Kileformationen

kursmonstre-kileformation

Når man som ny daytrader begynder at lære om teknisk analyse, så bliver man ofte mødt med en masse eksotiske navne på såkaldte chart patterns – eller på dansk – kursmønstre. Det kan virke ret overvældende i starten og være svært at spotte i starten, men ikke desto mindre er det meget vigtigt hurtigt at kunne spotte disse mønstre, hvis man vil have succes med sin daytrading og blive en profitabel daytrader.

De kan have mange specielle navne som f.eks. head-and-shoulder-formation, cup-with-handle, bull-flag, kileformation osv.

I denne artikel vil vi gå bagom kileformationen og forklare de mekanismer, der ligger bag mønstrene, så du kan bruge dem effektivt i din daytrading.

Fortvivl ikke, vi skriver artikler om samtlige kursmønstre og deler dem med dig helt gratis her på DaytraderLand.

Lad os starte med det basale.

Hvad viser kursmønstrene?

Man skal gøre sig klart, at den eneste grund til at kursen i det hele taget bevæger sig på en aktie eller i et indeks er, at der foregår en intens kamp imellem købere og sælgere om, hvad det pågældende papir er værd.

En kurs, der angives på en børs, er et billede af en auktion, der udspilles mellem tusinder af deltagere, hvor alle prøver at få så meget som muligt for den vare eller aktie, de vil sælge og give så lidt som muligt for den vare eller aktie, de ønsker at købe.

Disse konstante sammenstød mellem købere og sælgere er netop dét, der danner de konstante ændringer i kursen, og som giver os nogle interessante kursmønstre at kigge nærmere på.

Et eksempel på en sådan formation kan ses i grafen herunder.

Kileformation

På grafen ovenover ser vi det tyske DAX-indeks på en 1-min graf.

Men både det konkrete instrument og den valgte tidsramme er i princippet ligegyldig, idet vi bruger mit kendskab til disse formationer og mønstre på tværs alle markeder og alle tidsrammer.

Formationen herover kaldes for en kileformation. Det er en vigtig formation at kende, men som nævnt ovenfor, så er det endnu vigtigere at vide, hvorfor den opstår.

Ved de grønne pile på grafen, har vi angivet, hvor køberne for alvor kommer ind og presser prisen op. Og ved de røde pile har vi vist, hvor sælgerne træder til og presser prisen ned. Som beskrevet ovenfor, så er en kursgraf et billede af en auktion eller en kamp imellem købere og sælgere, hvor styrkeforholdet mellem de to tydeligt kan aflæses i grafen.

Her ser vi ved den første grønne pil at køberne er i overtal og presser prisen op. Få minutter efter bliver det dog nok for nogle af markedsdeltagerne, og de vælger at sælge ud og tage gevinsten hjem (eller muligvis er det tradere, der går ind og shorter). Under alle omstændigheder falder prisen lidt tilbage.

Det spændende er så at se, hvad der sker efterfølgende.

Hvis prisen var faldet dybt ned under startniveauet, kunne vi se, at der var stor styrke og salgslyst på den ene side. Men det der sker ovenfor er, at køberne træder lynhurtigt til og skaber en ny højere bund i kursgrafen. Det fortæller os noget om, at der sidder en masse købelystne tradere, som ikke kom med på den første optur, og som nu vil hurtigt med ind i markedet. De tør ganske enkelt ikke lade kursen falde tilbage til startniveauet, men ser sig nødsaget til at hoppe hurtigere ind for ikke at misse den formodede optur.

Dette gentager sig nogle gange.

Hver gang kommer køberne ind på samme niveau, men køberne bliver mere og mere bange for ikke at komme med, så de slår til hurtigere og hurtigere, hvilket tilsammen giver den flade linje på toppen og den skrånende linje i bunden af formationen.

Hvad så når formationen brydes?

Det der ofte sker, når en sådan formation brydes (ud af den flade side) er, at den ene side – i dette tilfælde sælgerne – løber tør for kræfter, hvorefter den anden – i dette tilfælde køberne – pludselig er i flertal. Når dette sker, plejer vi som regel at afvente en enkelt bar mere for at sikre os at udbruddet er reelt for så at købe op.

Dette kaldes et break-out fra en kileformation og er i sig selv et meget profitabelt setup at kigge efter, når man daytrader.

Hvis man så samtidig kombinerer sådan et setup med andre indikatorer, tidsrammer osv., så kan man øge muligheden for succes med sin daytrading betragteligt.

Et eksempel på en oplagt short-handel

Et eksempel mere på et udbrud fra en kileformation kan du se i grafen herunder, hvor det denne gang er et udbrud til en shorthandel, vi ser.

Kile2

Her ser vi, at DAX allerede er i en nedadgående trend.

I en kort periode kommer køberne nu ind og holder hånden under kursen, imens sælgerne bare presser toppene længere og længere ned. Da bruddet sker får vi et hurtigt fald, hvorefter kursen søger tilbage mod den tidligere bund, der nu fungerer som en modstand. Her bliver kursen afvist, da sælgerne ikke er i tvivl om retningen, og var man ikke kommet ind i en shorthandel tidligere, så er denne mulighed oplagt.

Få helt styr på den grundlæggende forståelse af markedet

Nu har vi herover givet et eksempel med en såkaldt kileformation. Der findes mange gode formationer at sætte sig ind i, men som vi nævnte tidligere, så vil du få de bedste resultater, hvis du grundigt sætter dig ind i, hvorfor de bliver dannet, i stedet for blot at lære en række mønstre bevidstløst udenad.

I vores daglige daytrading sidder vi konstant at stiller os selv spørgsmålet: Hvem er ved at vinde lige nu? Køberne eller sælgerne?

Dette gør os fokuserede på at spotte de situationer, hvor styrkeforholdet mellem de to parter for alvor bliver afsløret, og dermed den fremtidige kurstrend dannet.

Vi vender snart tilbage med flere artikler om kursmønstre, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at spotte de gode handler i din daytrading.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *