Pivot punkter

pivot-punkter

I denne artikel om pivot punkter gennemgår vi den kendte og klassiske strategi omkring deres anvendelse.

Vi kommer ind på følgende:

 • Hvad er pivot punkter?
 • Hvad kan de kan bruges til?
 • Hvordan kan man anvende pivot punkter i sin daytrading?
 • Test af en af de handelsstrategier, som findes på nettet.
 • Konklusion på anvendelse af pivot punker i daytrading.

Hvad er pivot punkter?

Lad os starte med at kigge på hvad disse pivot punkter er for en størrelse.

Pivot punkter er et teknisk værktøj som blev udviklet af de gamle floor traders til at indikere fremtidige støtte- og modstandslinjer i markedet.

En floor trader er en daytrader, som handler på selve børsens gulv (deraf navnet floor trader). Dem er der næsten ingen tilbage af, da næsten al finansiel handel i dag foregår elektronisk.

Et pivot punkt er et punkt, hvorom noget drejer – i dette tilfælde kursgrafen.

Pivot punkterne består af tre hovedkomponenter:

 • Pivotlinjen P.
 • Støttelinjerne S1, S2, S3 og S4.
 • Modstandslinjerne R1, R2, R3 og R4.

Selve pivotlinjen og pivotpunkterne fremkommer ved at bruge gårsdagens high, low og lukkekurs i en udregning. Disse punkter kan så bruges i ens daytrading.

Selve den matematiske beregning bag disse vil vi ikke komme ind på i denne artikel, da det ikke er nødvendigt for at kunne anvende dem. Desuden har næsten alle handelsplatforme dem som en indbygget funktion.

Hvad kan pivot punkter bruges til?

Generelt siger man, at hvis markedet åbner højere end pivot linjen P, så vil dagen have en bullish tendens. Hvis markedet omvendt åbner lavere end pivot linjen P, så kan man forvente en bearish dag.

Niveauerne er tiltænkt som steder, hvor prisen finder enten modstand eller støtte.

Nedenfor er et billede af DAX på en 5-min graf med pivot punkter på.

pivot punkter

Pivot-punkterne fremgår af de orange vandrette linjer og vi kan se, at lige ved åbningen skyder prisen i vejret og passerer punktet P. Det antyder teoretisk set en bullish dag. Selve pivot-punkterne bliver ramt, men de bliver ikke rigtig respekteret af markedsdeltagerne. Jo længere op/ned vi kommer, desto større chance er der for, at prisen vender ved et pivot-punkt. Men om det skyldes, at selve pivot-punkterne eller blot dét forhold, at prisen er ude af balance og langt væk fra sit gennemsnit.

Hvordan anvender man pivot punkter i sin daytrading?

Vi har kigget nærmere på en af de variationer af strategien, hvor man begår entry 1 tick over/under den candlestick, som lukker over/under den første S/R linje (pivot punkt). Der må kun handles med trenden, så prisen skal først krydse P-linjen.

I denne specifikke strategi er der ikke noget fast target (dog har vi set, at nogle daytradere bruger det næste pivot punkt som target) men her bruger man i stedet et trailing stop-loss som target, hvilket er når kursen krydser 50EMA. Både target og stop er 50EMA.

Vi har set forskellige variationer af denne strategi. Vi har ikke kunne finde én variation, som vi anser for profitabel over en længere tidshorisont. Hvis man følger strategien, så ender ofte med at sælge meget langt nede eller købe, når prisen allerede er steget en del, hvilket resultater i, at man ofte køber på toppen og sælger på bunden.

pivot-punkter

Test af pivot strategien

Vi har mest kigget på GBPUSD på en 5-min graf, da det var det som blev anbefalet af det trading-site som er ophav til strategien.

Vi kørte en lille backtest og gik så langt tilbage som vi kunne på Tradingview. Fra 3. juni og frem til 23. juni 2016 har strategien et resultat på -3,6R, hvilket faktisk er et mindre tab, end vi havde frygtet. Men stadigvæk et betragteligt tab. Der var 9 handler, hvoraf 7 var tabere og blot 2 vindere. Det skal siges at det ikke giver et helt retvisende billede af strategien blot at teste en så kort tidsperiode, men det viser alligevel en del.

Med ovennævnte strategi tager man sjældent et fuldt tab, da 50EMA når at bevæge sig lidt i ens retning, inden at man bliver taget ud på sit trailing stop-loss.

De virker for os at se ret ligegyldige i forhold til markedets bevægelser. Der er ikke noget, der tyder på, at markedet respekterer disse pivot punkter særlig meget. Vi må derfor desværre konkludere, at vi ikke ser nogen fordel i at anvende pivot-punkter. Rent ud sagt, så er strategien en meget dårlig handelsstrategi.

Et populært udtryk blandt daytradere er, at der er en million måder at tjene penge på i markedet. Vi er ret sikre på, at anvende pivot punkter i sin daytrading ikke en af dem.

Hvis du er i tvivl – og har penge nok – så kan du jo selv forsøge dig med pivot strategien og prøve dig frem. Herfra vil vi ikke anbefale nogen at handle strategien.

Vi håber at i fik noget ud af artiklen og som altid er spørgsmål og diskussion velkomment.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

5 kommentarer til “Pivot punkter

  1. Hej Sven. Den hedder “Pivot Points Standard” og ligger inde under “Indicators”.

   Vh
   Gustav Mejlvang

 1. Hej Gustav. Det er altid interessant at backteste strategier, som du har forsøgt at gøre med pivot-strategien. Umiddelbart ser det ud til, at du har taget strategien fra vores website, og da jeg er medejer af denne side, tillader jeg mig at kommentere på dit indlæg. Umiddelbart har jeg flere kritik-punkter:

  1. Man kan intet konkludere ud fra en backtest på kun 9 handler. Når vi tester strategier på vores website lader vi dem køre over flere år og hundredvis af handler. Kun på den måde kan man få en nogenlunde valid test.

  2. Du har testet en GBPUSD-strategi i ugerne op mod Brexit. Det kan absolut ikke anbefales, da netop dette valuta-kryds har været meget følsomt over for netop den afstemning. Måske har du ikke været klar over dette forhold.

  3. Pivot-strategien er, som de fleste andre strategier, en ramme-strategi. Det betyder, at man kan lægge sin trading-plan omkring den, men naturligvis skal man stadig kigge på markestrends, forskellige timeframes etc. Det samme gør sig formodentlig også gældende for dine strategier?

  4. Du skriver, at du har testet strategien fra den 3.-23. juni, men når jeg manuelt gennemgår handlerne i disse dage via handelsplatormen IG, når jeg frem til et helt andet resultat. Her er flere vinder-dage end taber-dage.
  Har du gennemgået handlerne manuelt, for at se, om handlerne bliver udført korrekt?

  5. I strategien bruger man retningsvisende stops og targets via R2/S2 samt glidende gennemsnit. I din test ser det ud til, at du har brugt disse som faste stop/targets, hvilket ikke er meningen. (men selv hvis man gør det, afslutter strategien positivt for perioden)

  6. Når du beskriver testen, nævner du ikke noget om, at du har undgået mandage. Jeg vil absolut anbefale, at man ikke bruger pivot-strategien om mandagen, da pivot-punkterne lægger sig forskelligt i forhold til handelsplatform.

  Du er altid meget velkommen til at kigge ind til en kop kaffe hos os, hvis du vil høre mere om vores strategier – eller om, hvordan vi foretager backtests.

  Mvh.
  Erik

  1. Hej Erik.

   1) Som jeg også skriver, så giver ni handler ikke et helt retvisende billede af en strategis potentiale. Jeg vil helst selv have minimum 30 handler, og gerne over flere forskellige markedscykler. Dog havde jeg desværre ikke mulighed for at gå længere tilbage på en 5-min graf på Tradingview. Hvordan har i backtestet og hvor har i fået jeres data fra? Har i brugt MT4 i jeres backtest og har i da gjort det via en robot? Hvad viser jeres resultater? Og hvilke target og stop har i brugt i jeres test – altid R2/S2?
   Jeg har også kigget på andre instrumenter for at se, om det måske virker bedre/dårligere dér, men kan konkludere at (i det tidsrum jeg har testet i) der ikke er noget hold i pivot-punkter på den tidsramme jeg har testet (daglige pivot punkter på en 5-min graf) og at markedet ikke respekterer dem synderligt.

   Jeg mener at det er meget vigtigt at forholde sig kritisk til strategier og at man skal have en tilgang der siger, at man hellere skal falsificere end verificere. Der er så mange strategier derude som er bras.

   2) I jeres backtest, har i så hver gang udeladt resultater fordi at det har været tæt på et grexit eller andre vigtige nyheder som GBPUSD har været følsom overfor? Hvor går grænsen? Er dage med NFP heller ikke medtaget?

   3) Enig, kontekst er super vigtigt i trading.

   4) Jep, jeg har netop gennemgået handlerne manuelt med de kriterier som er nævnt i artiklen. Jeg har testet via Tradingview. Er du sikker på, at du har testet med de samme kriterier som jeg? Der burde ikke være stor forskel i resultaterne.

   5) Ok. Jeg valgte konsekvent at bruge 50EMA som stop og target da jeg ville fjerne personligt bias. Hvordan mener du, at man kan teste så det er retvisende? Halvdelen af gangene tager man target ved 50EMA og den anden halvdel ved S/R? Og igen, mærkeligt med de forskellige resultater. Jeg kan ikke umiddelbart se, hvordan det er muligt at få så forskellige resultater, især over en så lille sample size.

   6) Jeg har undgået mandage.

   Du skal have tak for den konstruktive kritik, Erik. Jeg vil meget gerne teste strategien igen i den nærmeste fremtid, hvis jeg finder et sted hvor jeg kan gå længere tilbage. Og mener du, at det giver bedre resultater at tage R2/S2 som target i stedet for 50EMA? I så fald vil jeg gerne teste om det giver bedre resultater. God trading 

 2. Hej Gustav.

  Vi har lavet backtest i Ninjatrader med IQ Feeds, der rækker mindst 10 år tilbage. Når vi mener, at vi er på sporet er noget interessant, får vi kodet en algoritme, der passer præcis til vores kriterier. Denne algortime har typisk 10-15 variabler. På den måde får vi spyttet tusindvis af handler ud, og kan dernæst skrue på variablerne for at finde de bedste settings. I den proces skal man naturligvis passe på, at man ikke blot ”modellerer” en algortime, så det er klogt også at teste fremadrettet – eller gemme en del af de historiske data til den ”endelige” algortime for at se, om variablerne også holder vand uden for modelleringen. Det er vigtigt at sige, at vi aldrig har backtestet pivot-strategien, fordi der er flere skønsmæssige punkter i strategien. Det er dig, der har valgt at backteste den, og ikke os, så derfor må det være op til dig at finde nogle stærke kriterier. Vi opfatter pivot-strategien som en rigtig god ramme-strategi, som begyndere kan bruge til at få en fornemmelse af markedet, imens de opbygger erfaring. Sådan bliver den også præsenteret i vores kickstart-forløb, og sådan fungerer rigtigt mange strategier.

  Forleden dag så jeg en af dine videoer, og her bruger du udtrykket ”Jeg er bearish, men ikke helt vildt bearish” – eller noget i den retning. Formuleringen siger jo alt om, hvordan man arbejder som trader – og ikke som robot. Man bruger en strategi og bruger det som basis for sin menneskelige erfaring som trader. Det er på den baggrund, man handler. Du vil sikkert give mig ret i, at man heller ikke kan bygge en robot op omkring strategien ”Jeg er bearish, men ikke helt vildt bearish” 🙂

  Jeg er naturligvis enig med dig i, at man skal gå systematisk til værk som trader og hele tiden prøve at falsificere, og det er også derfor, at det undrer mig, at du baserer din konklusion på 9 handelsdage og ligefrem ender med at skrive ”Rent ud sagt, så er strategien en meget dårlig handelsstrategi”. På den baggrund bliver jeg næsten nødt til at skrive: ”Rent ud sagt, så er din backtest en meget dårlig backtest” 🙂

  Men alt i alt tror jeg egentlig, at vi er enige om, hvordan man bør tilgå trading. Og så vil jeg også takke for en god og sober tone i den måde, du tilgår kritik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *