Flemming Kozok Sørensen

Flemming_Kozok_Sorensen(opdateret 1. februar 2016)

I vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com har fået lov til at interviewe Flemming Kozok Søresen om daytrading.

Flemming Kozok Sørensen er en dansk legende indenfor daytrading.

Flemming Kozok Sørensen starter med 9.000 kroner og tjener 11 millioner kroner

Berlingske Business skrev tilbage i 2004 om den 25-årige daytrader fra København Flemming Kozok Sørensen, der i følge artiklen stoppede med daytrading med en gevinst på 11 millioner kr. efter blot 4.5 år, da han fandt det alt for opslidende at arbejde med daytrading, og fordi indtjeningsmålet var opnået.

Det lød ganske utroligt, at Kozok ville stoppe med daytrading efter have tjent mange penge. Han var jo ikke ligefrem pensionsmoden eller travlt optaget med studier eller anden beskæftigelse. Det viste sig dog i et senere interview at være en undskyldning for at få ro fra omverdenen.

For nogle år siden sagde jeg i et interview, at jeg stoppede. Hvilket ikke passede. Jeg var virkelig træt af, at folk hele tiden spurgte mig til både strategi, hvad jeg gjorde, og hvor meget der blev tjent.

kozok daytrader
Kilde: Berlingske Business, 2004

På de første fire en halv måneder gennemførte Flemming Kozok hele 11.000 handler og tjente intet mindre end 6,4 millioner kroner på det.

Min psyke passer perfekt til daytrading. Fordi man konstant skal udvikle og modificere sin strategi og samtidig udvikle nye tilgange. Det er meget vigtigt som handler at besidde denne egenskab. Derudover besidder jeg den nødvendige kynisme i forhold til at kunne tage tab, når de skal tages. Det er en mental udfordring, som mange har det meget svært ved, men som jeg altid har været afklaret omkring.

I 2015 bragte Euroman et interview med Kozok. I artiklen fortæller Kozok, hvordan han i starten gjorde 9.000 kroner til knap 1 million, men herefter tabte det hele igen og stod tilbage med blot 32.500 kr. Herefter gik det kun én vej. Det var opad.

Flemming Kozok Sørensen har tjent ca. 33 mio. kroner på daytrading

Flemming Kozok Sørensen har eksekveret i omegnen af 170.000 handler til dato og betalt ca. 17 mio. kr. i samlede transaktionsomkostninger, hvilket bringer hans overskud fra 50 mio. kr. til ca. 33 mio. kr. efter handelsomkostninger.

flemming kozok Foto: Spekulant.dk. Fotograf: Bjørn Stig Hansen

10 spørgsmål om daytrading til Flemming Kozok Sørensen

Vi har stillet Flemming nogle direkte spørgsmål om daytrading.

1. Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?

Jeg begyndte med aktiehandel, da jeg var 16 år gammel.

Det drejede sig om primært det danske marked, og der var ikke tale om daytrading-aktivitet. Jeg fandt ud af mulighederne indenfor daytrading, da jeg var 21 år gammel, og i år 2000 startede jeg med at daytrade.

Jeg startede med det samme på det amerikanske marked.

2. Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?

Jeg var profitabel fra starten og det lykkedes mig at tjene 6,4 mio. kr. på 4 ½ måned. Jeg havde forberedt min strategi i 8-9 måneder, inden jeg kastede mig ud i det.

3. Hvad var din største fejl i starten?

Min største fejl var at fravige fra den rene daytrading-aktivitet efter ca. 4 måneder, da jeg mente, at jeg ved at modificere tilgangen på diverse måder kunne opnå endnu højere indtægter.

Det resulterede i, at jeg på blot 5 uger tabte 4,3 mio. kr.

Jeg indså hurtigt, at jeg måtte tilbage til kernen i aktiviteten og fortsatte derfor den oprindelige daytrading-strategi. Den har jeg løbende modificeret på.  men uden at bryde med den naturligvis begrænsninger.

4. Hvilke markeder handler du primært i for tiden?

Pt. handler jeg ikke. Det har jeg ikke gjort i snart et års tid.

Generelt har jeg aldrig handlet andre markeder end det amerikanske. Jeg har altid anset det amerikanske marked som det optimale i forhold til mulighederne for på alle måder at tilgå trading. Her er det største antal noterede selskaber, den største variation i typer af papirer at handle, samt ikke mindst den højeste volatilitet.

Det er typisk dét en daytrader søger.

5. Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?

I dag handler jeg ikke, da jeg er travlt optaget af mange andre ting.

Jeg har over alle år i perioder trukket mig helt eller delvist tilbage fra markedet. Det har jeg gjort for at bruge tid på andet end daytrading, samt for at finde ud af om daytrading fortsat er det, jeg skal bruge min tid på. Det svar mener jeg bedst, man kan finde ud af ved at tage en vis distance til aktiviteten.

Hvis jeg vender tilbage til daytrading vil det sandsynligvis ikke være med samme intensitet.

Det har tidligere varieret utrolig meget, afhængig af den intensitet man vælger, som ofte vil have stor variation. Derudover afhænger antallet af handler også meget af de respektive typer af setups osv. Nogle setups lægger op til et meget højt antal handler i samme papirer på samme dag, mens andre spændende handelsetups handles på andre måder og ikke lægger op til samme metode og antal handler. I mine mere aktive perioder var jeg meget ofte på 150-200 handler pr. dag, mens dagene med størst antal ligger over 500 daglige handler.

6. Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?

Nøglen til overlevelse i længden er evnen til at beskytte det, man har opbygget.

Derfor er stop-loss og metoden til at tilgå stop-loss for mig den ultimate egenskab. Dette skal naturligvis være underlagt en stærk evne til at identificere muligheder i markedet og ikke lade sig pacificere af den frygt alle – i en eller udstrækning – vil være præget af. Det er derfor vigtige karakteristika for den dygtige handler.

7. Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?

Jeg lærte meget tidligt i forløbet ikke at tænke over markedet, når det er lukket. Dårlige dage er mest belastende, mens markedet er åbent. Når markedet lukker og handelssystemerne lukkes ned, forsvinder størstedelen af de følelser som havde direkte reference til dét, der gjorde arbejdsdagen dårlig.

8. Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?

Koncentrér dig om at placere dig selv det rigtige sted i aktiviteten. Det sted, som er det rigtige for dig i forhold til valg af aktivklasser, times frames, måder at arbejde med stop-loss på m.v.

Tag det skridt for skridt.

For hvert skridt der tages, skal det næste skridt overvejes grundigt for at komme det rette sted hen. Det skal føles naturligt – og ikke forceres af f.eks. hvad andre mennesker gør.

9. Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?

Jeg startede selv på det danske marked med 9.000 kr. og tjente knap 1 million kr. over nogle få år. Derefter tabte jeg det meste – og havde en startkapital til daytrading på 32.500 kr.

De to eksempler viser, at man kan komme fint af sted uden den helt store startkapital. Det kræver dog stor fokus at skabe sig en basiskapital på en vis størrelse.

10. Hvad laver du om fem år?

Pt. handler jeg ikke. Om jeg handler om 5 år er svært at sige.

Fra DaytraderLand skal der lyde et stort tak til Flemming Kozok Sørensen for dette inspirerende interview fra én af Danmarks mest succesfulde daytradere.

Du kan læse flere gode råd fra Kozok´s mund på Spekulant.dk.

Fakta om Flemming Kozok Sørensen:

1979 – Født
1996 – Start med at handle aktier med en startkapital på 9.000 kr.
2001 – Bachelorgrad i HA Almen fra CBS
2001-2006 – Daytrading på fuld tid
2007-2012 – Daytrading på fleksibel tid
2010 – Kandidatgrad i Cand.Merc.SOL med fokus på CSR fra CBS
2012 – Daytrading på fuld tid

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til Flemming, så stil dem nedenfor.

 

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *