Daytrading er 80% psykologi

Daytrading_er_80%_psykologiDaytrading psykologi – Indenfor daytrading taler man meget om vigtigheden af De 3 M‘er, som står for:

Metode
Money management
Mindset/psykologi

De fleste nye daytradere kaster sig straks over Metode-delen. De vil lære alt, hvad der læres kan om indikatorer, glidende gennemsnit og diverse setups med eksotiske navne. Det er der bestemt ikke noget galt med, men det er bare ikke nok, hvis man ønsker at blive en succesfuld daytrader.

Efter noget tid går det op for dem, at Money management ligeledes er en utrolig vigtig del af trading, så man kan lære at styre sin risiko – og mindst lige så vigtigt – mindske sandsynligheden for at gå fallit mest muligt.

Men vi mener, at 80% af successen ligger i følgende:

Det vigtigste for en daytrader er det rette mindset/psykologi

De fleste nye daytradere vil rynke lidt på næsten af overskriften, men vi kan garantere dig for, at alle garvede daytradere vil give os ret i dette postulat. Dét, der for alvor afgør, om man får succes som daytrader er, hvor godt man mestrer det mentale spil. Vi vil gå så langt som til at påstå, at 80% af succesen som daytrader afgøres af psykologien.

Så lad os kigge lidt på, hvilke faldgruber der findes, når man begiver sig ud i daytrading psykologi.

Overmod på grund af for tidlig succes

Uanset hvor god eller dårlig daytrader man er, så rammer man af og til en række vindende handler i træk. Det kan være 5, 10 eller sågar 20 succesfulde handler på stribe, der går præcist, som du ønskede. I disse tilfælde oplever mange daytradere en mental tilstand, som man (lidt med et glimt i øjet), kalder Jesus-syndromet. Det henviser til en følelse af, at man kan gå på vandet.

Man sidder i sin visdom og får overbevist sig selv om, at man har fundet den hellige gral til evig profit i aktiemarkedet og begynder samtidig at gå væsentlig mindre op i den disciplinerede trading og ens egne regler.

For hvad kan dog gå galt?

Svaret på dette er: ALT!

I det øjeblik man begynder at bilde sig selv ind, at daytrading psykologi er nemt, begynder det som regel meget hurtigt at gå den forkerte vej med handelsresultaterne.

Vi plejer at sige, at det værste, der overhovedet kan ske for en helt ny daytrader er, at de oplever tre måneder med succes i starten. Det kan lyde mystisk, men det vi mener er, at man helst skal lære respekten for markedet i starten, imens handlerne og tabene er små. Overmod fører som regel til økonomisk ruin ganske hurtigt.

Hævn over markedet – Daytrading psykologi

De fleste daytradere har oplevet følelsen af at ville have hævn over markedet.

Man har måske siddet en halv dag og handlet, og tingene er generelt bare gået den forkerte vej. Man har overholdt reglerne i ens tradingplan til punkt og prikke, men markedet har været imod mig. Nu er det jo sådan, at markedet ikke har en personlighed, og markedet blot agerer, som det nu engang gør.

Men mange tradere kender følelsen af, at det er en kamp mellem én selv og markedet.

Hvis man kommer i denne form for mentale hævn-tilstand, så begynder man ofte at handle overilet. Man tager handler, som er helt uden for ens system bare for at vise markedet, hvem der bestemmer. Dette er et farligt skråplan at komme ud på. Hvis man kan mærke en stigende irritation på markedet, så er det meget vigtigt at tage en pause væk fra skærmen og trække noget frisk luft.

Der er en ny handelsdag igen i morgen.

Daytrading på adrenalin er farligt

Hvis du ofte oplever at sidde midt i en handel og mærke sveden bryde frem på panden, at din hånd bliver klam mod computer-musen, så er det et tegn på et for højt niveau af adrenalin.

Denne adrenalinudledning sker som regel, når du har en meget stor handel, hvor udfaldet vil have en for stor betydning for din kapital.

Har du f.eks. foretaget en handel, hvor det værste scenarie vil betyde, at du mister 10-20% af hele din trading-kapital, så er det adrenalinfremkaldende. Kroppen tolker situationen som en reel fare og går i stenaldermode, idet din krop tror, at den skal kæmpe for livet.

Hvis du jævnligt oplever ovenstående, så er det højst sandsynligt et tydeligt tegn på, at du tager alt for store risici i dine handler. Trading bør ikke være spændende, nervepirrende eller et adrenalin-rush. Det bør være en fast og disciplineret arbejdsmetode, som du gentager igen og igen med relativ lille risiko per handel.

Vores erfaring er, at vi på den lange bane har meget bedre resultater med daytrading ved at tage lidt mindre risiko på lidt flere handler, fordi vi så kan tænke objektivt og køligt, selv når handlerne går den forkerte vej igen og igen.

Derudover skal du selvfølgelig også passe godt på dit helbred. Du skulle jo gerne holde rigtig mange år endnu.

Vigtigheden af at føre en logbog

Når vi underviser i daytrading psykologi , fortæller vi altid om vigtigheden af at føre en logbog eller trading journal over sin daytrading.

I denne journal skriver vi selv alle vores handler ned hver dag. Men udover blot at skrive entry, exit, profit osv., så skriver vi også, hvis vi har handlet med forskellige følelser.

Det kan f.eks. være, at vi skriver noget i stil med:

  • Følte jeg var usårlig, så jeg overså helt modstanden i 9.900.
  • Tog handlen i frustration over de sidste 4 tabende handler
  • Blev utålmodig og gættede på, hvad markedet skulle. Amatørfejl!
  • Osv.

Alt dette er med til at give os et detaljeret overblik og indblik over, om – eller rettere hvor ofte – vi ryger i en følelses-fælde, når vi daytrader. Måske kan vi se, at vi begynder at blive mere utålmodige i løbet af eftermiddagen, eller at vi hurtigere bliver frustrerede og vil have hævn over markedet eller indhente det tabte, når vi handler Dow sidst på aftenen.

Forsøg at være så objektiv som overhovedet muligt

Det er nemmere sagt end gjort. Bestemt.

Men forsøg at opbygge en tradingmetode, der lader dig være så følelseskold som muligt, mens du handler.

Tvivl, hævn, utålmodighed, overmod og andre følelser er dine værste fjender, hvis du gerne vil være en succesfuld og discplineret daytrader.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

8 kommentarer til “Daytrading er 80% psykologi

  1. Hej.

    Dette er en artikel som jeg burde have læst grundigt inden jeg gik igang. Jeg kunne også overveje en t-shirt med påskriften “Rigtige mænd bruger ikke stop-loss”. Det er vel det der beskriver min første tid bedst, og jeg kan nikke genkendende til mange af de ting der står her. Så læs artiklen. Igen. Og igen og igen!

    Da jeg ikke kan finde andre steder at gøre det, deler jeg lige mine første 1½ md. her. Jeg har været hele følelsesregistret igennem. Adrenalinpumpet, Jesus syndromet, hævn, overmod osv. osv.

    Jeg startede med 5000,- på ETX. Penge jeg sagtens kunne tåle at tabe, men naturligvis ville være træt af, hvis jeg gjorde. Jeg lavede et “mindset” og skrev det ned, kun for at bryde stort set alt hvad der stod på papiret, ha ha!!

    Til at begynde med skal jeg være ærlig og sige, at der ikke var meget kvalitet i mine handler. De blev primært i DAX og taget på momentum, uden indikatorer til at bakke handlen op. En af mine regler var/er vel stadig, at jeg skal lave 500,- pr. dag. 500,- pr. dag = 10000,-/md. sådan ca. Det er da et agtværdigt mål, og absolut opnåelig.

    Til en begyndelse startede jeg med 10,-/pip og lynhurtigt fik jeg banket rullen op. Mere vil have mere, og indsatserne blev da selvfølgelig større, 25, 50, 100 og 200/pip som max. Gevinsterne fulgte med. Rimeligt hurtigt måtte jeg dog æde et nederlag på ½ delen af rullen og var efterladt med 3000,-. Jeg valgte dog selv at stoppe den handel, og tænkte at jeg bare måtte arbejde mig op igen. Op på hesten igen, og pengene var hurtigt tjent hjem. Efter 20 handelsdage, var kontoen på 20000,-. Jeg tog de oprindelige 5000,- ud, idet jeg så ikke havde tabt noget, og derfor kunne spekulere mere frit.

    Nappede så nogle grimme tab og var så på 9000,- Jeg følte at jeg var expert i at købe på toppen og sælge på bunden.

    Satsede yderligere og fik mange gode handler, og ca. 1 md efter min første handel, var kontoen på 23000,-. Jeg havde den bedste dag, hvor gevinsten var ca. 4500,-. Jeg kunne dog se på mine handler, at havde jeg holdt længere så havde gevinsten været større, men alt i alt var jeg godt tilfreds. For der var jo et flot + på kontoen, set i forhold til hvad jeg startede med.

    Så kom “Black Wednesday”. To rigtigt grimme handler kostede mig over 11000,-. og efterladt med ½ rulle (igen!!) Tabte yderligere nogle handler dagene efter, og var nu på 8600,-. Det lærte jeg af, og tog en ny beslutning.

    Jeg valgte at cashe ud, mens jeg stadig var i plus. Min plan var at starte forfra; “back to basics”, ydmyghed, lærdom skulle være de fremtidige hjørnesten. Det var min plan, at blot sætte 1000,- ind på kontoen, for at bruge små indsatser, tage nogle gode små handler for samtidige at lære markedet, TA osv. bedre at kende.

    Jeg fik dog taget yderligere lidt gevinst, og efter min udbetaling af de 8600,- var min konto efterladt med 735,-. Jeg tænkte, at så ville jeg ikke sætte yderligere ind på kontoen alligevel. Det var i uge (uge 32). I denne uge (33) har jeg valgt at satse (stort i forhold til kontoens størrelse) med 10 el. 20/pip. Jeg vil jo gerne se kontoen vokse, så jeg er bekendt med risikoen. Men ved de her indsatsstørrelser kan jeg mærke, at jeg ikke er så nervøs som ved 100/200. Jeg har sat SL i de fleste nye handler, og ladet dem løbe længere end før. Jeg har brugt RSI, MACD til brug for mine beslutninger om entry/exit. Jeg rammer naturligvis ikke top/bund, men det er der jo ingen der gør i hver handel alligevel. Men det har virket.

    Jeg kan kun anbefale folk at sætte sig ind i tingene. Det burde jeg selv have gjort. Så jo, jeg har lært noget i den seneste md. Men det jeg har lært mest af, er mine tab. Det er her man finder ud af, at det man gør, ikke er godt nok; at måden man handler på er forkert. Jeg ved godt at jeg også burde have brugt Money Management, men hey, jeg var jo bekendt med risikoen og jeg har pt. ikke lidt noget tab. Kun stolthed. Jeg er nu der, hvor jeg har en vis ydmyghed til markedet. Jeg sætter helt klart stop-loss i mine handler, jeg skal dog lære at sætte det ordenligt. Jeg har godt nok følt frustrationen over at have set den rigtige bevægelse i markedet, blot for at blive stoppet ud fordi markedet liiiige peaker, og så fortsætter i den jeg retning jeg havde set.

    En anden erfaring jeg også har gjort mig er, at man ikke skal handle før markedet åbner. Det kan være fristende, når nu markedet bare tordner afsted, også selvom spreadet er 10 pip. Tog en handel forleden før kl. 0800, og gik short for 10,-/pip i DAX. Kl. 0800 justerer ETX sine spreads, og bang!, DAX startede 30 pips højere. Markedet smuttede dog ned, og det blev til en gevinst på 60 pips/600,- inden jeg gik ud. Fik yderligere en handel på 26 pips, samt lidt flere små og samlet over hele fredagen var jeg +2700,-, hvoraf den bedste handel var på ca. 1400,-. Fik prøvet at øge en handel der gik godt (lidt a la Tom Hougaard), så gevinsten blev lidt højere.

    Så i slutningen af uge 33, havde jeg åbenbart timet handlerne så godt, at mine oprindelige 735,-, nu er 4500,-, så det er der vi starter uge 34. Ganske godt gået synes jeg selv, når man tænker indsatsernes størrelse. Men vigtigst af alt, jeg føler mig ikke nervøs over at være inde i en handel. Jeg glæder mig til at uge 34 starter, og se om jeg kan få RSI, MACD og stop-loss til at gå op i en højere enhed.

    Så jo; jeg har stadig enormt meget at lære. Og det vil jeg. Jeg suger til mig og håber at mine nyfundne ydmyghed varer ved.

    Det var mine erfaringer som ny daytrader, som jeg lige synes jeg måtte dele, mest af hensyn til nye tradere.

    Mange hilsner

    Michael

    1. Hej Michael,
      1000 tak for din ærlige beretning om din første tid som daytrader.

      Og skønt du har haft nogle store tabere, så kan du jo faktisk fremvise en fornuftig gevinst af den første tids handler, hvilket er ganske imponerende. Hvis du er interesseret, må du meget gerne dele dine erfaringer løbende (herunder fejl, lærte lektier osv. ). Det er altid rart både for os og for alle nye tradere at høre, at alt ikke går nemt hos alle de andre.
      Vi har faktisk overvejet at lave nogle artikler med “En daytraders dagbog”, hvor man høre om både op- og nedture. Lad mig høre, hvis dette kunne have interesse.

      mvh

      Hans-Henrik

      1. Hej Henrik.

        Jo det kunne sikkert være sjovt. Giv endelig lyd hvad du har i tankerne og i hvilket omfang du forestiller dig.

        VH

        Michael

  2. Michael har næsten beskrevet mine oplevelser som swingtrader på ETX de seneste par måneder 🙂

    Hvor er det godt skrevet….

    Mvh. Daniel

    1. Hej Daniel,

      Ja, det er en oplevelse som mange nye tradere kommer igennem. Store udsving i både konto og følelser, hvilket godt kan slide en del på psyken.
      Men det er vigtigt at holde ved og ikke mindst finde en god strategi, som man har tillid til.

      God Trading til jer alle.

      Hans-Henrik Nielsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *