LLHC/HHLC En vigtig candlestick

I min trading bruger jeg altid flere forskellige tidsrammer i min analyse af markedet. Jeg bruger den ugentlige og daglige graf til at bestemme en overordnet retning (hvis der er en), og så bruger jeg enkelte mønstre til at danne mig et bias for retningen og til targets for mine handler.

I denne artikel gennemgår jeg ét af de mønstre som jeg bruger. Udover selve mønsteret giver jeg dig også statistik på mønsteret, hvilket der faktisk er utroligt få tradere som enten har, eller udgiver, når de skriver om et specifikt mønster. Men det føler jeg nu er på sin plads.

Mønsteret er en meget simpel candlestick, nemlig en “Lower Low, Higher Close” (LLHC), samt den omvendte; “Higher High, Lower Close” (HHLC). Det er i sig selv et meget simpelt mønster, og som navnet antyder, er det i den bullish version en candlestick som har en lavere low end den forrige candlestick, samt et højere luk end den forrige. Dette giver et billede af, at der er en kortsigtet reversal i gang. Dog må den ikke have brudt den forrige high, da der så ikke vil være noget target at sigte efter.

Da jeg først fandt dette mønster syntes jeg, at det var ret interessant, men jeg begyndte ikke at implementere det fast i min trading, inden at jeg havde testet det helt i gennem på flere tidsrammer og markeder samt adskillige års data.

I videoen kan du se resultaterne, men de fleste par ligger på lige omkring de 50% succesrate med target ramt på første dag. Det er selvfølgelig ikke en helt vild strike-rate, men når vi går ned på en lavere tidsramme 1-time/15-min kan det give nogle rigtig gode Risk:Reward handler. Det kan også sagtens være, at man kan få en højere strike-rate ved f.eks at tilføje et filter, som at det skal være under/over et glidende gennemsnit eller andet.

Nedenfor har jeg tegnet mønsteret.

LLHC

Her er den bullish version.

Som det ses på billedet, så er mønsteret (i min optik) gældende indtil at vi lukker under LLHC candlesticken. Target er high på den forrige candlestick. I min test har jeg begrænset antallet af dage til tre som markedet har til at ramme target. Efter de tre dage er jeg ikke så interesseret længere, men det er værd at nævne at det selvfølgelig sker nogle gange at vi rammer target på fjerde dagen og sågar femte dagen. Dette er dog meget sjældent.

HHLC

Og her er den bearish version.

Reglerne for target og “stop” er de samme som ovenfor.

Video

Her er en videogennemgang af mønsteret og en mere detaljeret oversigt over statistikken på mønsteret.

Statistik

I videoen får du også et indblik i, hvordan jeg backtester. Ved at bruge excel og ikke gøre det manuelt, så undgår jeg (udover at spare en masse tid) en del menneskelige fejl. Jeg har testet dette mønster på både dagsgrafen og ugegrafen. Jeg lægger mest vægt på dagsgrafen, da der kan nå at ske rigtig meget på en uge, i forhold til at handle intraday. Men lad os f.eks tage EURUSD.

På EURUSD har jeg følgende statistik på, siden 2009:

HHLC:

Day1 TP 48,23%
Day2 TP 58,87%
Day3 TP 63,12%

 

LLHC:

Day1 TP 53,47%
Day2 TP 63,89%
Day3 TP 68,75%

Som det ses, så stiger sandsynligheden for at target rammes, da det ikke altid er på første dagen at vi rammer target.

Jeg vil tro, at man bedst udnytter mønsteret med en breakout strategi, som f.eks Hans Henriks 5/1 metode.

Formålet med denne artikel var til dels at give mønsteret som inspiration, så i selv kan teste det af og måske lege lidt med nogle filtre, men dels også give lidt indsigt i selve metoden bag hvordan jeg backtester (som ses i videoen). Jeg vil i en senere artikel gå mere i dybden omkring selve backtest-processen og metoden.

Husk altid at lave din egne tests, så er du helt sikker på at du sidder med de rigtige tal. Ofte så har jeg selv oplevet, at den konventionelle viden som står i de klassiske trading bøger langt fra er retvisende.

Spørgsmål eller kommentarer?

Hvis i har nogle spørgsmål kan i stille dem herunder.

 

 

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

2 kommentarer til “LLHC/HHLC En vigtig candlestick

 1. Hej Gustav.
  Hvor får du dine data-træk fra? Jeg tror også det er bedst at gøre i Excel, men det kræver jo at man har adgang til Excel-data, herunder også gerne med indikatorer.
  Hilsen Simon

  1. Hej Simon.

   Jeg har dem fra FxPro. Men du kan få historisk OHLC fra alle brokere der tilbyder MT4 som platform. Du kan bare oprette en demo hos dem og få deres data. Du skal dog være opmærksom på at ikke alle bruger samme åbne og lukketid, så det skal du selvfølgelig lige tjekke.

   Jeg laver en detaljeret guide til backtesting og processen bag dette. Jeg regner med at den udkommer denne uge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *