan vi er fejlbarlige og hvad det så har af konsekvenser for os og omverdenen.

Vi bliver narret af tilfældigheder hele tiden

I bogen er hovedtemaet, at vi mennesker tit bliver narret af tilfældigheder, men at vi oftest ikke er bevidste om det.

Hvorfor er bogen interessant for os daytradere? Det er den fordi, at vi hver dag sidder og overvejer sandsynligheder for et givent udfald og fordi mange af de svagheder og faldgruber – som Taleb nævner – er vigtige at være bevidst om.

Taleb fremsætter tesen, at vi mennesker og vores hjerner er naturligt blinde for tilfældigheder og sandsynligheder.

Vi har et behov for at forklare tilfældige begivenheder, selvom det faktisk ikke giver nogen mening, og der ikke nødvendigvis er nogen årsagssammenhæng.

Vi er kloge i bagklogskabens klare lys

Det kalder Taleb for hindsight bias.

Taleb skriver i sin bog om, at vi mennesker har en tendens til at bedømme en beslutning på resultatet af beslutningen. Så selvom man i situationen tog en god beslutning, så kan man senere – i bagklogskabens lys – bedømme beslutningen som dårlig, grundet et negativt udfald. Omvendt, hvis man tager en i situationen dårlig beslutning, men at udfaldet af beslutningen viser sig at være positivt, så kan man være tilbøjelig til at se tilbage på beslutningen som værende en god beslutning.

Taleb skriver om emnet: “A mistake is not something to be determined after the fact, but in the light of the information until that point.” og videre “Heroes are heroes because they are heroic in behavior, not because they won or lost.”

Hvordan relaterer det til daytrading?

I daytrading kan det f.eks være, at en daytrader har en fast regel om, at han skal lukke sin handel i DAX om aftenen hver dag, men en dag beslutter han sig for at lade handlen løbe til næste dag, da han anser det for sandsynligt at markedet vil fortsætte op næste dag. Selvom han udmærket godt ved, at det ikke er en god idé. Der kan som bekendt opstå gaps i markedet, som kan koste ham dyrt, hvis kursen gap’er den forkerte vej. Men alligevel vælger han ikke at lukke sin handel ved dagens afslutning.

Er dette en god beslutning?

Hvis nu prisen gap’er i daytraderens favør, så vil han sandsynligvis se tilbage på sin beslutning som en rigtig god en (kaldet hindsight bias). Ikke blot det, men han vil sandsynligvis også være mere tilbøjelig til at gøre det igen, netop på grund af det positive resultat.

Det kan være, at det lykkedes for ham de næste 10 gange, men den 11. gang kan det så gå rigtig galt (det største gap, jeg har observeret på DAX er 547 ticks, hvilket er den slags episoder som folk mister deres konto på).

Men var det virkelig en god beslutning? Hvad nu hvis udfaldet havde været det, at prisen havde gappet imod ham? Ja så havde daytraderen nok set på sin beslutning som en dårlig beslutning. Derfor er det vigtigt, som Taleb skriver, at vi bedømmer vores tidligere beslutninger på baggrund af den information, vi havde da til rådighed på tidspunktet for beslutningen, og ikke efter at udfaldet er kendt.

Begrebet Recency Bias

Recency bias kender de fleste nok godt i forvejen. Det med at fejlvurdere noget som f.eks. et setup, en handelsstrategi osv. på et alt for lille datagrundlag.

For eksempel kan det være, at man har en profitabel handelsstrategi over 200 handler, men man løber ind i fem tabere. Her kan man være tilbøjelig til – især nye daytradere – at lægge vægt på de sidste fem handler i stedet for at se på det store billede. Måske har man ved de fem handler observeret, at hvis man fin-tuner lidt på ens stop-loss metode, så ville de have været vindere.

Denne form for logik er livsfarlig, når det kommer til daytrading og handelsstrategier. For bliver man ved med at finjustere sin strategi ud fra de sidste fem handler, så vil man navigere ud fra tilfældigheder. Ja, markedet ændrer sig gennem tiden og man skal være adaptiv, men det skal være på et ordentligt datagrundlag og ikke blot baseret på de sidste fem handler, som tilfældigvis gik skidt.

daytrading chart

Faktisk er sandsynligheden for fem tabende handler i streg med en 65% win-rate hele 21.5% ved 50 handler. Så det sker altså relativt ofte. Det må endelig ikke ryste dig ud af kurs.

Årsagssammenhænge – ikke alt har en mening

Som nævnt ovenfor har vi mennesker et naturligt behov for at kunne forklare alle begivenheder med mønstre og grunde. Vi har en tendens til at forklare tilfældige begivenheder, som om de var ikke-tilfældige. Især i markedet kan dette være skadeligt for daytradere, der altid søger en forklaring på et ryk i markedet og tror, at alt kan forklares med et candlestick-mønster, en pitchfork eller en Fibonacci-ratio. Det viser blot, at man ikke har forstået, hvor komplekst markedet egentlig er. Man kan nemt stirre sig blindt på at skulle have behov for at forklare alle markedsbevægelser.

Held spiller en afgørende rolle

Taleb skriver i sin bog, at held er en afgørende faktor for succes både i markedet, men også generelt i livet. Man kan sagtens være en dygtig forretningsmand med en benhård arbejdsmoral, men hvis ikke man har lidt held med sig, eller ligefrem er uheldig, så kan det sagtens være, at man ikke bliver en succes.

Eller sagt på en anden måde:

Hårdt arbejde og flid er ikke nødvendigvis en garanti for succes.

I vores moderne verden spiller held en stadig større rolle for succes.

Der er så mange faktorer der spiller ind i ens liv og på ens performance i markedet. Hvis vi tager et lidt forsimplet og mekanisk kig på, hvor stor en indflydelse held og tilfældigheder har på ens daytrading, så kan vi tage et kig på hvordan en profitabel strategi kan have mange forskellige udfald.

Jeg har valgt en profitabel strategi som har en smal edge – men stadig er profitabel – og vi kan se, at held spiller en stor rolle i resultaterne. Equity-kurven nedenfor er genereret fra EquityCurveSimulator.com med følgende inputs: win rate = 50%, risk-to-reward ratio = 1,2, antal handler = 100, equity curves = 40, risk per trade = 2% samt en startkapital på 1.000.

Resultatet ses nedenfor.

held i daytradig

Vi kan se, at den øverste linie har klaret sig utrolig godt. Han har faktisk fordoblet sin konto på 100 handler på en edge, som egentlig ikke er særlig stor. Han har faktisk bare haft heldet med sig.

Desuden kan vi se en del som ligger under eller lige omkring break-even, samt en del der ligger lidt over break. Det er altså udelukkende tilfældigheder, som har afgjort disse udfald.

Det kan være skræmmende som daytrader at vide, at tilfældigheder og held har en relativ stor indflydelse på ens resultater.

Jo større edge man har, desto større chance er der selvfølgelig for, at man stadig vil være profitabel med sin daytrading, selvom at heldet ikke er med en.

Det skal siges, at jo længere tidshorisont, jo mindre har held og tilfældigheder indflydelse på ens performance. På den korte tidsramme og på ens ti sidste handler, så har held og tilfældigheder en meget stor del at skulle have sagt.

“No matter how sophisticated our choices, how good we are at dominating the odds, randomness will have the last word.”

Vi ser kun vinderne og glemmer taberne

En sidste pointe som er vigtig at få med i artiklen, er mange mennesker har en tendens til kun at lægge mærke til vinderne – og lykkelig glemmer alle taberne. Det er med til at forvrænge vores virkelighedsbillede, ikke kun i det daglige liv med succeshistorier om succesfulde iværksættere, men også i daytrading. Især i daytrading og på tradingforums hvor man typisk kun ser folk poste deres vindere og sjældent deres tabere. Det er da også klart, det er jo meget mere bekræftende at poste sine vindere – og ikke særlig sjovt at poste sine tabere. Problemet er imidlertid, at det giver et forvrænget billede af virkeligheden. Men man skal bare ikke sidde som ny daytrader og tro, at man er den eneste, der har en dårlig handelsdag , eller den eneste, der synes, at det er svært og oplever gentagne tab.

Realiteten er, at næsten alle daytradere oplever tab. Meget få daytradere er succesfulde måned efter måned over en lang tidsperiode. Enhver kan have en god dag i markedet, selv med en strategi som på længere sigt ikke er profitabel. Tidligere har jeg personligt haft to måneder hvor jeg tjente penge i markederne og var overbevist om, at jeg var blevet en profitabel daytrader. Det var jeg ikke. Jeg havde bare haft heldet med mig.

Konklusion på “Fooled by Randomness, The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets”

Der er en masse guldkorn i bogen, men jeg har kun taget dem med,  som er direkte relateret til daytrading. Taleb skriver også meget om litteratur, videnskab, pseudovidenskab og meget andet som også er interessant læsning.

Bogen er helt klart anbefalelsesværdig og vil med garanti sætte gang i tankerne.

Næste bog på min læseliste er Taleb´s anden bog Black Swan og The Mental Game of Poker (2) af Jared Tendler.

Har du nogle bøger, som du vil anbefale og som andre daytradere kunne have gavn af at læse? Så skriv gerne nedenfor i kommentarfeltet.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *