4 metoder til at begrænse overtrading

4-metoder-begranse-overtradingMange nye daytraders oplever i starten, at de nemt kommer til at handle alt for mange gange dagligt.

Det er en klassisk problemstilling, som næsten altid medfører, at man taber stort på sin daytrading.

Måske har man gjort alt det, der anbefales. Man har udvalgt ét marked, valgt 1-2 strategier, back-testet strategierne, live-testet strategierne, ført logbog osv. Men alligevel går det galt.

Man sidder nu med sin grydeklare metode og begynder at handle med rigtige penge i markedet. Men de første par timer sker der ikke rigtigt noget, og pludseligt dukker der et setup op, der næsten er ok. Der mangler godt nok lige et par enkelte detaljer, men da du jo helst ikke vil gå glip af en kæmpe gevinst, hopper du på handlen… og taber.

Nu er man godt irriteret på sig selv, fordi man ikke overholdt sine regler, og så begynder den onde spiral. Man sidder nu og skælder ud på sig selv, hvilket ikke hjælper meget, hvis man gerne vil tage korrekte, systematiske og velgennemtænkte handler.

Er det en dårlig idé at have mange daglige handler?

Nej, det er ikke nødvendigvis dårligt. Det kan man ikke sige så simpelt. Det kommer helt an på ens metode, statistik, back-tests osv.

Hvis du har fundet en metode, der genererer 50 handler om dagen i DAX med god historisk profit, og du samtidig er disciplineret nok til at følge reglerne slavisk, så er det i princippet ikke slemt. Der kommer selvfølgelig mange handelsomkostninger på, men hvis dine back- og live-tests viser, at du har en såkaldt edge over markedet, så handel endelig løs.

Men for den nye daytrader er sådan en scalping-strategi med mange små handler sjældent det optimale. Her skal der skæres lidt ned på antallet af handler, som så til gengæld skal være af høj kvalitet.

Så hvad kan vi gøre ved problemet?

Jeg har selv brugt flere små metoder, som har hjulpet mig med at handle mere disciplineret.

Her er fire konkrete råd, som har hjulpet mig rigtig meget.

1. Skriv din handelsstrategi ned forud for din daytrading

Som det første og altafgørende er det vigtigt, at du har skrevet ned, præcist hvad der skal til før du går ind og ud af et marked i form af følgende:

  • Entry-kriterier (hvornår går jeg ind i en handel)
  • Exit-kriterier (hvornår går jeg ud igen)
  • Risikostyring (stop-loss)
  • Størrelsen af hver handel
  • Osv.

Alt dette skal du have overvejet i detaljer forud for din daytrading.

Det lyder måske en smule kedeligt og stringent, men for at citere et gammel ordsprog, så gælder det også her at:

Failing to plan is planning to fail

2. Begræns antallet af handler per dag

Bestem dig for et bestemt antal handler, som du må lave om dagen. Start med et lavt antal i starten og øg gradvist fra dette udgangspunkt. Sæt en konkret begrænsning for dig selv, så du i de næste 2-3 uger maksimalt må foretage f.eks. 3 daglige handler.

Hvis du normalt tager 20 handler om dagen, så vil dette kræve, at du overvejer samtlige handler uhyggeligt grundigt for at sikre dig, at du ikke i en af dine blot tre handler.

Det er slet ikke fordi, du altid skal holde dig til denne begrænsning. Men i en periode kan det være et fint lille trick til at tvinge din hjerne til at overveje kvaliteten af alle dine handler, før du trykker på knappen.

Less-is-More-1-300x164

3. Gennemgå dagens handler hver aften

Hver eneste dag, når jeg er færdig med at handle, sætter jeg mig ned og gennemgår markedet minut for minut. Dette gør jeg både for DAX og DOW.

Jeg rykker så markedet frem ét minut af gangen og noterer ned, hvad jeg i den perfekte verden skulle have tradet set i bagklogskabens klare lys.

Når jeg er færdig med dette efter ca. 30 minutter, sammenligner jeg så med min virkelige daytrading og ser, hvad jeg gjorde anerledes i virkeligheden. Det er noget af den bedste uddannelse, man kan få. Disse 30 minutter har givet mig uendelig stor indsigt i mine egne fejl og mangler.

Udover dette, så er det også tit her, jeg får ideer til at optimere mine strategier og måske finde på helt nye.

Lad være med at springe dette vigtige trin over.

4. Få dig en tradingmakker

Jeg vil stærkt anbefale, at man finder sig en ligesindet tradingmakker, som man har tillid til, og hvor det er helt tilladt at indrømme, at man har lavet fejl.

Denne tradingmakker skal så have en kopi af dine trading-regler på skrift. En gang om ugen, hver anden uge, eller måske en gang om måneden, skal du så give din makker en liste over dine handler, som så skal gennemgås. Nu sidder din makker helt objektivt og evaluerer dine handler ud fra dine egne regler, og noterer ned, hvor du ikke har fulgt dem.

For mange er dette stærkt grænseoverskridende, men det er vanvittigt lærerigt. Samtidig tvinger det dig til, hver gang du skal til at handle, lige at overveje, om denne handel kan tåle et kritisk blik fra din tradingmakker…

Det virker!

Dommer-forstørrelsesglas

Så alt i alt er der ikke meget raketvidenskab i det at disciplinere sin daytrading, men det er en meget vigtig brik i det puslespil, der samlet resulterer i langsigtet profit hos en daytrader.

Vi anbefaler dig også at læse artiklen omkring psykologien i daytrading.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *