Hvor hurtigt vil du kunne leve af daytrading?

hvor_hurtigt_vil_du_kunne_leve_af_daytrading

Jeg hørte engang et klogt citat, der lød nogenlunde sådan her:

De fleste overvurderer, hvad de kan nå på ét år, men undervurderer, hvad de kan nå på ti år.

Dette er et meget godt billede på mange menneskers tilgang til daytrading.

Når jeg taler med nye tradere, så oplever jeg ofte en meget høj forventning til, hvad der kan laves i afkast. Jeg forstår det egentligt godt. For hvis man kigger på mulighederne for gearing (investere for lånt kapital), så virker det utrolig nemt at lave afkast på over 100% om måneden.

Hvad er et realistisk afkast på daytrading?

Jeg kender adskillige daytradere, der nogenlunde fast ligger på mellem 3-6% afkast om måneden. Jeg kender også et par stykker, der konsekvent ligger et pænt stykke over dette. Men lad os bare tage udgangspunkt i et gennemsnit på 5% om måneden i vores beregninger.

I denne sammenhæng skal du huske på, at det som regel har taget disse daytradere mellem alt fra seks måneder til adskillige år at blive gode nok til at kunne ligge nogenlunde konstant på dette niveau. Der er desværre også rigtig mange, der ikke har disciplinen, psyken eller motivationen til at dygtiggøre sig og derfor stopper hurtigt igen.

Når jeg nævner 5% afkast om måneden for nye daytradere, så rynker de ofte på næsen og mener, at det er for lidt.

Hvis man starter med en kapital på 10.000 kr. så er 5% afkast ganske rigtigt ikke ret mange penge. 5% af 10.000 kr. er sølle 500 kroner om måneden. Hvis man så samtidig sidder 5 timer om dagen i 20 dage på denne måned, så ender vi med en timeløn på blot 5 kroner i timen. Dette er oven i købet i et ‘job’, hvor man samtidig risikerer, at skulle betale for at gå på arbejde, da man jo også kan risikere at tabe penge.

Men man glemmer en vigtig faktor

En af de faktorer, som de fleste glemmer eller ikke har tålmodighed til at vente på, er rentes rente, eller som det hedder på engelsk: compound interest.

Rentes rente betyder ganske enkelt den effekt det giver, når du første måned får rente eller afkast af dine penge. Næste måned får du både afkast af din indskudte kapital samt af afkastet fra sidste måned osv.

Et regneeksempel

I de følgende eksempler har jeg brugt en nem lille regnemaskine på nettet, som du selv lege videre med:

Lad os lige nu for et øjeblik glemme alt om, hvordan man skal opnå 5% om måneden, og lad os glemme alt om skatten for et øjeblik. Lige nu vil jeg bare gerne demonstrere, hvor stor effekten er af rentes rente, hvis vi har tålmodighed til at køre disciplineret løs i 10 år.

5% om måneden giver – med rentes rente – ca. 80% i afkast om året.

Jeg ved godt at 80% på 10.000 kr. kun er 8.000 kr., og at dette knap nok er nok til en ferietur. Men kig engang på eksemplet herunder og se, hvad der sker med din kapital på bare 10 år.

Compound1

Og dette er kun, hvis du slet ikke lægger mere til din kapital undervejs.

Forestil dig så, at du havde lagt 5000 kr. til hvert år, som du kunne trække ud af din privatøkonomi. Så ser regnestykket sådan her ud:

Compound2

Tålmodighed er nøglen til succes

Grundidéen her er altså, at du sagtens kan komme op og leve af daytrading. Det er blot de færreste der kan gøre det allerede efter et par måneder.

Min anbefaling er, at du starter med at lære principperne, tester nogle platforme grundigt af, begynder at sikre dig, at du kan lave ret konstante afkast og så skal du være disciplineret og tålmodig.

Nu har jeg brugt 5% om måneden her. Men det kan også være 2% om måneden eller 10% om måneden. Og du kan lege med årrækken og sætte den til 5, 20 eller 40 år.

Men vær selvfølgelig opmærksom på, at når du når en vis størrelse, så er det ikke længere realistisk at lave helt samme afkast, idet du ikke bare lige kan placere 1 milliard eller to i markedet uden at påvirke markedet.

Men det er skægt at lege med tallene, og jeg håber du kan få en fornemmelse af, at konstante afkast i en årrække kan give fantastiske resultater på lang sigt.

1 kommentar til “Hvor hurtigt vil du kunne leve af daytrading?

  1. Trading er ikke et “get-rich-scheme” men et håndværk, måske det håndværk/forretning, hvor du er bedst stillet, fordi du kender altid din risiko (tab).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *