Initial Balance – et vigtigt fænomen for daytradere

Tak til alle jer der deltog i vores webinar om Initial Balance.

Webinaret er nu tilgængelig nederst i denne artikel.

Jeg vil i denne artikel komme ind på følgende:

 • En dybdegående forklaring af Initital Balance
 • Hvordan man handler med Initial Balance
 • Vigtigheden af størrelsen af rangen
 • Eksempler på grafen
 • Statistik over sandsynligheden for bryde begge sider samme dag

Først så skal vi se på hvad Initial Balance er for en størrelse.

Hvad er Initial Balance?

Initial Balance er et Market Profile fænomen, men er også kendt som Opening Range.

Initial Balance er den første times high og low.

Derfor bruger man kun Initial Balance i produkter som lukker over natten, som f.eks DAX futures hvilket (officielt) er åbent fra 08-22. Initial Balance er altså det højeste og laveste punkt i den første times handel. I dax er det fra kl 08-09.

Hvis markedet åbner med et gap, så er det stadig den første times high og low. I kan se et eksempel på DAX nedenfor (5-minutters graf 21.3.2017,) hvor det åbner med et gap ned, og hvor jeg har markeret den første times high og low.

Man har før i tiden kunne købe og sælge breakouts fra Initial Balance med god profit, men efter at den elektroniske handel er vundet frem, så har den strategi ikke været profitabel (det kan læses i flere tests, samt statistikken nederst i artiklen).

Men kan man bruge Initial Balance til at handle profitabelt i dag?

Svaret er ja, men ikke med den traditionelle breakout metode. Statistikken viser nemlig, at vi meget ofte bryder begge sider af Initial Balance, især når rangen er smal (under 40 ticks). Derfor kan vi med fordel “fade” (gå imod det første breakout) et breakout og satse på, at det vil fejle og at den anden side vil blive brudt.

Udover at fungere som target, så spiller Initial Balance typisk en vigtig rolle igennem dagens trading og fungerer oftest som støtte- og modstandsniveauer gennem dagen. På ovenstående eksempel har jeg markeret alle de gange IB (Initial Balance) high har fungeret som modstand igennem dagen.

Hvordan kan man handle med Initial Balance?

Jeg vil anbefale, at hvis man vil handle med Initial Balance, så skal man handle på en 5-min graf ,eftersom at det er dér, de fleste muligheder opstår. Hvis man går op på 15-min grafen, så vil man få meget få signaler.

I min test har jeg endnu ikke fundet en mekanisk edge i at fade breakouts, da det er meget forskelligt dag til dag hvor langt markedet stiger/falder før at vi bryder den anden side. Derfor vil jeg anbefale, at man bruger sin diskretionære strategi til entry og stop loss, og så Initial Balance som target og bias.

Personligt satser jeg næsten altid på at begge sider vil bryde, så det jeg kigger efter er et setup i den modsatte retning af det første brud på IB.

Jeg bruger som bekendt støtte og modstandsniveauer som mit primære værktøj i min daytrading.

Hvis vi igen tager fat i ovenstående eksempel, så er der et godt modstandsniveau lige over IB high. IB range = 27 ticks, som er under de 40 ticks jeg kræver for at satse på et brud på begge sider. Vi kan se, at den candlestick der bryder IB high (kl 09.05) rammer modstandsniveauet. Stop-loss ville jeg placere over gappet, da vi ved at gaps i DAX oftest fyldes samme dag. Target er naturligvis IB low, hvilket ville give en profit på 3.2 R.

Dette er blot ét eksempel på hvordan man kan handle en Initial Balance ud fra devisen om, at begge sider ofte brydes samme dag. Men, sandsynligheden for at begge sider brydes afhænger meget af rangens størrelse.

Derudover er det vigtigt at sige, at det er ret ofte at når vi bryder begge sider, så gør vi det kl 09-10, altså timen efter IB er dannet.

Størrelsen på rangen spiller en afgørende rolle

Siden september 2009 har vi i 75% af tilfældene brudt begge sider af IB hvis IB rangen var under 40 ticks. Denne sandsynlighed falder til 55% hvis IB rangen er over 60 ticks. Jeg har derfor en regel om at IB rangen skal være under 40 ticks før at jeg er interesseret i at fade et breakout.

Det skal dog siges at i de tilfælde hvor vi ikke formår at bryde begge sider er typisk de dage hvor markedet trender kraftigt. Derfor skal man også indkorporere sin Top Down analyse og se om dagen ser ud til at være en range/neutral dag eller om vi kommer til at have en trend-dag.

Vær opmærksom på, at hvis i bruger TradingView og FXCM’s data til at charte DAX, så “lukker” de automatisk alle gaps. Så hvis i vil backteste lidt manuelt så skal i have fat i data som enten ikke lukker gaps fra 22-08, eller som har en åbningstid på 00-22 som de fleste CFD-brokere har, inklusiv SpreadMarket.

Eksempler på grafen

Her er endnu et eksempel på DAX (17.3.2017, 5min graf fra SpreadMarket) hvor vi bryder begge sider af IB’en inden for kort tid. For mig at se er der ikke noget trading setup her, men det kan der jo være at der var det for nogle af jer andre.

Selv hvis ikke man ønsker at handle på IB’en, så kan det være en god information at kende til, idet at vi som sagt meget ofte bryder begge sider samme dag.

Webinar optagelse

Her er optagelsen af webinaret omkring IB fra den 20. marts, 2017:

Statistik

Som altid prøver jeg at bakke hvad jeg siger op med fakta og statistik. Det er ikke altid at det er muligt, men i dette tilfælde er det. Jeg har her vedhæftet det excel ark som jeg igennem webinaret samt artiklen her refererer til. DAX IB Statistik DaytraderLand

Der er to sheets, ét hvor vi først bryder IB rangen opad – og et hvor vi bryder nedad. Derudover er IB rangen i ticks markeret med rødt, så man kan ændre og se hvad resultatet så havde været. Som standard er den sat til at IB range skal være under 40 ticks, men det i kan selvfølgelig ændre til hvad i vil. Husk, at hvis i vil ændre den til at se hvad resultatet er hvis IB er over 60 (f.eks), så skal i ændre i formlen under “IB range” og kopiere den hele vejen ned. Den samlede succes for at bryde begge sider ses helt ude til venstre (også markeret med rødt).

Lad os endelig vide, hvis der er nogle spørgsmål eller kommentarer.

God daytrading og held og lykke med at fade IB breakouts 😉

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

2 kommentarer til “Initial Balance – et vigtigt fænomen for daytradere

 1. Hej
  Vil det ikke være muligt at handle breaks af initial balance på en anden timeframe? F.eks. de første 5-10 min? 🙂

  1. Hej Nicolaj.

   Jo det skulle jeg ikke kunne se hvorfor man ikke kan. Artiklen og webinaret er blot for at give en ovordnet idé om at der kan være en edge i at fade breakouts fra Initial Balance, hvis rangen er “smal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *