Michael Frommelt

Michael Frommelt har ikke ønsket at have et billede i artiklen, hvilket vi naturligvis respekterer.

I  vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com fået lov til at stille Michael Frommelt 10 spørgsmål om daytrading.

Michael Frommelt har været daytrader i rigtig mange år og deler ud af mange guldkorn nedenfor.

Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?
Det må have været omkring 1989.

På det tidspunkt boede jeg i New York, hvor jeg arbejdede som filmkomponist. Vi var et smut i Californien hvor jeg stødte på Michael Marcus. Michael interesserede sig rigtig meget for filmmusik, så vi havde en masse at tale om. Han fortalte mig om det at være daytrader, hvilket jeg fandt rigtig interessant.

I de år var der stor forskel på hvor meget jeg handlede. Nogle gange var det flere gange om ugen. hvor jeg sad igennem hele ‘pit session time’, og andre dage var det mere on-and-off.

Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?
Det kan jeg ikke helt huske, men der kan ikke været gået særlig lang tid – et par måneder måske. Til gengæld har jeg haft tre margin calls i min karriere som daytrader, hvilket jo aldrig er rart. De ligger heldigvis mange år tilbage.

Hvad var din største fejl i starten?
Min største fejl i starten var nok, at jeg – ligesom mange andre nye daytradere – faldt i samtlige psykologiske fælder, og derfor kom til at ‘over-trade’. På det tidspunkt kendte jeg intet til diffusion-teknik, hvilket siden har hjulpet mig meget.

Hvilke markeder handler du primært i for tiden?
Jeg handler næsten kun Crude Oil (CL) og S&P (ES). Crude Oil passer rigtig godt til mit temperament.

Tidligere da jeg studerede i USA, tjente jeg bl.a. penge til studierne ved at spille poker. Så for mig er det vigtigt, at der er bevægelse i det instrument, jeg daytrader. Det må siges at være tilfældet i Crude Oil.

Inden for de sidste par år er jeg mere og mere begyndt at holde positioner over længere tid. I øjeblikket har jeg en stor lang position i guld, som jeg tog i midten af januar 2016 med en gennemsnits entry i 1.109. Den ser ganske fin ud, men er begyndt at have svært ved at lave nye højere toppe på dagsgrafen. Jeg ser det dog fortsat som en akkumuleringsfase, der begyndte i midt juli.

Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?
Jeg handler typisk kun 2-3 sessions om ugen. Derudover er der stor foreskel på, om jeg handler Crude Oil, eller om jeg handler indeks. Jeg har typisk flere handler, når jeg handler Crude Oil.

Det kommer også an på, hvad der menes med ‘handler’. Jeg kan jo godt lægge til flere gange i en trade, men jeg ser det fortsat som én handel.

“Faktisk trader jeg, ligesom jeg spiller poker.” – Michael Frommelt

Når jeg har en god ‘hånd’ får det på alle tangenter. Derfor er det også i 20% af mine handler, jeg tjener 80% af mine penge. Derfor er jeg også altid på udkig efter gode tidspunkter at handle på – som eksempelvis ‘Brexit’, hvor jeg sad oppe hele natten og handlede GBPUSD.

Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?
Med egenskab regner jeg med, at du mener menneskelige egenskaber.

“Her vil jeg helt klart mene at ‘diffusion’ er den vigtigste egenskab. Altså evnen til at adskille eksempelvis din angst fra din trading.”- Michael Frommelt

Diffusion er en tilstand, du skal sætte dig selv i, som giver dig ro i sindet, når du daytrader. Jeg øver det via meditation – mange kalder det øverlser i ‘mindfullness’ – men for mig er der ikke den store forskel.

Det giver dig også evnen til virkelig at forstå, at hver trade er unik, og at der ingen sammenhæng er mellem den trade du tager i nuet, og de trades du har taget tidligere. Derfor ser jeg heller aldrig på min P&L, når jeg trader. Det er noget, jeg gemmer til weekenden.

Så føler du dig ‘varm’ i hovedet, eller er sur på ‘markedet’, fordi det nu igen tager dit stop-loss med ét tick, og efterfølgende løber i den retning, du mente det skulle, ja så er det tid til at træne diffusion-teknikker.

Derudover er tålmodighed en rigtig vigtig egenskab. Evnen til at sidde og vente på at din edge sætter sig op, er virkelig vigtigt at besidde. Hvis du ikke kan det, så falder du i fælden med at tage impulsive trades, som intet har med din edge at gøre.

Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?
Ligesom gode dage – bare med omvendt fortegn. Når jeg har dårlige dage, så starter jeg med at scale ned i antal af lots, jeg trader. På den måde ender jeg med et emotionelt og økonomisk ‘touchdown’, hvilket er specielt vigtigt i forhold til min emotionelle kapital.

“Jeg lukker også ned for min trading platform, når jeg har tre tabende handler i træk.” – Michael Frommelt.

Efterfølgende checker jeg, om jeg er klar til at trade (diffusion state of mind), hvorefter jeg åbner for min trading platform igen.

Hvis jeg har tre tabende dage i træk, så trader jeg ikke dagen efter, da chancen for det sker er 12,5%. Mit primære mål bliver da, at jeg igen skal i ‘diffusion mode’, før jeg bare nærmer mig mine skærme. Efterfølgende sidder jeg og kigger på markedet – dog uden at handle – og gennemgår disse dage og fokuserer på de fejl, jeg har begået. Konklusionen ender altid ud med at være, at jeg ikke har været i ‘diffusion mode’ da jeg handlede, og efterfølgende har begået elementære fejl, som eksempelvis at flytte mit stop-loss for tidligt op.

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?
Hmm. den er lidt svær.

En ting er i hvert fald sikkert. Du kommer til at bruge langt flere penge på det, end du tror. Du kommer også til at bruge langt mere tid på det, end du tror. Derfor skal du kun gøre det, hvis du bare ikke kan lade være. Du skal ganske enkelt have et brændende ønske om at få succes med trading. Ellers så lav noget andet. For verden er ikke bare en stor hæveautomat.

Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?
Her vil læserne nok ikke kunne lide mit svar, men jeg vil mene, at hvis du vil handle futures, så er $25.000 et minimumsbeløb. Du kommer helt sikkert til at ‘brænde’ mellem $12.000 og $15.000 af, inden du får styr på din daytrading.

Hvad laver Michael Frommelt om 5 år?
Forhåbentlig det samme som i dag.

Jeg har en god balance mellem det, jeg laver. Det passer mig fint ikke at trade på fuldtid, men jeg ville heller aldrig kunne undvære det, da jeg finder det vanvittigt interessant og stimulerende at være daytrader.

Her fra DaytraderLand skal lyde et stort tak til Michael Frommelt for dette eksklusive interview med os.

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *