6 faldgruber ved at bruge stop-loss

6-faldbruger-stop-loss

Den seneste tid har vi skrevet flere gange om, hvorfor man bør bruge stop-loss, samt hvordan man kan bruge det at profitoptimere og begrænse sin økonomiske risiko.

I artiklen 5 gode grunde til altid at benytte stop-loss kunne du læse om, hvorfor stop-loss er af største vigtighed, hvis man gerne vil være succesfuld som daytrader. I artiklen 4 måder til at fastsætte stop-loss gennemgik vi de mest brugte metoder til at benytte stop-loss.

Men der er også nogle faldgruber, man skal passe på, når man benytter sig af stop-loss. Nogle faldgruber som, hvis du ikke er opmærksom på dem, desværre nemt kan forvandle plus til minus på din konto.

1. faldgrube: Stop-loss sættes for tæt på

Man falder nemt i den psykologisk fælde,  at man sætter sit stop-loss for tæt på sin entry-kurs. Det er meget naturligt, da man jo helt naturligt gerne vil risikere så lidt som muligt på en handel. Men igen er vi tilbage til hele problematikken omkring volatiliteten i markedet, som vi også beskrev i en tidligere artikel.

For hvis man daytrader i et marked, der gennemsnitligt bevæger sig med f.eks. 10 point per bar, og man sætter sit stop-loss blot 5 point væk for at være sikker på, at man ikke taber for meget, så kan vi meget nemt risikere at blive stoppet ud næsten øjeblikkeligt, hvorefter kursen måske fortsætter i den rigtige retning, bare uden os med ombord.

Det vigtige her er, at du inden din handel beslutter dig for, hvor meget du vil risikere sammenlagt på handlen. Dette har vi beskrevet nærmere i artiklen omkring risikostyring med R. Med denne metode kan vi sætte vores stop-loss der, hvor det giver bedst mening. Så lader vi afstanden fra entry til stop-loss definere, hvor meget vi sætter per point eller hvor mange kontrakter vi handler.

Så forsøg aldrig at minimere din risiko ved at mindske antallet af point til stop-loss. Minimér i stedet risikoen ved at sænke din indsats.

2. faldgrube: Stop-loss sættes for langt væk

Der er i teorien ikke noget i vejen med at sætte et stop-loss langt væk fra entry-prisen. Men man skal have en helt klar plan med det. Det har de fleste desværre ikke.

En af de klassiske begynderfejl er, at man gerne vil have en masse succesrige handler.

Det kommer f.eks. til udtryk på den måde, at man foretager en handel, hvor målet er blot at vinde blot 10-20 point, og man sætter så sit stop-loss 150 point væk. Så er der en stor sandsynlighed for, at langt de fleste handler ender i plus. For kursen har selvfølgelig langt større chance for at køre 10 point op end 150 point ned.

Problemet er, at denne fornemmelse af succes opstår på et falsk grundlag. Vi kan alle sammen godt lidt at have mange vindere. Det giver en fornemmelse af succes. Vi kan fortælle os selv og andre, at vi vinder 8 ud af 10 handler. Men det er selvfølgelig det helt forkerte grundlag at fejre sine successer på.

For hvad nytter det at vinde 80% af handlerne, hvis dine tabere er 15 gange så store som dine vindere?

Begrebet i den forbindelse kaldes positive expected value, og bliver snart beskrevet i en separat artikel her på DaytraderLand. Men kort fortalt, så går det ud på, at man helt grundlæggende skal kunne se, at man på lang sigt har overskud på sine handler.

Dette får man altså ikke bare ved at flytte sit stop-loss langt væk. Tværtimod.

3. faldgrube: Stop-loss sættes uden tanke på markedets volatilitet

Som vi var inde på i artiklen 4 metoder til at fastsætte stop-loss, så er det meget vigtigt, at man overvejer markedets udsving, når man sætter sit stop-loss. Det kan være fristende bare at arbejde med et fast stop-loss på 10 point, 20 point eller 50 point, eller måske med en fast procentsats som stopniveau.

Det kræver godt nok lidt hurtig udregning, hvis man sidder og daytrader på de helt korte tidsrammer på f.eks. 1-min graf.

Men det er det hele værd, hvis man tager sig tiden til at udregne sine stop-loss niveauer og sine indsatser grundigt inden entry i en handel.

4. faldgrube: Stop-loss sikrer dig 100%

En anden illusion blandt mange nye daytraders er den fejlopfattelse, at de er 100% sikret ved at sætte et stop-loss. Men som vi også har været inde på i tidligere artikler omkring stop-loss, så sker der en gang imellem, at markedet for et bestemt papir pludselig forsvinder.

Vi skal altid huske på, at markedet fungerer som en gigantisk markedsplads, hvor der altid skal være en køber til en given pris, før man kan sælge noget. Dette fungerer perfekt i 99,99% af tiden. Men pludselig opstår der noget uventet, som ingen havde forudset, og så ud af det blå trækker alle køberne deres købstilbud tilbage.

Lad os tage et konkret eksempel.

Lad os forestille os, at vi er long i DAX fra kurs 10.000. Vores stop-loss ligger i kurs 9.980, og vi føles os derfor trygge og helt overbeviste om, at vi maksimalt kan tabe 20 point. Men så pludselig opstår der usikkerhed i markedet. Måske sker der terrorangreb, en storbank krakker uforudset, en vigtig politiker kommer med en uventet renteudmelding eller lignende større begivenheder. Begivenheden sender chokbølger gennem markedet, og DAX gapper 50 point ned. Det vil med andre ord sige, at der ikke findes en køber til vores pris på 9.980. Vi får derfor først eksekveret vores handel i 9.950.

At stop-loss ikke altid gennenføres kommer ofte som en stor overraskelse for helt nye investorer og daytradere.

Forsikring er en muligt, men dyrt

Man kan dog hos visse brokere forsikre sig, således at ens stop-loss bliver garanteret. På denne måde er man 100% sikker på at kunne komme ud af handlen, som så til gengæld bliver noget dyrere at gennemføre. Dette kan godt være en løsning på lidt længere handler henover nogle dage (også kaldet swingtrading), men hvis det er helt kortsigtet daytrading, så vil en forsikring tage for meget af profitten.

5. faldgruppe: Stop-loss flyttes den forkerte vej i løbet af handlen

Dette er nok den grummeste og dyreste faldgrube, man kan falde i som både daytrader og investor. Man har lavet sin analyse, bestemt sig for et entry, fundet et fornuftigt stop-loss niveau og udregnet indsatsen på sin daytrade. Alt er klar og gennemtænkt, inden man eksekverer sin handel.

Lad os tage udgangspunkt i long-positionen fra eksemplet ovenfor, hvor vi købte DAX i kurs 10.000 med et stop-loss i 9.980. Lige efter vores entry begynder kursen nu at falde. Først 5 point, så 10 point, og pludselige er vi nede med 18 point og nu er kun 2 point fra vores stop-loss.

Nu begynder der hos mange en mental tankeproces, hvor man begynder at finde argumenter for, hvorfor stop-loss skulle være sat længere nede. Man kan lige pludselig se, at 9.980, da var alt for tæt på. Stop-loss skulle da helt klart have været i 9.950 i stedet. Derfor rykker man lige sit stop-loss 30 point længere væk. Dette giver en kortfristet lettelse, idet der jo nu er langt til stop-loss niveauet, og dermed kan handlen stadig nå at blive en succes.

Men dette er en absolut dødssynd, når det kommer til kunsten at sætte stop-loss.

Dit stop-loss må gerne flyttes, men kun i handlens retning.

For gør vi det i handlens retning, så er det jo blot vores trailing stop-loss, hvor vi stille og roligt mindsker vores risiko og gradvist begynder at låse profitten inde.

6. faldgrube: Stop-loss sættes på for åbenlyse områder

Det er dejligt fristende at sætte sit stop-loss lige over eller under den helt åbenlyse støttelinje.

I lærebøgerne om teknisk analyse kan vi læse, at jo flere gange et niveau har holdt som støtteniveau, jo stærkere er det. Dette er i princippet også korrekt. Men jo flere gange et niveau er testet, jo flere tradere ligger long og short handler rundt omkring netop dette niveau.

Især er niveauerne omkring de store runde tal som f.eks. 10.000, 10.500 osv. altid meget i fokus. Her risikerer man nemt, at prisen giver et ryk ned, så man bliver stoppet ud, hvorefter en massiv mængde købsordrer kører prisen tilbage over støtteniveauet igen. Dette har de fleste daytradere prøvet et utal af gange.

Med tiden lærer man ud af at holde sine stop-loss niveauer nogle point væk fra de mest åbenlyse niveauer.

Det var alt om stop-loss for denne gang.

Hvis du ikke har fået læst de to andre artikler om stop-loss, så anbefaler vi dig at gøre det nu. I artiklen 5 gode grunde til altid at benytte stop-loss kan du læse om, hvorfor stop-loss er af største vigtighed, hvis man gerne vil være succesfuld som daytrader. I artiklen 4 måder til at fastsætte stop-loss gennemgår vi de mest brugte metoder til at benytte stop-loss.

Har du kommentarer, egne erfaringer eller tips? Smid endelig en kommentar nedenfor.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *