Hvad er shortselling?

shortselling

Inden for daytrading bliver der ofte brugt begreber som long og shortselling.

Helt kort fortalt betyder long at man tror, markedet vil stige, og short betyder, at man tror markedet vil falde.

De fleste kan godt sætte sig ind i, hvad long-begrebet indeholder. For vi er vant til tanken om at købe f.eks. en aktie og så vente på, at den stiger i værdi. Når den så er steget, så kan vi sælge med gevinst. Dette er logisk.

Men ved short-begrebet opstår der ofte en smule forvirring, idet man nu også kan tjene penge på, at et givent instrument falder.

Så lad os kigge på, hvad begrebet helt grundlæggende betyder.

Shortselling i praksis

Hvis du tror et marked eller en aktie vil falde, skal du shorte den for at tjene penge. Selve shorthandlen foregår selvfølgelig helt automatisk hos din broker, men hvis vi åbner motorhjelmen ned til maskinrummet hos din broker, så foregår en shorthandel rent praktisk på følgende måde:

Mange brokere har i dag mulighed for at låne aktier ud fra deres egen eller andre brokeres aktiepulje.

Når du så gerne vil spekulere i at XYZ-aktien vil falde, så går du til din broker og låner aktien mod til gengæld at betale en lav rente. Lad os sige, at aktien koster f.eks. 100 kr. Du låner nu aktien og sælger den med det samme ud i markedet for 100 kr., som bliver sat ind på din konto.

Nu falder aktien så – som håbet – med f.eks. 10 kr., så den nu koster 90 kr.

Du har jo stadig de 100 kr. fra aktiesalget stående på kontoen, og du kan nu bruge de 90 kr. til at købe aktien tilbage med for at kunne levere den tilbage til udlåneren.

Helt konkret har du nu tjent differencen på de 10 kr., idet du solgte en aktie, du kun havde lånt, for 100 kr. og købte den tilbage for 90 kr.

Som sagt går det hele automatisk, men ovenstående scenarie er, hvad der i realiteten foregår ved en short handel.

Er det fair at tjene penge på et fald i kursen?

Man hører ofte debat i medierne, om det er fair, at en spekulant kan tjene penge på, at en aktie falder, og andre dermed taber penge.

Det er en stor diskussion, men man skal være klar over, at shortselling har en vigtig rolle i et effektivt aktiemarked.
For når en række dygtige analytikere har regnet sig frem til, at en aktie er overvurderet, så har de muligheden for at gå ud og låne passive aktier fra forskellige depoter og sælge dem ud i markedet.

Dette vil alt andet lige presse prisen, så den kommer ned på et fair niveau. Det betyder at de mindre investorer ofte sikres mod at betale en oppustet pris for en aktie, idet de store institutionelle investorer konstant forsøger at tjene på shorthandel i overvurderede aktier, hvilket presser prisen.

Dog kan der også ses eksempler på lidt mere uetisk adfærd, hvor en stor fond har shortet en aktie massivt, og der efter går ud i medierne og prøver at give indtryk af store problemer med virksomheden, for dermed at kunne tjene penge på en faldende kurs, når investorerne sælger ud i nervøsitet.

 

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *