Fordele og ulemper ved daytrading

daytrading_en_mulig_levevej

 

Inden man starter på axaytrading skal man gøre sig klart, at der både er fordele og ulemper ved denne form for trading.

I denne artikel gør vi op med de mange myter om daytrading.

Fordele ved daytrading:

Der er rigtig mange fordele ved at arbejde med daytrading:

 • Daytrading kan udøves overalt, blot du har en bærbar og en internetforbindelse. Efterhånden er både computere og internetforbindelser tilgængelige til billige penge, hvilket gør daytrading tilgængeligt for næsten alle.
  Daytrading kræver ikke nogen længerevarende universitetsuddannelse. Nogle af de bedste daytradere i min omgangskreds har enten slet ingen uddannelse. Eller også de har en uddannelse, der intet har med økonomi, investering og handel at gøre. 
Af og til synes jeg faktisk jeg oplever, at en lang uddannelse kan komme i vejen for god trading, da man ofte kommer til at overtænke handlerne en smule, eller måske ikke har det godt med at tage økonomiske risici.
 • Daytrading kan (når man mestrer det) være uhyre lønsomt og give en højere indtægt, end de fleste andre jobs. Daytrading kræver et marked at handle i samt bevægelse i markedet. 
Hvis man mestrer daytrading og kan fange de små og store prisudsving i markedet, så kan der tjenes rigtig mange tusinde kroner om dagen. Personligt kender jeg flere der ligger over 1 mio. kr. i fortjeneste om måneden. Dette har dog krævet lang tids træning forud.
 • Du vælger selv dit marked at daytrade i. Der er mange markeder at vælge imellem, og de har alle vidt forskellige karakteristika. Find et der passer til dit temperament, handelsstrategi, risikoprofil og ikke mindst arbejdstider.
 • Du bestemmer selv din arbejdstid og risikoprofil. Arbejdstiden er relativt fri for en daytrader. Fra natten mellem søndag og mandag og så til natten mellem fredag og lørdag er der markeder åbne at handle i. Det kan være indeks, valuta, råvarer osv. Mulighederne er uendelige. Dog er min anbefaling, at man udvælger sig nogle markeder og specialiserer sig i at forstå dem, så man kommer til at kende deres daglige rytme. 
Personligt har jeg udvalgt mig en række markeder, der passer til min søvnrytme, mine børns fritidsaktiviteter, min kones arbejde osv. Men jeg bestemmer helt selv, og det er en frihed, som mange elsker ved daytrading.
 • Du er ikke så udsat for dag-til-dag risici som f.eks. nyheder om et firma udenfor børsens åbninstid. Mange private investorer har prøvet at eje en aktie, hvor der så er kommet en dårlig nyhed efter børsens åbningstid, så de ikke har kunnet handle på den. Aktien er så dykket kraftigt, når børsen åbner næste morgen. Dette undgås som oftest ved daytrading, idet man er inde og ude af handlerne relativt hurtigt. Personligt kan jeg godt lide at trade på de store indeks (Dow, DAX, SP500 osv.) samt store valutaer og råvarer, idet disse heller ikke er så risikable på nyhedsfronten, da der skal meget store nyheder til for at rykke et helt marked markant (Som f.eks. World Trade Center katastrofen 9/11 o.lign.)

Ulemper ved daytrading:

Lad os være helt ærlige, der er desværre også ulemper ved dayting:

 • Daytrading kræver meget tid, som du ellers kunne have brugt på et arbejde med fast og sikker løn. Koncentreret daytrading tager rigtigt meget tid. Så hvis man gerne vil daytrade og samtidig beholde sit almindelige job, skal man finde nogle markeder, der har åbent uden for ens normale arbejdstid. Men der går hurtigt 10, 20 og 30 timer om ugen hvis man bare følger nogenlunde med, så man skal gøre op med sig selv, om det er noget man er villig til at ofre. Færre timer kan selvfølgelig også gøre det, men hvis man virkelig vil tjene gode penge på det, så er 15 min. per dag bestemt ikke nok.
 • Daytrading indbefatter en risiko for tabe penge (hvilket man sjældent gør på et arbejde). Hvis jeg har sat 10.000 kr. ind på min konto og gearet dem (dvs. lånt flere penge at handle for oven i mine egne) så kan jeg f.eks. have 100.000 kr. at investere for (10.000 af mine egne og 90.000 af bankens). Hvis jeg så investerer alle 100.000 i én investering, der pludseligt taber 10%, så har jeg tabt 10% af 100.000 kr. = 10.000 kr. Men da banken jo vil have deres 90.000 igen, har jeg nu tabt alle mine egne 10.000 kr. Dette scenarie er ikke specielt sandsynligt, idet man ikke tager så store risici, men det er for at give et eksempel på, at det også kan gå galt. Her er der f.eks. en del, der vælger binære optioner i stedet. Binære optioner er et produkt, hvor man betaler lidt mere i handelsomkostninger men til gengæld kender sin risiko 100%. Så hvis du går ind med 100 kr. i en handel, kan du maksimalt tabe 100 kr. Til gengæld kan du måske kun tjene 85 kr. Men det er en byttehandel, som mange gerne gør for så til gengæld at kende den samlede risiko.
 • Daytrading tager lang tid at mestre. En af de faktorer, der ofte forårsager, at folk ikke får succes med daytrading er, at de ikke gør sig klart fra starten af, hvor lang tid det egentlig tager at lære faget. Jeg plejer at anbefale folk at sætte minimum ½-1 år af til læreprocessen. Nogen lærer det meget hurtigere, men det vil være alt for optimistisk at tro på, at man blot kan tage et 2-dages kursus og så gå hjem og tjene millioner.

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

1 kommentar til “Fordele og ulemper ved daytrading

 1. Man skal sammenligne daytrading med et selvstændigt arbejde og ikke et lønmodtager job.
  Daytrading kræver, at man sætter sig ind i det instrument man vil trade, ligesom en uddannelse.
  Man kan gå på kurser og få mentorer.
  Hvis man ikke går hardcore ind med en strategi og en forretningsmodel kan det tage uendeligt langt tid i at blive profittabel på dette marked.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *