Ingen daytrading uden logbog

Ingen_daytrading_uden_logbogJeg ved, at emnet logbog eller Trading journal er noget, som mange daytradere ikke bruger så meget tid på.

Måske tænker du også, at føre logbog er kedeligt, unyttigt, eller måske er der bare ikke plads til en logbog i handskerummet på den Ferrari, du har købt for al din trading-profit?

Men sandheden er, at langt de fleste succesfulde daytradere, jeg kender, fører en form for logbog eller journal over alle deres handler. Personligt ville jeg ikke undvære min logbog. Jeg vil ligefrem vove den påstand, at halvdelen af min trading-profit kan tilskrives mine noter om handlerne.

Så spørgsmålet er, om du har råd til ikke at få dig en logbog?

Hvad er en daytrading logbog?

En logbog kan enten være en fysisk bog, papirblok, et Excel-regneark, et stykke journal-software eller lignende.

Personligt fører jeg min logbog i et Excel-regneark, hvor jeg noterer forskellige ting ned om mine handler.

Nedenfor kan du læse mere om, hvilke detaljer jeg gerne vil have med om handlerne. Men du er selvfølgelig altid velkommen til selv at slette eller føje til på listen efter eget behov.

Hvad indeholder min logbog?

Først og fremmest noterer jeg de helt basale fakta omkring handlerne:

– Marked (f.eks. DAX, Dow, Olie osv.)
– Dato
– Tidspunkt
– Entry pris
– Exit pris
– Retning (long/short)

Grunden til at jeg også gerne vil tidspunkt med er, at man ved nogle metoder kan se, at de virker bedst på bestemte tidspunkter. Dette dukker op i analysen, når man sidder og tygger data igennem fra sin logbog.

Herefter noterer jeg, hvilken metode jeg har brugt. Hos mig kunne dette være metodenavne som f.eks.: “5/1-metoden” eller “CT4-jumper“.

Når man for alvor begynde at kigge på sin handelsdata, så dukker der af og til nogle spændende detaljer op. Det kan f.eks. være at den ene metode performer godt på long-handler om formiddagen mandag til torsdag. Men fredag falder metoden helt igennem 9 ud af 10 gange. Dette er nyttig viden, når man skal til at optimere og funjustere sin metode.

Afkast vs. risiko

I min logbog er afkast selvfølgelig en vigtig faktor. For min daytrading skal jo gerne give overskud.

Så først og fremmest noterer jeg jo P/L (Profit/Loss) mål ud fra min exit- og entrypris. Men et mindst lige så vigtigt parameter her er, at jeg måler mit P/L i forhold til min risiko.

Eksempelvis:

Hvis jeg har købt DAX i kurs 10.000 med et Stop-loss i 9.980, så er min risiko i alt 20 point. Hvis DAX så steg til 10.040, før jeg solgte, så har jeg tjente 40 point. I min logbog noterer jeg her, at jeg har haft 40 point fortjeneste, og regner samtidig ud, at de 40 point svarer til 2R, dvs. 2 gange min risiko.

Dette er en meget væsentlig faktor at kende.

Mange daytradere skriver om, at de har lavet f.eks. 100 DAX-point på én dag. Men hvis de i samme proces har risikeret 1.000 point, så er jeg ikke længere så imponeret. Hvis de omvendt har kunne lave 100 point med en risiko på kun 25 point, så er det langt mere imponerende. Så kan man nemlig tåle, at mange flere handler går skævt, uden at den samlede risiko bliver enorm.

Inden længe kommer der en artikel udelukkende om at anvende denne R-Faktor til risikostyring.

Hver handel bedømmes med en karakter i logbogen

Jeg har nogle meget firkantede regler for, hvornår jeg går ind og ud af en handel. Så når jeg har foretaget en handel, så giver jeg mig selv karakterer efter, hvor god jeg har været til at overholde mine egne regler.

Der bliver både givet karakter for kvaliteten af entry og exit, og karaktererne jeg kan vælge imellem er: A, B og C.

A: Den perfekte handel

Jeg overholdte mine regler 100%.

Til gengæld er det ikke afgørende, om handlen giver overskud eller underskud.

B: En god handel

Jeg overholdt i store træk mine egne regler, men der var måske 5-10% subjektiv vurdering ud fra f.eks. markedet generelt, nyheder osv. Det kunne f.eks. være, hvis markedet stiger voldsomt, og jeg derfor går ind på et retracement, der ikke er helt så kraftigt, som min metode tilskriver. I sådan et tilfælde laver jeg en subjektiv vurdering, og handlen bliver så stemplet med en B-karakter.

C: Regelbrud

Ved sådan en handel har jeg ganske enkelt brudt mine egne regler komplet. Disse handler skal der ikke være mange af, idet de ødelægger performance på lang sigt. I mine noter kan jeg se, at de fleste af mine C-handler opstår, hvis jeg sidder med tab for dagen, og jeg så falder i den fælde, at “nu skal tabes hentes hjem“. Skønt det ikke sker så tit, så må jeg dog erkende, at der af og til sniger sig en C-handel ind i logbogen.

Det kunne også være, hvis jeg har siddet med tab, og jeg så kommer ind i en vinder-handel (måske på et A-entry). Når gevinsten så er ved at være stor nok til at dække dagens tab, så tager jeg gevinsten hjem (for tidligt), skønt mine exit-kriterier ikke er opfyldt. Så bliver det en A/C-handel med A-entry, men C-exit.

Andre relavante data noteres

I min logbog har jeg også gjort plads til nogle generelle data om markedet.

Det kan f.eks. være at jeg noterer noget i stil med:

USA kom med dårlige nøgletal i går, men alligevel steg markedet hele aftenen og natten. DAX fortsatte stigningen fra morgenstunden, men efter o,5% op vendte den på en femøre og er faldet hele dagen. Alle long-setups har fejlet inden for 3-4 barer.

Dette giver mig en fin mulighed for at gå tilbage og se, om der er forskellige fundamentale begivenheder, der får mine metoder til at fejle.

Følelser og psykologi

Dette punkt føjer jeg ikke til alle handler, men af og til har der – desværre – været følelser i spil under handlen.

Det kan være, at jeg efter 10 gode handler i træk noterer, at jeg skal passe på Jesus-syndromet (det med at kunne gå på vandet). Men det kan også være, at jeg efter f.eks. en handel med C-karakter noterer, hvad der fik mig til at glemme alle mine gennemtestede regler.

Her vil jeg ikke give jer nogle eksempler, idet disse kommentarer ofte indeholder en hel del bandeord – møntet på mig selv.

Start din logbog i dag

Hvis du ikke allerede har en logbog eller journal, så skal du starte én allerede i dag.

Det er en meget vigtig del af din daytrading, og jeg er sikker på, at du vil kunne se forskel i dine handelsresultater, så snart du starter med at føre logbog.

Du behøver ikke at medtage alle punkterne herover. Disse er blot dem, som jeg bruger. Lav din egen liste og tilpas den løbende efter behov.

Der findes flere forskellige stykker software på markedet til journalføring, men i starten kan et almindeligt Excel-ark sagtens klare jobbet.

Dog ved jeg, at der netop nu udvikles på et spændende (og gratis!) program her i Danmark til netop denne journalføring, og det følger vi med spænding her på DaytraderLand.com.

Hvis du har spørgsmål til min brug af logbog, så stil dem nedenfor, så vil jeg besvare dem hurtigst muligt.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

3 kommentarer til “Ingen daytrading uden logbog

 1. Super spændene artikel, Er spændt på at høre nærmere omkring det gratis program til journal føring du omtaler.
  Tak for det altid gode arbejde du deler.

  PS. Fik et godt grin under sidste punkt, under følelser og psyke.. haha

 2. Hej Hans-Henrik spændende læsning, atter en gang.
  Jeg blev dog nysgerrig over din strategi CT4-Jumper – er det en du kan fortælle mere om, eller hvad betydningen af navnet er.

  1. Hej Martin,

   Der skal nok komme mere om CT4 inden så længe. Men CT står for “Counter Trend” og det er en metode til at fange nogle af de trends, der er tæt på at vende rundt.

   Succesraten er ikke helt så høj som ved 5/1-metoden, men til gengæld får man nogle gode lange bevægelser, når man har ret.

   God Trading

   Hans-Henrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *