RSI – En kontroversiel indikator

RSI-indicator

Denne artikel er opfølgningen til vores første artikel om RSI indikatoren – Ved du om markedet er ved at vende? Du anbefales at læse den artikel først.

For noget tid siden begyndte jeg for alvor at dykke ned i indikatoren RSI, der står for Relative Strenght Index. Selve interessen for dette skyldes et citat, som efterfølgende har været filosofien bag min tilgang til teknisk analyse:

Price is the carrot that dangles at the end of a stick, held by institutional hands

Hvis man sammenholder dette citat med påstanden om, at 90-95% af alle nye daytradere taber penge på deres daytrading, så begynder man naturligvis stille og roligt at søge andre veje og henimod alternative metoder, som ikke benyttes af ret mange andre.

daytrading

Vi har tidligere på denne side skrevet en artikel omkring RSI indikatoren, som repræsenterer den normale tilgang til RSI indikatoren. Det er den tilgang som en af RSI´s opfindere – Constance Brown – kalder ”The Default Club”.

RSI måles normalt i 14 perioder bagud i tid. Denne standard indstilling vil vi også benytte her. Det muliggør blandt andet en forudsigelse af prisen igennem RSI, hvilket giver nyttige profit-targets i ens daytrading. Dette er et avanceret emne for sig selv, som senere vil behandles.

RSI repræsenterer prisen, men er matematisk begrænset af et interval på 0-100. For at RSI kan bevæge sig i ekstremerne, som for eksempel intervallet 70-80 og 30-20 kræver det en kraftig bevægelse i prisen, da RSI altid søger mod ligevægten i 50. Det vil sige, at når RSI divergerer fra prisen, så er det en naturlig matematisk bevægelse for RSI og ikke andet.

I mellemtiden er der opstået to misforståede trading-signaler i form en Bearish divergens og en Bullish divergens, hvilket omtales i den tidligere artikel om RSI indikatoren. Det vil sige, at når RSI for eksempel laver en lavere top, mens prisen laver en højere top, så har vi en Bearish divergens. Men eftersom at det kræver en kraftigt bevægelse i prisen, før at RSI kan blive ved med at holde sig i de ekstreme intervaller, så er det i højere grad et tegn på en pause i trenden – og ikke et tegn på skift i trend.

Hvad karakteriserer en opadgående og nedadgående trend?

Denne påstand alene vil føre til skeptiske tanker, så lad mig præsentere et belæg fra hovedpersonerne bag RSI indikatoren nemlig J. Welles Wilder, Andrew Cardwell, Walter Baeyens, John Hayden og Constance Brown. Nedenstående er deres enslydende definition af, hvad de karakteriserer en opadgående trend og en nedadgående trend:

An uptrend is indicated when:

  • RSI values remain in an 80/40 range
  • The chart exhibits simple bearish divergence
  • Hidden bullish divergence is seen

An downtrend is indicated when:

  • RSI values remain in a 60/20 range
  • The chart exhibits simple bullish divergence
  • Hidden bearish divergence is seen

I denne definition er det vigtigt at bemærke, at en nedtrend er karakteriseret ved en Bullish divergens, og en optrend er karakteriseret ved Bearish divergens. Derfor bruger jeg Bearish divergenser til at kigge efter long-signaler, og omvendt Bullish divergenser til at kigge efter short-signaler. Dette ses blandt andet på det tidligere billede ovenfor samt på nedenstående:

RSI indikatoren

Hvis du har accepteret denne kontroversielle tilgang til RSI indikatoren i forhold til den gængse tankegang, så vil jeg nu gå videre og vise dig, hvordan jeg bruger RSI indikatoren i min daytrading.

Sådan bruger jeg RSI indikatoren i min daytrading

RSI indikatoren bruger jeg til at se efter det, der hedder DD+ og DD- signaler. Dette går også under navnet Hidden Divergenser. Det sker, når RSI indikatoren laver en lavere bund, men prisen laver en højere top. I forhold til Elliot Wave-termer, så foregår disse i såkaldte Corrective Waves (Wave 2 og 4).

RSI indikator daytrading

Ved A til B ovenfor kan du se, at prisen laver en højere bund, mens RSI indikatoren laver en lavere bund. Dette er en DD+ og et signal, hvor jeg kigger efter at gå long. Hvis vi igen kigger på den tidligere definition af, hvad der karakteriser en optrend, så må RSI indikatoren ikke bevæge sig meget under 40-niveauet. Det vil med andre ord sige, at hvis en trend skal være intakt, så skal den vende i level 40, hvilket den gør ved B. Samme metodik følges ved CD og EF. Modsat opstår der DD- ved GH og IJ, hvor RSI indikatoren laver højere toppe, mens prisen laver lavere toppe.

Derudover er en ekstrem RSI værdi i level 20 eller 80 kun et tegn på trendens styrke og skal ikke fungere som et handelsignal.

Det er meget sjældent, at en ekstrem RSI-værdi betyder slutningen på en trend.

En vending i trenden sker først, når RSI bevæger sig fra de lavere niveauer omkring 20-30 og holder sig i niveauet over 60, hvor niveau 40 fungerer som det laveste støtteniveau.

Composite Index indikatoren

Constance Brown tilbyder imidlertid en indikator ved navn Composite Index, som ikke har et 100 level som begrænsning. Det vil sige, at her kan RSI indikatoren bevæge sig frit og dermed give et korrekt billede af divergenser.

Der findes uanede muligheder med RSI indikatoren

Budskabet med denne artikel er, at opfordre enhver daytrader til at have en kritisk sans og tilgang til alt, hvad der betragtes som værende sandt inden for teknisk analyse. Det er langt sundere at have et åbent sind, når man går i gang med at studere teknisk analyse.

Jeg ser meget frem til at høre dine kommentarer og spørgsmål nedenfor.

1 kommentar til “RSI – En kontroversiel indikator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *