Larsch Bjerg Boiesen

lars raschI vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com fået lov til at stille Larsch Bjerg Boiesen de sædvanlige 10 spørgsmål om daytrading.

Læs det spændende interview med Larsch Bjerg Boiesen, der deler mange gode råd til især nye daytradere.

1. Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?

Mit møde med daytrading på egen konto fandt sted allerede dagen efter, at jeg fyldte 18 år.

Jeg var rimelig opsat på, at få oprettet et depot, så snart jeg var gammel nok til at få et i eget navn. Jeg startede dog allerede som 16 årig med et depot på Nordnet.

Der var i perioder også daglig handel, men med de voldsomme gebyrer set i forhold til min forholdsvis spinkle startkapital, var det bare et glimrende eksempel på, hvor uhørt vigtigt det er, at have en billig broker med lave spread og kommissioner.

2. Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?

Faktisk var jeg profitabel fra den første måned som daytrader, men jeg må nok erkende, at det måske var mere held end forstand i starten.

Jeg red med på en bølge med stigende dollar, som var en rigtig stærk trend på det tidspunkt.

3. Hvad var din største fejl i starten?

Der er i princippet mange. Min allerstørste fejl var nok, at jeg ikke ikke var konkret nok.

Godt tip: lav en logbog (se DaytraderLand´s artikel om at føre logbog)

Logbog: Jeg handlede på livet løs (over-trading) og kombinerede alle mulige strategier de første par år. Men faktum var, at når kontoen var talt op, var det kun min indre fornemmelse, der afgjorde hvilke trading-patterns, der virkede for mig. Den hurtige gevinst er sjældent den bedste.

Min handel blev for alvor sat i system, da jeg begyndte at skrive årsager til mine handler ned.

Det gør jeg stadig den dag i dag, når jeg tester nye strategier. Det er ikke fordi, at mine forklaringer er lange, ofte bare noget simpelt som f.eks. ”perfekt RRT (railroad track) kombineret med trendline.

4. Hvilke markeder handler du primært i for tiden?

Jeg handler primært alle forex-pairs, hvor majors indgår.

Mine favoritter er ifølge statistikken: EURUSD, GBPUSD, GBPAUD, USDJPY, EURGBP, AUDUSD og EURJPY.

Jeg handler også XAUUSD en sjælden gang imellem og har det seneste års tid interesseret mig for DAX, Dow Jones og Hang Seng. Mit fortrukne indeks er dog klart Dow Jones.

5. Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?

Det er et virkelig svært spørgsmål.

Jeg har mange forskellige kontoer, som varierer meget i forhold til risiko.

Hvis jeg handler intensivt (dvs. fuldtid) i perioder på mine højrisiko-konto, så laver jeg måske 80 handler (scalps) om dagen, hvor jeg på min primære konto kan se, at jeg siden slutningen af juli 2015 har lavet 507 handler, hvilket svarer til ca. 15 handler om ugen.

6. Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?

Den vigtigste egenskab er simpel: disciplin.

Det er dog ikke så simpelt at føre det ud i livet.

En anden egenskab som på en måde er implicit i ordet disciplin er tålmodighed. Det er vigtigt, at du har tålmodigheden til at sidde og vente på de perfekte setups.

7. Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?

En af de rigtigt store udfordringer ved at daytrade er, at håndtere de dage hvor alting bare ikke går ens vej.

Når man beslutter sig for at gøre forsøg på at tjene penge på de finansielle markeder, så skal man sætte sig nøje ind i risikoen.

Hvis jeg forventer, at kunne tjene 20.000 kroner på en dag, så skal jeg også være klar til at gøre det modsatte, nemlig tabe 20.000 kroner på én dag. Jeg kan med 100 procent sikkerhed sige, at følelsen ved at tjene 20.000 kroner på blot én dag, ikke er ligeså god,  som den tilsvarende nedtur ved at tabe 20.000 kroner på én dag er. Tabet påvirker dig simpelthen af natur meget mere. Sådan er det bare.

At håndtere mine tab er noget, jeg er blevet meget bedre til, fordi jeg har prøvet det så mange gange efterhånden. I denne branche er det desværre ikke noget, man kan undgå.

En teori som jeg lever efter er, at hvis man skal lære at håndtere tab, så må man også lære at håndtere gevinst.

Det hjælper i mine øjne ikke, at hvis man kommer ud af markedet med en stor gevinst, så at gå ud og fejre det eller afspejle det voldsomt i ens dagligdag. Jeg forsøger så vidt muligt at afspejle dagens resultater så lidt som muligt overfor min kæreste, familie og venner. Ved at gøre det bliver mine omgivelser ikke i så kraftig grad påvirket af min handel. Når mine omgivelser er neutrale, så har jeg også nemmere ved ikke selv at være så påvirket, når jeg ikke sidder foran skærmen.

Reducer muligheder for følelsesmæssige udsving, det gør dig til en bedre trader.

8. Hvad er dine bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?

Der er rigtig mange muligheder for gode hjælpemidler til begynderen i dag i form af onlinekurser, videoer, bøger og ikke mindst demokontoer. Gør brug af dem.

Skab dig et basalt fundamentalt overblik til at starte med, så du grundlæggende forstår, hvilke nyheder du skal holde øje med. Start med at handle nogle få instrumenter ad gangen. Det er bedre, at være god til få, end at vide lidt om en masse.

Hav styr på din risiko!

Det er her rigtig mange falder igennem. Find en risiko, der passer til dit temperament. Gør klart inden en handel, hvad risikoen er samt hvor stort et tab, du er villig til at tage. Overhold det!

Brug gratis demokontoer og øv dig.

Dette er simpelthen en fantastisk mulighed for at teste din strategi. Det vigtigste, når du bruger demokontoer er, at holde det realistisk. Husk at behandle kontoen, som var det dine egne rigtige penge. Gør du ikke det, så er arbejdet ligegyldigt.

Hold logbog over dine handler. Skriv kort efter en handel, hvorfor du gik ind og ud af den.

Find dig en ordentlig broker. Har du en god broker med godt spread, så er dine forudsætninger for at tjene penge langt større. Jeg anbefaler ECN-godkendte brokere.

9. Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?

Hvis man bare vil prøve daytrading, så behøver man i princippet ikke meget. Man kan starte i dag med blot 10.000 kroner.

Men hvis du vil leve af det, så behøver du logisk nok en væsentlig højere kapital.

10. Hvad laver du om fem år?

Jeg vil gerne fortsætte min position på valuta-markedet, men jeg tror dog ikke, at det bliver lige så intensivt som nu.

Min tankestrøm står sjældent stille og har idéer om mange andre projekter, som jeg også gerne vil føre ud i livet. Mest aktuelt i forhold til daytrading arbejder jeg for nuværende på en copy-trading service, der er ved at blive gennemtestet.

Vi siger tak til Larsch Bjerg Boiesen for et spændende interview.

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *