Harmoniske mønstre – The Bat Pattern

bat-pattern

Dette er vores første af mange artikler om daytrading med udgangspunkt i harmoniske mønstre.

Introduktion til The Bat Pattern

Hvis jeg kun kunne handle ét mønster i resten af min karriere som daytrader, så ville det være Scott Carney’s Bat Pattern.

The Bat Pattern er blot et af mange harmoniske mønstre, men det er helt klart mønstret med den højeste succesrate. Det er mit såkaldte bread-and-butter mønster; det er den strategi, jeg lever af.

Som Scott Carney selv udtaler:

“It is an incredibly accurate pattern and requires a smaller stop-loss than most patterns.” 

Mønstret opstår i alle typer af markeder og kan handles på samtlige tidsrammer. Jeg bruger det dagligt i mine handler af valutapar og indeks, samt har tidligere benyttet det til swingtrading af danske aktier med stor succes.

Hvad er et Bat Pattern?

Et Bat Pattern består af fem ben eller swings. Det umiddelbare visuelle indtryk er en M-struktur eller W-struktur. Det minder mest om en dobbelt bund eller en dobbelt top. Forskellen til disse er, at mønstret kræver bestemte Fibonacci-ratioer.

Her er et eksempel:

bat-pattern

Selve grundstrukturen i alle harmoniske mønstre er en ABCD, som udgør de fire ud af de fem ben. Så i princippet tilføjer du blot ét ben til ABCD’en, som på billedet udgør X.

Men for at der er tale om et harmonisk mønster og kan kaldes for et Bat Pattern, så skal det overholde følgende regler:

 • B skal retrace imellem 38.2–50% af XA-benet, men må ikke røre 61.8%.
 • C skal retrace imellem 38.2–88.6% af AB-benet, men må ikke stige over A.
 • D skal retrace 88.6% af XA benet.

Ovenstående eksempel er en Bullish Bat, hvor D’et udgør potential reversal zone (PRZ).

Det er her vi gerne vil gå lang i markedet. Stop-loss sættes under X’et. Target er er 0.382 og 0.618 af A til D. Men man kan med fordel bruge trailing stop-loss til sine vindere eller sætte en trend-linje med en vinkel på 45 grader, hvor et brud heraf betyder, at man lukker sin position.

I forhold til den såkaldte Wave-teori, så udgør XA en impulsiv wave og ABCD en corrective wave. Det vil sige, at du kan kombinere et Bat Pattern med Elliot Wave’s teori, hvor en Bat Pattern kan være starten på Wave 3 eller 5. Det kan måske for nogen være lettere at tilslutte sig, end blot udelukkende at handle ud fra fibonacci-ratioer.

bat-pattern-teori

 

Du kan øge sandsynligheden på mønstret på flere måder.

En af de oplagte metoder er timing på en lavere tidsramme. Det vil sige, at hvis du handler på 5 minutters grafen og spotter et Bat Pattern, så går du ned på 1 minutters grafen og timer dit entry. Hvis du handler på 1 times grafen, så går du ned på 15 minutters grafen. Jeg anbefaler at have cirka et 1:4 interval mellem tidsrammerne. En timing kan være dine egne metoder, eller som jeg plejer at gøre: noget så simpelt som et brud af trendlinje.

Derudover kan du øge sandsynligheden for en succesfuld handel ved blandt andet at kigge følgende ting:

 • Fibonacci Clusters – Ligger der flere fibonacci-levels ved D’et?
 • Støtte/Modstand – Er der centrale linjer fra venstre, som kan bekræfte D’et?
 • EMAs/MAs – Er der væsentlige glidende gennemsnit, som kan bekræfte D’et?
 • Price-action – Er der begyndende køberpres ved D’et?

Eksempler på daytrading med The Bat Pattern

Nedenstående er forskellige handler, som jeg har taget i den seneste tid.

Bat Pattern Graf

 

På ovenstående billede retracer B mellem 38.2 og 50% af XA-benet. Den stiger herefter igen og laver næsten en dobbelt-top. Derefter falder den under B’et. Det er her, jeg begynder at sætte en købsordre i markedet. Købsordren lægges i 0.886, som er den lilla linje. I potential reversal zone (PRZ) stiger kursen kraftigt, så jeg lukker handlen ved den øvre trendlinje.

Det er den helt samme procedure på nedenstående billede.

Price-action er næsten identisk. I potential reversal zone begynder der at komme lange candlestick-væger, hvilket indikerer køberpres. Handlen lukkes ved øvre trendlinje.

candlesticks

 

Nedenstående er et eksempel på kombinationen af mange forskellige teknikker, som fortæller mig sandsynligheden for en vending i D’et.

harmonic patterns theory

 

Dette emne kan behandles i en senere artikel, hvis det har interesse.

Sammenfatning på Bat Pattern

Harmoniske mønstre kan være svære at forstå, men er yderst nyttige redskaber, der også kan fungere som Targets på en af dine egne metoder. Der ligger meget mere gemt i de harmoniske mønstre end blot fibonacci-ratioer.

Der kommer som nævnt flere artikler om harmoniske mønstre her på DaytraderLand. Hvis du ikke kan vente, så kan du læse meget mere omkring disse mønstre i Scott Carney’s bøger.

Du er meget velkommen til at spørgsmål eller kommentere nedenfor.

6 kommentarer til “Harmoniske mønstre – The Bat Pattern

 1. Hej Aleksander
  Først og fremmest skal du virkelig have ros for artiklerne omkring harmoniske mønstre og Fibonacci-ratioer. Jeg synes at de er super interessante og vil prøve at få det med i min trading.
  Jeg har et spørgsmål til din beskrivelse af bat-figuren i denne artikel. Du skriver “B skal retrace imellem 38.2–50% af XA-benet, men må ikke røre 61.8%.”. Vil det sige, at B skal retrace mellem 38,2% og 50% eller mellem 38,2% og 61,8%?
  På forhånd tak,
  Venlig hilsen
  Christian

  1. Hej Christian

   Det glæder mig, at du finder artiklerne interessante. B må retrace helt op til lige under 61.8%, men ikke røre 61.8%. De bedst performende er dem, hvor B holder sig inden for zonen mellem 38.2–50% af XA-benet, så du kan eventuelt blot ignorere dem, som bevæger sig over den zone. Alternativt kan du smide et par billeder op, hvis du finder tilfælde, hvor du er i tvivl.

   – God Trading

   1. Hej Aleksander
    Mange tak for svaret 🙂 Jeg nøjes med at kigge efter dem der retracer mellem 38,2% og 50%, når det er dem der er bedst performende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *