Volume Spread Analysis – Introduktion

volume-spread-analyse

Volume Spread Analysis er et af de mere interessante koncepter inden for teknisk analyse og emnet for denne første artikel om konceptet.

volume spread analysis

Artiklen tager sit udgangspunkt i den populære bog ”A Complete Guide to Volume Price Analysis” af Anna Coulling.

Anna Coulling tager fat på hele Volume Spread Analysis-konceptet fra Richard D. Wyckoff på en letforståelig måde, og vi vil derfor klart anbefale alle daytradere at læse hendes bog.

Hvad er Volume Spread Analysis (VSA)?

Volume Spread Analysis er en udbredt analysemetode til at undersøge forholdet mellem købere og sælgere.

Volume Spread Analysis kigger på volumen i forhold til størrelsen på candlesticks. Man kigger primært på anomalier mellem størrelsen på candlesticks og volumen. Det vil sige, at candlesticks får en helt ny betydning afhængig af den underliggende volumen.

Anomalier mellem størrelsen på candlesticks og volumen

Lad os starte med at dykke et spadestik dybere og se på, hvad vi mener med anomalier.

Hvis vi har et stort candlestick med lav volumen, så har vi en anomali. Vi vil helst have at kraftige bevægelser i prisen bliver bekræftet af tilsvarende volumen. Hvis ikke, så er det et signal på, at bevægelsen ikke understøttes af markedet eller som Coulling skriver:

After all, if they [market makers] were buying into the market, then this would be reflected in a high volume bar. The volume bar is signaling that the market is NOT joining in this price action, and there is a reason.”

volume spread analysis method

Omvendt er et lille candlestick med høj volumen ligeledes en anomali. En lille bevægelse i prisen er normalt lig med lav volumen. Når der er høj volumen, så begynder markedet at se svagt ud, og denne kombination opstår typisk ved toppen af en bullish trend. Grunden til, at der er høj volumen, er at market makers sælger, mens typiske daytradere håber at hoppe med på trenden nær toppen.

volume spread analysis daytrader

Så spørgsmålet man skal stille sig selv som Volume Spread Analysis analytiker er følgende: ”Is the volume confirming the price action, or this is an anomaly?”. Derfor vil vi helst have, at prisen bekræftes af volumen som på nedenstående billede. Her har vi større og større candlesticks med stigende volumen.

volume spread analysis daytrade

Tilsvarende skal et fald i prisen med større og større kraft bekræftes af volumen. Alle candlesticks lukker nær bunden, og der er ingen væger, der signalerer pres fra køberne.

volume spread analysis trading

Nu har vi introduceret begrebet anomalier, samt set på hvordan en bevægelse, der bekræftes af volumen, skal se ud.

Volume Spread Analysis konceptet

Lad os nu bygge videre på koncepterne.

På nedenstående billede har vi en stigning i prisen, og vi ved, at der skal være stigende volumen. Men volumen falder selvom candlesticks bliver større. Bevægelsen understøttes ikke af market makers, hvilket betyder, at vi skal være opmærksomme på en snarlig top.

volume spread analysis day trade

Eller som der skrives i bogen:

Rising markets should be associated with rising volume, not falling volume

Modsat viser nedenstående billede, hvornår markedet kan være færdigt med at falde. Faldet er ikke længere understøttet af volumen:

volume spread analysis daytrading

Eller som der skrives i bogen:

With falling volume the selling pressure is draining away

Tre steps til analyse af  Volume Spread Analysis

Anna Coulling beskriver tre steps til en analyse af VSA med udgangspunkt i de ovenstående koncepter:

Step 1 – Mikro:

Analyser hvert candlestick og kig efter volumen bekræftelse eller anomalier.

Step 2 – Makro:

Analyser hvert candlestick i en kontekst af de sidste candlesticks og kig efter validering af mindre trends.

Step 3 – Global:

Analyser hele chartet og hold øje med prisen i forhold til den større trend. Her kan man kigge på støtte- og modstandsniveauer og trendlinjer.

Eksempel fra Volume Spread Analysis i DAX

Nedenstående billede er et eksempel på en komplet analyse ud fra VSA-konceptet på 5-minutters grafen i DAX. Her er VSA kombineret med en analyse af candlestick formationer. Læg specielt mærke til det candlestick vi får på dagens højeste punkt. Det er et tydeligt eksempel på en anomali imellem volumen og størrelsen på candlestick’et. Bemærk VSA giver ikke direkte købs- og salgssignaler, men kan i stedet for bruges til at bekræfte interesse ved et støtte/modstand niveau. De begreber, som er på billedet og ikke er blevet behandlet endnu, vil blive introduceret i næste artikel omkring VSA.

volume spread analysis dax

Candlesticks er farvet alt efter den underliggende volumen. Indikatoren til dette kan findes ved at søge på ”Better Volume Indicator [LazyBear]” i Tradingview. Men det er ikke nødvendigt at have en indikator for at udføre en Volume Spread Analysis.

Sammenfatning på Volume Spread Analysis

Vi mangler stadig at behandle fem centrale koncepter inden for Volume Spread Analysis i form af:

  1. Akkumulation
  2. Distribution
  3. Testing
  4. Selling Climax
  5. Buying Climax

De vil blive behandlet i næste artikel om emnet.

Jeg håber, at I har fået en forståelse for analysemetoden Volume Spread Analysis, samt hvordan man kan bruge volumen i forhold til prisen til at få en bedre forståelse for udviklingen i prisen.

I er som altid meget velkomne til at stille spørgsmål eller kommentere nedenfor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *