Bearish Doji Star

candlesticks

I denne artikel vil vi kigge nærmere på en Bearish Doji Star. 

Dette grafmønster er en advarsel om, at trenden vil skifte.

Grafmønstret kan kendes ved, at markedet er i en optrend. Der ses et grøn candlestick, som lukker nær toppen. Her er køberne stærke – og der forventes en fortsættelse af trenden. Næste dag åbner prisen højere end gårdagens luk i form af et gap. Dette er et stærk tegn på forventninger om endnu højere priser, men prisen ender med at bevæge sig i et meget smalt interval. Det resulterer i, at vi får en Doji. En Doji er et candlestick, der har en meget lille krop i forhold til vægerne, hvilket indikerer tvivl om prisen blandt købere og sælgere. Den tidligere bullish energi er forsvundet – og trenden vil formodentligt skifte.

Den normale tilgang

Her sættes stop-loss lige over Doji’en og entry kan være et brud af gårsdagens top.

Bearish Doji Star

Lad os for en kort stund reflektere over, om det er godt at handle efter normalen.

90-95% af alle daytradere vil gå short på dette setup, da det er den gængse tilgang og måske står på Internettet et sted. Men vi er ikke interesseret i at handle som 9 ud af 10 daytradere.

Thomas Bulkowski skriver i den forbindelse om mønstret:

“Unfortunately, it rarely works that way. Most often, price just continues upward, closing above the candle high in a few days, never having reversed at all. The 69% (bull market) and 67% (bear market) rates confirm the behavior not as a bearish reversal, but as a bullish continuation pattern.”

Smash Days

En fortsættelse af trenden sker, hvis prisen lukker over Doji’ens top. Det betegner Larry Williams i bogen ”Long-Term Secrets to Short Term Trading” som en ‘Smash Day’:

Buyers got smashed … and chartists will now come in looking for the kill. Only to be killed themselves – if the next day-price rallies back and takes out this smash day high.

Et eksempel på dette er nedenstående billede af den danske Genmab-aktie, som tydeligt viser, hvordan et ellers bearish candlestick setup fungerer som en trend continuation.
Bearish Doji Star Candlestick

Billedet ovenfor viser, at er det en god idé at tegne en linje ved toppen og bunden på de lange væger, der opstår i markedet. Her er bruddet på toppen af Doji’en selve triggeren for, at flere må lukke deres short-positioner, hvilket giver en kraftig bevægelse i Genmab-aktien.

I en nedtrend kan et brud af bunden på væger fra Bullish Hammers og Dojis fungere som en fornuftig trend continuation. Dette ses på nedenstående billede af DAX på 5 minutters graf, hvor alle smash days er fremhævede.

Bearish Doji Star Candlesticks

Sammenfatning:

Candlesticks er er yderest nyttige til at vise psykologien i markedet og illustrere kampen mellem købere og sælgere. Man skal blot være opmærksom på, at en bearish candlestick formation ikke er ensbetydende med at markedet vil falde. Et brud af formationerne kan man anvende til ens fordel gennem ‘Smash Days’, hvor rigtig mange må se sig nødsaget til at lukke deres positioner med et tab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *