The Cup and Handle Pattern

kursmonstre-cup-handle

The Cup and Handle Pattern er et såkaldt akkumulationsmønster og kan være starten på en ny trend eller fortsætte den eksisterende trend.

Hvad er The Cup and Handle Pattern?

Mønstret består overordnet set af to dele: en kop og et håndtag.

Se illustrationen nedenfor.

the cup and handle pattern

Koppen er en rund dal og er U-formet. Den perfekte kop har sider, der er lige høje, og bunden på koppen er bekræftet af høj volumen.

Efter koppen er fuldført, så falder prisen igen for at finde fornyet styrke inden et brud opad. Denne del udgør håndtaget, som også kan være U-formet eller være et Bullish Flag. Håndtaget skal helst ikke retrace mere end 50% af koppen, før det bliver invalidt. Når håndtaget bliver brudt, så er mønstret fuldendt, og det resulterer oftes i en kraftig stigning i prisen.

Selve target på bruddet af håndtaget er længden på koppen. Det betyder i praksis, at man tager længden og kopierer den op til toppen af koppen. Stop-loss sættes under bunden af håndtaget.

Eksempel på The Cup and Handle Pattern

Et af de flotteste Cup-and-Handle-mønstre findes på den ugentlige graf i aktien Vestas:

cup and handle pattern

I billedet ovenfor kan man se den længerevarende kop, som bliver bekræftet af stor volumen.

Dette er et godt eksempel på den akkumulationsproces, som foregår i koppen. Herefter falder prisen, som udgør håndtaget på mønstret. Vi får derefter et brud af håndtaget og target sættes i 580 med stop-loss lige under håndtaget.

The Inverse Cup and Handle Pattern

Der findes også en bearish variant af mønstret, som hedder The Inverse Cup and Handle. Her er koppen i stedet en distributionsproces.

Dette ses på nedenstående billede i DAX, hvor mønstret fungerer som en trend-continuation:

Inverse Cup and Handle

Hvis man kigger nærmere på mønstret kan en Cup and Handle-formation også ses i en hoved-skulder formation, hvor koppen udgør hovedet, og håndtaget fungerer som den sidste skulder inden et brud. Man kan fornemme det på ovenstående billede, selvom venstre skulder ikke er helt pæn nok til at klassificere sig til en klassisk skulder-hoved-skulder formation.

Espresso-varianten

Jeg arbejder selv med et mønster, som jeg kalder Espresso. Tanken bag dette mønster er at komme ind i en Cup and Handle-formation, inden selve mønstret er fuldendt. Det vil sige et aggressivt entry (derfor navnet Espresso), hvor man laver et entry i 50% af koppen.

De grønne pile i grafen nedenfor viser de planlagte entry i mønstret, hvor stop-loss kan sættes i 0.886 Fibonacci af hele koppen og target i 1.618. Selve mønstret kan også ses udført live i min tradingplan for uge 20 i Forex.

espresso pattern

Sammenfatning

Cup and Handle-mønstret er et klassisk mønster, som man skal være bevidst omkring som daytrader. Der er rigtig mange daytradere, der holder øje med mønstret, hvilket giver mønstret en selvforstærkende effekt. Husk at holde øje med volumen i udførelsen af mønstret og se om bruddet bliver validt eller et såkaldt fake-out.

Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv endelig nedenfor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *