“Iværksætter – hvad vi lærte af at starte 30 virksomheder” af Lars Tvede og Mads Faurholt-Jørgensen

Lars Tvede er godt kørende

Lars Tvede bor ligesom jeg selv i Zug, Schweiz, hvor jeg har mødt ham nogle gange, og i den forgangne weekend besøgte jeg ham tillige i hans vinterbolig – som i øvrigt nærmest er et vinterpalads – i skisportsstedet Verbier.

Her stod vi på ski sammen, besøgte en ”Club Privee”, han har medstiftet, og spiste på nogle charmerende restauranter i byen. Undervejs fik vi diskuteret alt fra high-speed trading til ETF strategier og iværksætteri. Men de mest interessante samtaler var nok netop om det sidstnævnte, da han lige har skrevet bogen “Iværksætter – hvad vi lærte af at starte 30 virksomheder” sammen med Mads Faurholt-Jørgensen.

Det fik mig til at lave følgende korte interview med ham, som jeg synes er interessant at bringe videre til jer:

Robin: ”Lars, hvorfor skrev du og Mads jeres bog om iværksætteri? Der er jo ikke så mange penge i at skrive bøger, og det tager en masse tid?”

Lars: ”Du har ret i, at det tager meget tid, og medmindre du skriver en fantastisk spændingsroman eller lignende, er der sjældent mange penge i forfatterlivet. Men generelt skriver jeg for at samle mine tanker om et emne, og samtidig er det en stor tilfredsstillelse at give viden fra sig. Og slutteligt giver forfatterskab giver mange gode kontakter.”

Robin: ”Hvor mange bøger har du skrevet?”

Lars: ”15 bøger, som handler om alt fra markedsanalyse og marketingstrategier til IT, børshandel, nationaløkonomi, fremtiden, kreativitet, politik og nu iværksætteri.”

Robin: ”Hvor kom Mads Faurholt så ind i billedet?”

Lars: ”For et par år siden mødte jeg Mads Faurholt i sminkerummet, inden vi begge skulle holde en TED talk. Jeg anede ikke, hvem han var, men fik ham hurtigt googlet og opdagede, at han er en helt speciel person. Han havde gennemført bachelor uddannelse på CBS hurtigere, end nogen anden, imens han samtidig var chef for 50 sælgere. Han afsluttede derefter en Masters fra eliteuniversitetet M.I.T. i USA, da han var 21 år, så McKinsey, derefter chef for tusindvis af folk i Asien, da han stadig var i 20erne. Og nu har han sit eget firma, der har startet 16 selskaber. Så Mads var interessant, og da jeg senere sejlede i Grækenland, sendte jeg ham impulsivt en e-mail og spurgte om han og hans veninde havde lyst til en uge ombord. Det havde de, og siden har vi sejlet flere gange sammen, hvilket bl.a. førte til ideen om at skrive bogen.”

Robin: ”Fortæl mig om bogens opbygning.”

Lars:” Vi kalder det en slags grønspættebog. Den handler om helt lavprakt6iske aspekter af at løbe en start-up virksomhed i gang. Om alt fra hvordan man udvikler gode ideer og finder deres kommercielle potentiale til teknikker til personlig effektivitet, salgsmetoder, opbygning af super effektive teams, brug af stock options, finansieringsmetoder og alt mulig andet. Gyldendal, som udgiver bogen ville gerne have den på 150 sider, men selvom vi skrev det hele meget koncentreret, blev den på næsten 400 sider. Der er simpelthen så meget at sige om emnet.”

Robin: ”Jeg går ud fra, at bogen handler meget om, hvad man skal gøre. Men står der også, hvad man ikke skal gøre?”

Lars: ”Ja bestemt. Vi har både bygget på vore egne erfaringer og store undersøgelser af, hvordan det går med start-ups. Nogle af disse undersøgelser omfatter tusindvis af unge virksomheder, der enten gik godt, halvdårligt eller helt ned”

Robin: ”Og hvad er konklusionerne?”

Lars: ”Statistisk er der fem dominerende årsager til, at det ofte går galt. Den første er interne stridigheder mellem stifterne. Dem oplever man faktisk i de fleste startops, og ofte er konsekvenserne fatale.”

Robin: ”Ja tak, det kender jeg lidt til selv. Hvad er de andre?”

Lars: ”Mange virksomheder går ned, fordi ideen ikke har et tilstrækkelig stort og kommercielt interessant marked. To almindelige problemer er også, at man begynder at køre omkostninger og ambitioner i vejret, inden forretningsmodellen er helt på plads, eller at man bygger dele af virksomheden hurtigt op imens andre dele halter bagefter. Og til sidst er der mange, der bliver narret af ved oplevelsen af tidlige entusiastiske kunder og tror, alle kunder er lige så imødekommende. Først for sent opdager de, at flertallet af potentielle kunder er langt mere krævende end de første, man får.”

Robin. ”Tak Lars. Jeg så i går at bogen var den mest solgte i Danmark på Saxo.com, selvom den endnu ikke er i bogladerne. Så det er den alene på forholdsordrerne. Det lyder jo lovende. Tror du, den vil blive populær?”

Lars: ”Who knows. Men jeg kan se, at emnet er populært, for der er meget mere interesse for iværksætteri i Danmark nu end blot for fem år siden. Eksempelvis måtte Vækstfonden lukke for flere tilmeldinger til deres årsmøde den 3. maj, da de med over 2.100 tilmeldte havde fulde huse. Det er aldrig sket før. Om folk så kan lide vor bog, det må tiderne vise, men emnet er altså populært, og det synes jeg i sig selv er virkelig godt. Men i øvrigt er bogen ved at blive oversat til engelsk, og vi håber på at få den ud på en række andre sprog over de næste par år. Vort ønske er, at den kan hjælpe nogle iværksættere til at komme lidt bedre fremad – sker det, er vi lykkelige.

Tak til Lars Tvede for interviewet.

Vi ser meget frem til at læse bogen og udlodde et par eksemplarer her på DaytraderLand.com.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til bogen eller Lars Tvede, så kan du stille dem nedenfor. Så vil vi gøre vores bedste for at få Lars Tvede til at svare.

Bogen kan købes hos Saxo.com her.

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *