Playing the Gap

I denne artikel skal vi kigge nærmere på begrebet “gap”. Vi skal kigge på hvad et gap er, hvordan man kan handle gaps og lidt statistik over gaps i DAX.

Hvad er et Gap?

Et gap er et hul i kursen. Det er forskellen mellem lukkekursen og åbningskursen på et instrument. På valutamarkederne lukker vi fredag aften klokken 23:00 og åbner igen søndag aften klokken 23:00. Der kan nå at ske meget på en weekend som kan have en effekt på valutakurserne og dermed være skyld i en forskel på lukke og åbningskursen. Her ser vi ofte gaps, men kun én gang om ugen eftersom valutamarkederne kun er lukket i weekenden. Hvorimod vi på DAX lukker hver aften klokken 22:00 og åbner igen klokken 08:00. Her gapper vi omtrent 80% af dagene (se statistikken nederst i artiklen).

Nedenfor er der et eksempel på et gap. Dette er i valutakrydset AUDUSD (9.10.16 på timegrafen).

Disse gaps bliver ofte lukket ret hurtigt igen. Dog er det værd at notere, at jo større gappet er, jo længere går der typisk før at det bliver lukket. Derudover er det heller ikke alle gaps der lukkes. Der er f.eks stadig tre åbne gaps i EURUSD (så vidt jeg husker) som ikke er blevet fyldt endnu. Så det er ingen naturregl at alle gaps skal lukkes, men det er rigtig ofte at de bliver lukket, og at de lukkes hurtigt (enten samme dag eller inden for to-tre dage).

Strategier til Gap Trading

Når vi nu ved at disse gaps lukkes ofte og hurtigt, så bliver vi nød til at udnytte denne information. Man kan enten prøve at udvikle en helt mekanisk strategi som f.eks går short på et opadgående gap med et fast stop-loss og target, eller man kan indkorporere gaps i sin normale diskretionære handel og bruge det åbne gap som target for handler og ligeledes bruge det som et bias for ens analyse og setups.

Man kunne f.eks benytte et simpelt luk uden for en trendlinje til entry og bruge det åbne gap som target. Et sådant setup er illustreret herunder på EURGBP på timegrafen fra 17.1.2017.

Personligt er jeg mest til at benytte det åbne gap som bias for mine handler og hvis jeg så får et setup så ved jeg, at jeg har oddsene på min side.

Gap statistik på DAX

Som altid prøver jeg at bakke mine påstande og teorier op med statistik når det er muligt. På DAX, hvor vi har gaps næsten hver dag, er en analyse af gaps interessant. Jeg har analyseret data tilbage fra september 2009 og frem til i dag (13.2.2017) og har studeret alle de gaps som har et minumum gap på 5 ticks.

Generelt, så er der god sandsynlighed for at vi lukker et gap samme dag. Gaps nedad lukkes en smule oftere end gaps opad, og det må skyldes den generelle optrend i aktiemarkedet. På DAX har vi en historisk sandsynlighed på 77% for at fyldet ethvert gap nedad der er over 5 ticks, og 73% sandsynlighed for at fylde ethvert gap opad der har en størrelse på over 5 ticks.

Derudover kan vi også se, at sandsynligheden for at et gap fyldes på samme dag formindskes jo større gappet er.

Statistikken over gaps på DAX kan downloades her: DAX GAP fill

Spørgsmål eller kommentarer?

Lad os endelig vide hvis du har spørgsmål, kommentarer eller ris og ros til os.

 

 

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

1 kommentar til “Playing the Gap

  1. Hej!

    Hvordan indstiller du grafen i spreadmarket kun til at vise åbningstider så man se caps? F.eks på det amerikanske dow jones..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *