Præsidentvalget i USA

daytrade

De sidste mange måneder har valgsnakken gået højt. Hvem bliver mon den næste præsident i USA – Donald Trump eller Hillary Clinton? Alle har en mening om emnet, der har delt befolkningen i USA i et af de mest beskidte og kontroversielle valg nogensinde.

Her på DaytraderLand vil vi ikke kommentere på de politiske muligheder og konsekvenser ved hver af de to præsidentkandidater. Derimod vil vi prøve at tage et kig på aktiemarkederne med valgbrillerne på. For hvad betyder det for vores kort- og langsigtede porteføljer, at der lige nu er valg i USA?

Hvad siger historien om præsidentvalget?

Der findes i sagens natur en del statistik på henholdsvis præsidentperioder og aktiemarkedet. Derfor er det jo naturligt for investorer at skele til, om de forskellige valgperioder har noget at skulle have sagt om afkastet på aktiemarkedet.

Skønt dette er en side om daytrading, så lad os først tage de helt lange briller på. På aktiemarkedet arbejder man men en såkaldt Election Cycle Theory, der går ud på, at afkastet på markederne er meget forskellig alt efter, hvilket af de fire år i en præsidentperiode, vi befinder os i. Du kan se en statistik over emnet her:

Electioncycle1
Kilde: www.MarketWatch.com

Vi har indsat en rød pil øverst i skemaet for at vise, hvor vi befinder os henne i statistikken lige nu. Som du kan se, så er det førse år af en præsidentperiode, vi går ind i snart. Uanset hvem der vinder valget, så bliver det “First term” for enten Hillary eller Trump. Fra 1944 – 2015 (kolonne 2) ses det, at markederne gennemsnitligt er steget 6,2 % i første år af en præsidents første valgperiode. Men læg også mærke til, at det kun er 61% af årene, der er endt positivt. Helt overordnet set indikerer det, at det næste år bliver meget gennemsnitligt. Men som vi ved med statistik og gennemsnit, så er det en svær størrelse at investere efter.

De mest iøjnefaldende tal i statistikken her er nok, at andet år (i første valgperiode) underperformer voldsomt, hvilket også sker i fjerde år (anden valgperiode). Nu er dette jo ikke nært forestående, men I kan have det i baghovedet, når vi når der til.

Hvis vi kigger på en lignende statistik, der har tal med tilbage fra 1928, så kan vi se, at de år hvor vælgerne er tvunget til at vælge en helt ny præsident (som i år), ser det ikke alt for godt ud for aktiemarkederne. Her passer 2016 jo nok meget godt ind i statistikken, idet året indtil nu ikke har budt på det bedste investeringsmiljø.

electioncycle2
Kilde: www.MarketWatch.com

Her ser vi at siden 1928 har år som disse haft et gennemsnitligt afkast på -4% mod +7-7,5% i gennemsnit over alle årene.

Hvem er bedst for markedet – demokrater eller republikanere?

En anden spændende aktievinkel på det forestående valg er, om det vil gavne mest med en demokrat eller en republikaner ved roret.

Umiddelbart skulle man nok gætte på, at republikanerne ville skabe det mest erhvervsvenlige miljø og dermed også forårsage aktiestigninger. Men kigger man tilbage i historien, så er dette faktisk ikke tilfældet.

Tallene fordeler sig sådan, at årene med demokrater ved roret som præsident har givet i gennemsnit 15,08 % i afkast, imens årene med en republikaner på posten kun har givet gennemsnitligt 7,88 % i afkast (kilde: Journal of Business & Economics Research).

Denne statistik siger dog ikke så meget. For hvad er det for et erhvervsklima den enkelte præsident har overtaget fra forgængeren? Og har den sidende præsident haft henholdsvis senatet og kongressen med sig eller imod sig?

I statistikkerne nævnes f.eks. flere gange Obamas to perioder som helt ekstraordinære, idet han overtog en finanskrise i fuld udvikling samtidig med, at han er blevet modarbejdet i mange af hans forslag. Så man skal passe på med at udlede alt for meget af disse tal.

Hvad så med markederne på helt kort sigt?

Nu er mange her på siden jo enten daytradere eller korte swingtradere. For denne gruppe mennesker er de langsigtede statistikker ikke så vigtige. Vi vil vide, hvad vi skal handle på i dag og i morgen.

Når man læser forventningerne fra de forskellige analysehuse, så er der en tendens til, at de store institutioner forventer mere volatilitet i markedet, hvis Trump bliver valgt, end hvis Hillary bliver valgt. Dette har som sådan ikke noget at gøre med kvaliteten af deres præsidentskab.

Men som vi ved fra mange gange tidligere, så er det værste markedet ved usikkerhed. Her må vi bare konstatere, at Trump er et mere usikkert kort at spille end Hillary.

Hillary har mange års erfaring, hun er kendt af de fleste statsledere, hun kender det politiske spil osv. Så alt i alt kender folk hende på godt og ondt. Mange Trump-tilhængere vil jo så mene, at det netop er dette, som Trump gør oprør mod. Han vil have “rystet posen” og gøre op med de indgroede politikersystemer. Her skal vi ikke dømme, om det er godt eller skidt. Men vurderingen på kort sigt er helt klart, at et valg af Trump vil resultere i større volatilitet i ugerne efter valget.

En anden kortsigtet vinkel på et eventuelt valg af Trump er, at flere af hans udmeldinger går på at “bygge mure”. Dette er ikke kun fysiske mure, men også toldmure, hvilket gør erhvervslivet usikker på fremtiden. Og som skrevet ovenfor, så er usikkerhed den værste ingrediens i en markedscocktail, der i forvejen er sendt en smule til tælling her i 2016.

Hvem tror vi vinder?

Hvis I husker tilbage på Brexitvalget, så kørte vi også en artikel om vores vurdering af odds for henholdsvis “stay” og “leave”. Til det sidste talte alt for, at England ville forblive i EU, men på trods af meningsmålinger, bookmaker-odds og meget mere, så valgte de som bekendt at forlade EU.

Når man kigger ud over mediebilledet i forhold til præsidentvalget og meningsmålingerne, så er det et ganske broget billedet. Den danske presse kører igen og igen artiklen med vinkler som “Nu fører Trump” eller “Hillary sikker på sejr”. Vel at mærke artikler, der baserer sig på ganske få meningsmålinger i enkeltstater. Hvis man kender blot en smule om det amerikanske valgsystem, så ved man også, at det ikke kun drejer sig om at få det rigtige antal stemmer. Man skal også have dem de rigtige steder, så de giver det rigtige antal valgmænd, der kan pege på en som præsident.

daytrade

To af de sider, som vi følger mest for at få et nogenlunde realistisk og statistisk velfunderet billede af situationen er NyTimes.com og FiveThirtyEight.com.

Disse to sider tager en meget omfattende statistik i brug for at vurdere samtlige stater ud fra samtlige meningsmålinger. Stadigvæk kan de kun komme med brede estimater. I skrivende stund giver de to sider Hillary Clinton 64-84% chance for at vinde valget, imens Donald Trump får mellem 16-36% chance for succes. Men som vi alle ved, så er statistik en farlig og besnærende sport lige op til et valg.

Vores anbefaling op til valget

Hvis man ikke har en meget veldefineret strategi, der tager højde for den øgede usikkerhed og volatilitet op til valgdagen den 8. november, så er vores anbefaling at holde sig på sidelinjen i investeringsøjemed.

Normalt har vi som daytradere jo ikke noget mod volatilitet. Men det forestående valg har så mange usikkerhedselementer indbygget, at vi personligt holder fingrene væk fra markedet i dagene op til valget. Vi så i optakten til Brexit-valget, hvordan enkelte udmeldinger fra udvalgte politikere kunne rykke markedet voldsomt. Et eksempel kunne være, da tidligere London-borgmester Boris Johnson meldte ud, at han støttede “leave”-siden. Dette havde en øjeblikkelig og helt uforudsigelig effekt på både aktie- og forexmarkederne.

Så i de kommende dage vil vi kunne se enkelte meningsmålinger, FBI-anklager, mediespekulationer osv. puste til ilden og øge usikkerheden og dermed også volatiliteten i markeder.

Så til alle jer, der er relativt nye på markedet, så vil vi stærkt anbefale jer at holde jer væk, indtil støvet har lagt sig. Hvis man hopper ind i markedet lige nu, så er det rent lotteri.

Her på DaytraderLand er vi jo netop fortalere for, at man skal tage kalkulerede risici i sin investering og daytrading. Men når usikkerheden er så høj som nu, så er det svært at beregne risikoen og dermed kan der ikke foretages et kvalificeret gæt på markedets retning. Så hold jer ude et par dage.

Er man en rutineret trader, så findes der forskellige strategier til at spekulere i en kommende volatilitet, men dette må blive emnet for en separat artikel.

Vi ønsker jer alle en god valgnat. Men husk nu at passe på jeres penge derude.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *