Når robotterne får tæsk

robothandelI de seneste dage har vi lavet et par artikler omkring robothandel og Martingale-metoden.

Vi har arbejdet på artiklerne i en uges tid, og de var planlagt til at komme ud i disse dage. Men som på bestilling for at understrege vores pointer, så valgte markedet så for alvor at vise tænder her i slutningen af ugen, da det engelske pund tog sig et ordenligt dyk på 6% ud af det blå.

Det fik alvorlige konsekvenser for nogen.

Mange computer-algoritmer arbejder med forskellige versioner af Martingale-metoden, hvor der lægges til, når en handel går imod en. Dette virker fantastisk i lange perioder, men når det så pludselig går galt, så går det virkelig også galt.

Lad os se på en graf over det engelske pund overfor US dollar (GBPUSD).

Virkeligslemt

Her er GBPUSD på en 1-times graf.

I starten af grafen ser vi pundet falde ret kraftigt  i omkring tre dage, hvor der ikke kommer ét eneste seriøst forsøg fra køberne på at presse priserne højt op. Det er netop disse bølger i markedet, som Martingale-systemerne udnytter. De lægger mere og mere til med konstant større positioner, imens kursen går imod ens position. Hele tabet bliver så hentet hjem igen så snart markedet går den rigtige vej – vel at mærke – hvis det går den rigtige vej.

I dette tilfælde kom der så ikke noget alvorligt ryk op ad. Nedturen kulminerede i et såkaldt flash crash natten mellem den 6. og 7. oktober, hvor markedet kollapsede fuldstændigt i løbet af få minutter. Senere blev lidt af tabet indhentet igen, men hvis man havde været med på hele nedturen, så er det ikke sikkert, at der var margin nok tilbage på handelskontoen. Så mange swingtradere blev fanget i den fælde, at deres positioner blev tvangslukket lige på bunden af det vilde fald. For som vi skriver i artiklen om Martingale, så virker metoden i teorien fint nok, hvis traderen har uendelige midler.

Hvordan ser det ud, når Martingale-robotterne taber?

Vi har længe været i kontakt med en del udbydere af robotter fra hele verden. Mange af dem bruger som sagt en eller anden form for positionsforhøjelse, når de taber.

Efter sidste uges hurtige nedtur i pundet har vi efterfølgende været i kontakt med flere af udbyderne. Næsten alle med positioner i det engelske pund har taget heftige tab på op til 90%.

Et eksempel fra den danske robot-udbyder Sector Capital, der udbyder algoritmen Sector 1 ser således ud.

Heine-fail2

Her ser vi en lang række måneder med dejlige og relativt høje afkast på 2-6% per måned. Men så kom lynet fra den klare himmel, og Pundet resulterer i et massivt tab på blot én dag.

På grafen ser vi det månedlige tab opgjort til over 40%. Men i realiteten var tabet langt højere. Det der skete var, at pujlen begyndte at lukke ned på grund af det store tab. Men da markedet var illikvidt og ramt af et såkaldt lynhurtigt flash crash, så var det svært for robotten at få stillet gode priser. Så i realiteten var tabet langt højere. Især for dem der kom sidst ind i puljen og ikke havde været med i de gode måneder. Men denne robot var ikke den eneste der led under pundets lynhurtige nedtur. Men det var et klokkeklart eksempel på elendig risikostyring og en dårlig metode, der fik det hele til at eksplodere.

Vi har set tab på 80-100% flere steder.

Men spørgsmålet er, om man som investor kan holde til engang imellem at se tab på 30-60% på sin handelskonto. Det har de færreste lyst til.

Hvis performance ved udgangen af året lyder på 20-30% i statistikken, så er det dejligt nemt at påstå, at man nemt kan leve med store nedture undervejs. Men de daytradere og investorer, der står midt i orkanen lige nu, og kan se 50-90% af kapitalen være forsvundet, så kræver det stærke nerver at fortsætte.

Hvad vil vi anbefale?

Vi vil ikke helt afvise, at algoritmehandel kan have en fornuftig plads i ens portefølje. Men vi vil anbefale, at det kun er en relativ lille procentdel af kapitalen, der placeres i sådanne risikable systemer.

Derudover vil vi anbefale, at man primært investerer i robotter, hvor man kan få fuld indsigt i, hvordan de handler. De såkaldte blackbox-systemer, hvor man blot afleverer pengene og så læner sig tilbage og håber på, at alting går godt, vil vi stærkt fraråde.

Systemer, der benytter Martingale-princippet skal også omgås med største forsigtighed. Når vi har snakket med matematikere om princippet, så siger de alle som én, at dette princip rent matematisk fører direkte mod en tom konto.

Så pas på jeres penge derude. Som vi skrev i vores artikel om robothandel, så er der flere gode sider ved algoritmehandel. Én af dem er den sparede tid foran skræmen og ikke mindst tid og omkostninger til uddannelse. Men pas på med at tro at robothandel kan gøre alt det hårde arbejde for dig. I al trading er der farer og faldgruber. Dette princip gælder så absolut også hos robotterne.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *