Lars Tvede

lars tvede

Redaktionen på DaytraderLand.com har fået et eksklusivt interview med investoren, forfatteren og finansmanden Lars Tvede.

Lars Tvede er – udover at være en meget succesfuld investor og trader kendt for sine astronomiske afkast – forfatter til en lang række spændende bøger på dansk og engelsk om trading, kreativitet, marketing, teknologi, politik og samfundsudvikling, økonomi, trends m.m.

Især bøgerne Supertrends, Børshaj samt Børshandlerens Psykologi bør være obligatorisk læsning for den seriøse trader.

 

Hvad er din baggrund?

Jeg har en 5-årig kandidat eksamen fra Landbohøjskolen og en HD fra Handelshøjskolen. Først læste jeg alene på Landbohøjskolen, men de sidste par år parallelt på Handelshøjskolen, så studierne blev færdige næsten samtidig.

Jeg fik mit første fuldtidsjob som markedsanalytiker som 23-årig, og da jeg var 24 år, blev jeg desuden ekstern lektor og senere censor på Landbohøjskolen.

Er en økonomisk baggrund eller uddannelse afgørende for at få succes som trader?

Nej, der er folk, der klarer sig udelukkende på teknisk analyse. Men efter min opfattelse er en økonomisk indsigt en klar fordel, specielt hvis man er makro-trader.

Omvendt vil jeg sige, at nogle mennesker har svært ved at forstå nationaløkonomi og nærmest bliver dårligere traders af det, fordi de ikke fanger det.

Hvor længe har du handlet værdipapirer?

Jeg fik min første aktie af en ven, da jeg var 17 år, fordi han havde lånt min knallert, hvorefter den blev stjålet fra ham.

I min studietid havde jeg mange jobs og et par start-up projekter, så jeg havde ikke brug for statsgaranterede studielån. Men jeg optog dem alligevel og investerede dem i pantebreve, da renten dengang var vildt høj.

Da jeg var 25 år begyndte jeg for alvor at handle obligationer og valuta.

Hvornår begyndte du at leve af at handle?

Da jeg var 28 år blev jeg valuta-dealer og senere Chief Corporate Dealer for Mejeriselskabet Danmark. Det var første gang, at jeg blev finansmand på fuldtid.

Hvilke værdipapirer foretrækker du at handle?

Jeg er makro-trader. Udover valuta, så fokuserer jeg på futures, optioner og ETFs, der har brede underliggende aktiver, såsom et aktieindeks eller en råvare.

Hvad er dit største tab på én handel?

Jeg kan ikke sætte tal på, men mine dårligste handler har været i små aktier, der efterfølgende gik meget ned.

Hvad er din største gevinst på én handel?

Det er jeg ikke sikker på, men den sjoveste var et salg af dollars imod tyrkiske lire tilbage i 2004. Dengang gik der ca. en million af de gamle lire på én dollar, så min position blev så stor i lire, at bankens computere ikke kunne rumme den. Tyrkiet var i total nedsmeltning, og renten steget til 40 %, og min position var et sats på, at økonomien ville vende, hvad den da også gjorde.

Hvad er dit største årlige afkast?

Det ved jeg ikke, men jeg havde en periode fra 2004 til 2006, hvor jeg handlede ekstremet intensivt og tjente rigtig godt. Men det var trættende, så jeg skruede ned for intensiteten bagefter.

Kan man være god til mange typer af værdipapirer eller skal man fokusere på enkelte markeder og lære dem indgående?

Enten skal man fokusere på det overordnede makrobillede, eller også være ret stærk til nogle delområder. Jeg vælger det første. Det er derfor, jeg er makrotrader. Hvis jeg skal købe enkeltaktier, så lytter jeg til andres råd.

Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld trader?

Der er vel mange, men mental fleksibilitet er meget vigtig.

Du skal hver dag forestille dig, at du ingen positioner havde og så stille et simpelt spørgsmål: ”Hvis jeg ikke havde mine positioner i dag, ville jeg så købe dem?” Hvis ikke, så sælg dem med det samme.

Hvordan håndterer du en dårlig handelsdag?

Jeg bliver den tavse mand. Jeg prøver nogle gange at komme ud i naturen for at forfriske sindet.

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at trade?

Idag findes der gode muligheder for at simulere trading online. Gør det og lyt samtidig til råd fra de bedste. Der er mange gode bøger at tage fat på.

Kan mennesker slå maskinerne i form af de lynhurtige supercomputere?

Hver har deres force.

Jeg vil sige, at de bedste investorer er bedre end maskiner til at vælge et stort tema. Desto mere kortsigtet og taktisk, det bliver, desto større fordel får maskinerne.

Hvor langt kan man se ind i markederne?

Taktisk set kan man undertiden have et ret godt bud et par måneder frem, dvs. 2-3 måneder. Det er i høj grad baseret på teknisk analyse.

På længere sigt – måske 2-3 år frem – kan fundamentale anskuelser have en betydning.

Men imellem ca. 3 måneder og et par år frem er det ret tåget. Derfor misunder jeg ikke bankfolk, der skal lave en markedsprognose et år frem. Det bliver meget tæt på skud i blinde.

Hvor længe vil du blive ved med trade?

Altid.

 

Her fra os på DaytraderLand.com skal der lyde et stort tak til Lars Tvede for interviewet!

Hvis du har yderligere spørgsmål til Lars Tvede, så stil dem i kommentarfeltet nedenfor.

Summary
Photo ofLars Tvede
Name
Lars Tvede
Website
Job Title
Investor
Company
Beluga
Address
-,

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

2 kommentarer til “Lars Tvede

  1. Hej Lars,
    Altid spændende at læse dine betragtninger. Hvordan vurderer du helt overordnet den nuværende finanssituation; høj gæld/udpumpning af penge. Man hører mange advarsler – er du også bekymret?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *