Anmeldelse af “The Power of Habit” af Charles Duhigg

De bøger med størst indvirkning på min daytrading er oftest bøger, som ikke er direkte relateret til trading. Det er i hvert fald det jeg har erfaret.

Netop denne bog – The Power of Habbit – har haft en indflydelse på mine rutiner og har skabt en grundlæggende forståelse for, hvordan vaner virker og hvordan man kan ændre og skabe nye vaner. Jeg vil helt klart anbefale alle at læse den, da den er super god, interessant og relevant.

habit-1

Som bogens titel antyder, så er dette en bog som handler om vaner. Forfatteren har læst flere hundrede siders akademisk research og sammenfattet det hele til én spændende fortælling.

Bogens længde er på omkring 300 sider og der er tre hovedkapitler i den.

1)         Vaner på det personlige og individuelle plan.

2)         Vaner i organisationer.

3)         Vaner i samfund.

Jeg vil kort lige ridse hovedpointerne op fra bogen, samt hvordan jeg har implementeret noget af den viden, jeg har fået fra bogen.

Hvad består vaner af og hvordan er de opbygget?

En vane er udgjort af tre ting:

1) En Cue (et hint/signal, f.eks kedsomhed) hvor man bliver peget i retning af.

2) En rutine (dvs. hvor man udøver vanen, f.eks at bide negle, ryge eller dyrke motion).

3) En reward (gevinst, f.eks tilfredsstillelsen af at bide negle, ryge eller træne). Hvis gevinsten er af positiv karakter, så vil man efter nok repetitioner af den vanecirkel danne en ny vane.

habit2

Dette er helt lavpraktisk sådan en vane fungerer.  

“This process within our brains is a three-step loop. First, there is a cue, a trigger that tells your brain to go into automatic mode and which habit to use. Then there is the routine, which can be physical or mental or emotional. Finally, there is a reward, which helps your brain figure out if this particular loop is worth remembering for the future: THE HABIT LOOP” – Charles Duhigg.

Der mangler dog én ting i denne cirkel for, at man kan vedligeholde en vane, nemlig Craving (trang/længsel). Cue, Routine og Reward er alene ikke nok til at fastholde en vane, her skal man have hjernen til at crave noget (gevinsten).

Hvordan ændrer vi en (dårlig) vane?

En vane kan ikke bare glemmes eller “slettes” – den skal ændres. Der skal simpelthen en ny rutine ind i vane-cirklen. Som vist på billedet nedenfor, så kan man erstatte alkoholen (hvis man har en vane med at drikke sine sorger væk) med f.eks en terapigruppe. Det er ikke for at sige, at det at ændre en vane er nemt, men det er muligt. Man skal blot vide, hvad man skal ændre.

habit3

“The Golden Rule of Habit Change: You can’t extinguish a bad habit, you can only change it.” – Charles Duhigg

Keystone Habits – ringe i vandet

Et andet spændende begreb fra bogen er Keystone Habits. En keystone habit er vane som forbedrer andre dele af ens liv. Et eksempel på dette er motion og fysisk træning. Når man begynder at dyrke motion, vil man typisk begynde at spise sundere, være mere produktiv, sove bedre og så videre.

Hvordan kan vi forbedre vores daytrading igennem vaner?

Som daytradere har vi alle vores forskellige vaner – både gode som dårlige –  og ved at være opmærksomme på effekten af vaner, hvor meget de betyder, samt hvordan man kan ændre dem, så får vi nemmere ved at ændre på nogle af de uønskede vaner i vores trading. Men for mig at se handler det mere om at få skabt nogle gode vaner, for eksempel bogføring af handler. Det er for de fleste kedeligt arbejde og derfor er det vigtigt at have en fast rutine, så man ikke glemmer det. Hvis vi skal proppe det ind i vores vane-cirkel kunne det sådan her ud:

  1. Cue = hver søndag klokken 15.00 ringer en alarm og minder dig om, at du skal huske at bogføre sidste uges handler i din journal.
  2. Routine = bogføring af handler.
  3. Reward = efter noget tid med bogføring kan du se de positive effekter ved det, eksempelvis måder at minimere tab på eller få mere profit ud af dine vindere og se mønstre i din daytrading, som du måske ikke selv havde opdaget.

Jeg har selv optimeret min morgenrutine og generelt fået optimeret de vaner, der er tilknyttet min trading.

Sammenfatning på anmeldelse af “The Power of Habit” af Charles Duhigg

Bogen er helt klart anbefalelsesværdig, og jeg har som skrevet fået en del ud af læse den.

Udover bogen kan jeg stærkt anbefale at tage et kig på James Clear’s blog som er en af de eneste blogs jeg følger. Han skriver om nogle utroligt spændende ting, som altid er underbygget af veldokumenteret research.

Gustav Mejlvang

Gustav Mejlvang is experienced day trader particular interested in trading algorithms, strategy development and software.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *