On Balance Volume (OBV)

OBV

OBV-indikatoren er ikke nogen nylig opfindelse. Joseph Granville anerkendte allerede i 1963 vigtigheden af volumen i forbindelse med bevægelserne i markedet. Han kodede derfor indikatoren On Balance Volume (OBV), som i dag er udbredt blandt mange daytradere.

OBV-indikatoren er den kumulative sum af volumen, hvilket betyder, at den ændrer sig for hver ny bevægelse i prisen.

Hvis prisen lukker højere, end den sidste bar, så tilføjer man volumen til den samlede volumen. Omvendt, hvis prisen lukkere lavere, end den sidste bar, så fratrækker man volumen. Med andre ord, så burde OBV-indikatoren stige, når markedet stiger – og tilsvarende falde, når markedet fader.

Matematikken bag On Balance Volume (OBV)

Den simple matematiske formel ser således ud:

1) Hvis nuværende luk i prisen er højere end det foregående luk så:

 • Før OBV + Nuværende volumen = OBV

2) Hvis nuværende luk i prisen er lavere end det foregående luk så:

 • Før OBV – Nuværende volumen = OBV

3) Hvis nuværende luk i prisen er lig med det foregående luk så:

 • Før OBV = OBV

OBV-indikatoren kan forudsige trendvendinger

Selve værdien af On Balance Volume er mindre vigtig. I stedet skal man fokusere på, hvornår OBV-indikatoren konvergerer og divergerer fra prisen. Det vil sige, at man skal være opmærksom, når OBV-indikatoren bevæger sig med – og modsat prisen. For eksempel vil en nedadgående trend i OBV-indikatoren i et opadgående marked være et signal om en snarlig trendvending. Dette signal kender vi blandt andet fra stochastics i form af den klassiske divergens.

Eksempel på negativ divergens

På nedenstående billede ses et eksempel på en negativ divergens i DAX på 1-times grafen:

obv-indikatoren

Prisen laver højere toppe, imens OBV-indikatoren falder. Det betyder, at prisen stiger uden bekræftelse af volumen, hvilket indikerer et snarligt fald i prisen.

Eksempel på positiv divergens

Nedenfor ses et eksempel på en positiv divergens.

obv-indikator

Prisen laver lavere bunde og OBV-indkatoren laver højere bunde. Disse divergenser opstår relativt sjældent afhængigt af tidsrammen. De er mere valide end de klassiske divergenser fra stochastics.

OBV-indikatoren kan kombineres med trendlinjer

Foruden divergenser kan man også tegne trendlinjer i OBV-indikatoren.

Til tider kan OBV-indikatoren vise et brud i den ene retning – før prisen. Dette gør indikatoren til en universel indikator samt kan benyttes på flere forskellige måder.

Lad os tage et eksempel.

on balance volume

På ovenstående billede af DAX 1-times grafen fra november 2015 er der markeret et trendlinje brud i OBV-indikatoren – og tilsvarende i prisen. De vertikale linjer viser, hvornår bruddet sker i OBV-indikatoren. Her kan man tydeligt se, at vi får et signal om en vending før, at det sker i prisen. Dette ses bedst ved det bearish brud af trendlinjen til højre, da tidsforskellen her er væsentlig større. Her kan man holde øje med candlesticks, hvor vi kan spotte lange væger, hvilket signalerer pres fra sælgerne. Vi kan derfor afvente bruddet i prisen med forventning om, at det bliver et validt brud.

Disse signaler kan opstå i umiddelbar forlængelse af hinanden. Men det skal dog bemærkes, at det fungerer bedst, når prisen ikke konsoliderer.

on balance volume indikator

OBV-indikatoren bør ikke stå alene

Som altid er vi varsomme med at anbefale dig at træffe beslutninger udelukkende ved at bruge én indikator. Det er alt for ofte et for spinkelt beslutningsgrundlag.

Der advares derfor også her imod at anvende OBV-indikatoren alene, da den kan til tider kan forvrænge det samlede billede af volumen f.eks. i tilfælde af store udsving på grund af større nyheder og begivedheder. Det anbefales derfor altid, at bruge den i sammenhæng med andre former for teknisk analyse af prisen eller andre indikatorer.

OBV-indikatoren kan kombineres med Bollinger Bands

OBV-indikatoren indgår i langt de fleste software-pakker og er nem at plotte ind i grafer. Hvis du f.eks. anvender Tradingview, så har du mulighed for at tilføje Bollinger Bands til indikatoren. På den måde ses, hvornår OBV-indikatoren har bevæget sig for meget i én retning. Man kan tilføje en indikator til en anden indikator ved at trykke på ”+”-tegnet. Bollinger Bands eller glidende gennemsnit er de normale tilføjelser.

Fra Bollinger Bands-terminologien ved vi, at vi ikke ønsker at handle imod et marked, der bevæger sig langs et stigende eller faldende bånd (kaldet for walking the bands). Men når prisen rammer et relativt fladt bånd, så kan vi med fordel gå ind i markedet.

obv indikator

Det bedste eksempel på dette er det sidste signal til højre, hvor vi går fra det ene bånd til et fladt øvre bånd.

Sammenfatning på OBV-indikatoren

Det var alt om On Balance Volume (OBV) i denne omgang. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv endelig nedenfor.

2 kommentarer til “On Balance Volume (OBV)

 1. Hej Aleksander
  Jeg har prøvet at lege lidt med OBV kombineret med BB i tradingview. Når jeg henholdsvis zoomer og ud og ind kan kan OBV ligge helt uden for BB. Bruger du standard settings?

  1. Hej Thomas

   Jeg tror jeg ved hvad problemet er. Når du tilføjer Bollinger Bands ovenpå indikatoren OBV trykker du så på det lille “+”, som fremgår ved siden af “øjet” og “tandhjulet”? Når du gør dette, så bevæger BB sig ikke.
   Følgende link forklarer det nogenlunde: http://blog.tradingview.com/?p=1844

   Hvis du stadig har problemer, så kan jeg lave en lille video, der viser det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *