Langtidseffekten af Brexit

Vi har skrevet en del i år om effekten af de store afstemninger på finansmarkederne. Det har især været Brexit og præsidentvalget i USA, der har fyldt på denne front. Spørgsmålet, vi ofte får er, hvilken effekt de forskellige valgresultater kan have på kurserne. Det er vi selvfølgelig meget påpasselige med at spå om, idet der er uendeligt mange faktorer, at tage hensyn til.

Men der har, bl.a. i forbindelse med Brexit, været eksperter ude og tegne et ret dystert billede for Storbritannien, hvis de forlod EU. Denne skepsis er dog blevet gjort til grin i en del medier med argumentet om, at aktiemarkederne jo er steget lige siden afstemningen. Men lad os kigge engang på det engelske FTSE-indeks her

brexit-ftse

Her kan vi se, at der efter Brexitafstemningen kom en rigtig flot stigning, hvorefter markedet har kørt sidelæns de sidste 3-4 måneder. Sådan en stigning efter et vigtigt valg kaldes også for et “Relief rally” eller et “lettelses rally”. Det betyder helt enkelt, at markederne i en længere periode har frygtet for resultatet af en afstemning. Derfor har forsigtige investorer solgt ud for ikke at risikere et kæmpedyk, og denne nervøsitet har så trykket markederne ned. Når afstemningen så er overstået, og man kender resultatet, så begynder folk at købe igen (næsten uanset resultatet). For ofte har mange indregnet lidt for meget katastrofe i deres beregninger, og nu går det op for markedet, at verden nok ikke går under alligevel.

Men lad os prøve at se på FTSE-indekset på ugegrafen

brexit-ftse-uge

Her ser vi, at det engelske marked “kun” er steget til samme niveau som for ca. 2 år siden. De sidste tre kvartaler af 2015 faldt FTSE markant sammen med mange af de andre store markeder, og nu er man så ved at have indhentet noget af det tabte.

Argumentet fra flere finansmedier og erhvervsfolk i Danmark er nu, at alle sortseerne tog fejl. England kommer til at klare sig fint for det kan man se på indekset. Men helt så simpel er verden ikke. For det første glemmer mange, at et indeks ikke er det samme som et lands økonomi. I Danmark kan økonomien være rigtig dårlig så længe det bare går godt for de 3-5 største aktier i C20-indekset, så ser graferne fine ud. Det samme gælder selvfølgelig i England.

For det andet, så kan man ikke vurdere effekterne af Brexit på bare få måneder. Det svarer lidt til at stoppe al nødhjælp til et land med hungersnød og så efter 3 timer sige: “Se bare, der var ingen der døde af sult, så de havde slet ikke brug for hjælpen”.  En udmeldelse af EU er en uhyre kompleks størrelse, og ingen kan forudsige på nuværende tidspunkt, hvad langtidseffekten vil være.

Så sent som i dag har Jyllandsposten en historie om, at britiske finanslov nu rettes til, og at Storbritannien skal ud og låne små 1.000 mia. kroner ekstra over de næste 4-5 år mere eller mindre på baggrund af Brexit (Kilde: Jyllandsposten). Så der vil formentlig komme en enorm regning til briterne over de næste år pga. Brexit. Om det bliver en fordel eller ulempe for landet at stå uden for EU, vil vi slet ikke gætte på. Men husk på, når I læser finansmedierne, at man ikke bare kan pege på en indeksgraf for et land og påstå, at man her kan se hele effekten af f.eks. Brexit eller præsidentvalget.

Hvad kan vi lære af Brexit og præsidentvalget

Både afstemningen om Brexit og præsidentvalget i USA har været omgærdet af stor nervøsitet. Og som nævnt så forårsager det ofte en overdreven frygt og dermed et overdrevet udsalg af værdipapirer. Ved begge valg havde det været en utrolig god forretning at købe op lige efter begge valg.

Her på Daytraderland.com vil vi holde godt øje med kommende store valg med høj nervøsitet indbygget og skrive om, hvordan vi prøver at udnytte, at disse følelser på spil i markedet.

 

 

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *