Daytrading og Brexit – en farlig cocktail

BREXIT ahead: UK leaves the EU

Til de af jer, der ikke har været i nærheden af finansmedier de seneste par måneder, så står Brexit for ”Britain Exit” og omhandler England´s mulige udtrædelse af EU.

Det er en gammelkendt sandhed, at finansverden og finansmedierne kun kan fokusere på én stor risikofaktor af gangen. For et par år siden var det USA’s låneloft, så var det krisen i Grækenland, Kinas vækst og Japans gæld.

Vinderen af kapløbet om mediernes gunst lige nu er uden tvivl Englands afstemning om en udtrædelse af EU, der løber af stablen den 23. juni. Alle finansmedier med respekt for sig selv har mindst én artikel om dagen, der omhandler en eller anden vinkel på hele Brexit-affæren.

Det er med god grund, at det mulige exit skaber nervøse trækninger hos de store banker og investeringsfonde. For en utræden af EU for Englands vedkommende vil skabe en situation uden sidestykke i historien. Vi har ganske enkelt intet at måle denne hændelse op imod. Hvis der er noget finansmarkederne hader som pesten, så er det usikkerhed. De vil gerne kunne udregne de sandsynlige konsekvenser af alle mulige fremtidige scenarier, så de kan fastsætte markedspriserne korrekt derefter.

Men hvordan fastsætter man prisen ud fra et scenarie, der indtil for bare et år siden var fuldstændig utænkeligt?

Så generelt kan vi se, at usikkerhed på finansmarkederne medfører store udsving og som regel også fald. Det er selvfølgelig svært at spå om helt konkret, hvad en udtræden af EU vil betyde for England. Vil EU vende dem ryggen – eller vi de få en særaftale som Danmark? Nogen spår optur for landet, andre spår en stor nedtur. Men som sagt, når markedet er i tvivl, så foretrækker de fleste at være på den sikre side og stå udenfor.

Hvad betyder Brexit for os som tradere?

Hvis man er langsigtet investor og ikke investerer i noget, der er direkte involveret i England, så ville jeg ikke bekymre mig alt for meget om Brexit og de mulige konsekvenser, skønt det helt sikkert kommer til at skabe nogle dønninger efter den 23. juni – uanset udfaldet af afstemningen.

Men hvis man derimod er kortsigtet swingtrader eller daytrader, så er der helt sikkert en masse forhold, man skal være opmærksom på.

Lad os først og fremmest kigge på valutafronten og Brexit´s betydning for valutamarkederne.

Brexit og valutamarkederne

Når alverdens investorer og tradere begynder at tvivle på Englands fremtid i EU, så mindskes lysten til at eje værdier i England, indtil afstemningen er overstået, og fremtiden igen er mere sikker. Dette betyder, at flere investorer sælger ud af deres investeringer (eller undlader at købe op), og mange vælger at trække deres penge ud af engelske pund og flytte dem til en mere sikker eller neutral valuta.

Prisen på en valuta er altid angivet, som et såkaldt valutakryds. Det vil sige, at man måler to valutaer op mod hinanden. Dette f.eks. se ud som følger: GBP/EUR (Great Britain Pound / EURO)

Hvis man vælger at gå long i krydset GBPEUR, så betyder det, at man er long i Pund og short i EUR – og omvendt, hvis man er short i GBPEUR.

Hvis man vil se et langtidsbillede af, hvordan GBP er blevet påvirket af Brexit-virakken, så kan man studere ugegrafen over GBPEUR nedenfor.

brexit

Skulle man tænke, at de måske var et særtilfælde, så kan vi her kigge på GBPUSD (Pund overfor US Dollar).

brexit daytrader

Og nedenfor GBPJPY (Pund overfor Japanske Yen).

brexit daytrading

Kort sagt, så er det britiske pund faldet overfor alle de store valutaer, siden man begyndte at snakke om en mulig folkeafstemning.

Effekterne på den kortere bane

De ovenstående grafer er på ugeplan og derfor ikke den oplagte tidsramme for en daytrader. Her kunne 4-timers grafer eller 1-timers grafer være mere brugbare. Her kan vi se et eksempel på de farer, der lurer i forbindelse med nyhedstunge events.

Den 22. februar 2016 går den karismatiske London-borgmester ud og erklærer, at han støtter exit-siden. Denne simple nyhed skaber med det samme en strøm af spekulationer og sandsynlighedsberegninger hos alle de store spillere. For Boris Johnson er en tung politisk spiller. Men er han tung nok til at kunne sætte sig på debatten?

Som skrevet i starten så har mange investorer og tradere det simple handlingsmønster, der på engelsk hedder ”when in doubt, get out” dvs. hvis du er i tvivl, så gå hellere ud af markedet for en sikkerheds skyld. Ganske rigtigt, i løbet af de kommende dage faldt pundet markant.

brexit swingtrading

Sådan må vi forvente, at tiden bliver fra nu og helt frem indtil afstemningen den 23. juni. Sikkert også i tiden derefter.

Forleden var det en meningsmåling fra England, der skabt store prisdønninger i pundet, idet man nu for første gang for alvor så en meningsmåling der viste, at exit-siden rent faktisk stod til at vinde.

Hvordan trader man før, under og efter Brexit?

Jeg kan meget kort forklare min egen strategi i forbindelse med Brexit.

Jeg holder mig væk.

Hvis I har læst nogle af vore mange artikler om daytrading her på siden, så vil I vide, at vi primært fokuserer på at finde genkendelige mønstre i prisudviklingen på en graf. Disse mønstre opstår igen og igen og igen i de normale markeder, fordi investorer og tradere er mennesker, der handler ud fra menneskelige følelser.

Men hvad så, når der sker noget, som der ikke er noget mønster for? I dette tilfælde bliver markedet for alvor kaotisk og uforudsigeligt, her vælger jeg personligt at stå udenfor.

Min tilgang har altid været, at jeg aldrig trader på en nyhed. Jeg trader til gengæld gerne på de reaktioner, der kommer i markedet efter en nyhed. For her begynder folk at bekende kulør og vise, hvad de mener om de nyligt indkomne nyheder. Så i dagene op til afstemningen den 23. juni vil jeg nok personligt holde mig helt ude af trading. I dagene derefter vil jeg nok også forholde mig afventende.

Men der er mange forskellige tilgangsvinkler til trading på denne afstemning. Nogen forsøger at gætte udfaldet af afstemningen, f.eks. udfra devisen “de tør garanteret ikke at stemme for exit, når det kommer til stykket“, og forsøger så at gætte markedets reaktion på udfaldet af afstemningen. En sådan tilgang vil jeg gerne fraråde, idet der her er to meget store usikkerhedsfaktorer. Den ene er, at man umuligt kan forudsige udfaldet, idet det i skrivende stund står til et meget tæt valg. Den anden usikkerhedsfaktor er, hvor stor en del af et ja eller nej, der allerede er priset ind i den nuværende kurs.

Andre tradere vælgere at være super aktive midt under afstemningen og sidder og prøver at scalpe de mindste bevægelser i kursen. Det er personligt heller ikke lige min kop te. Hvis man sidder og handler på de helt korte tidsintervaller under sammentællingen af stemmer, så skal der blot én enkelt nyhed eller et lille rygte til, før markedet eksploderer i den ene eller anden retning. Det bliver med andre ord ren spekulation med tilfældige udfald.

Så kort sagt vælger jeg selv at holde mig på sidelinjen. Medmindre man enten er uhyggeligt rutineret eller har insidervisen om afstemningens udfald, så vil jeg anbefale de fleste daytradere at gøre det samme.

Hvad er dine planer i forbindelse med Brexit-afstemningen?

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

2 kommentarer til “Daytrading og Brexit – en farlig cocktail

  1. Hej Hans-Henrik mit svar på din artikel er følgende: Jeg ligger kort i DAX med en gennemsnitskurs på 10184 (CFD), og jeg har tænkt mig at holde den position til et par dage før d. 23/6. Det gør jeg pga. Trenden og en forventning om, at usikkerheden om Brexit i sig selv vil trække DAX videre ned. Hvis vi bryder 9800 og 9440 vil jeg lægge til begge gange. Jeg har et stop i 10422, som jeg vil flytte med ned hvis jeg får ret. Nu får vi se i morgen d 13/6; men min egen vurdering er, at risikoen er til at overse med mindre, at likviditeten går ud af markedet, når jeg gerne vil ud. Er jeg helt galt på den? Mvh. Peder Nygård?

  2. Hej Peder,
    Du har godt nok ramt Dax’en flot der. Jeg kan se, at dit indlæg er nogle dage gammelt, og der har du jo blot fået endnu mere medvind.

    Er du gået ud af positionen nu? eller holder du ved?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *