Parabolic SAR – den ukendte daytrading-indikator

parabolic_sarHvad er Parabolic SAR?

En simpel, men ofte overset daytrading-indikator, er den gamle Parabolic SAR, der blev udviklet i 70’erne af Welles Wilder, der også er kendt for indikatorerne RSI, ATR og ADX.

Ordet Parabolic hentyder til den form indikatoren har på en graf, hvor den tegner en parabol-form under eller over kursen.

SAR står for Stop And Reverse, hvilket fortæller, at indikatoren både kan bruges som et Trailing Stop-loss, samt til at gå modsat, det vil sige skifte fra long til short – eller omvendt.

Parabolic SAR kan bruges til at få et signal om entry, om exit, samt til at give en ide om, hvor du skal sætte dit trailing stop-loss.

Som alle andre indikatorer er Parabolic SAR indikatoren selvfølgelig ikke en skudsikker metode til evig profit. Men den er ganske anvendelig i praksis, så lad os kigge på, hvordan den er opbygget.

Hvordan ser Parabolic SAR indikatoren ud?

Helt grundlæggende består Parabolic af en række prikker, der plottes under eller over prisen-grafen.

PARSAR1

Som det ses i grafen overfor, så skifter indikatoren konstant frem og tilbage med at ligge henholdsvis over og under prisen.

Når prisen bryder op gennem rækken af prikker (se den første grønne pil), så startes en ny række prikker under prisen (se den første røde pil). Her efter stiger kursen, og prikkerne følger med op. Når kursen så bryder ned gennem rækken af prikker (se den anden grønne pil), lægger indikatoren sig over prisen (se den anden røde pil).

Startpunktet for prikkerne angives af laveste eller højeste kurs i sidste bevægelse op eller ned. Dette ses i grafen ovenfor, idet de røde pile, der peger på første prik, flugter præcis med henholdsvis højeste og laveste punkt i den seneste bevægelse.

Hvordan dannes Parabolic SAR indikatoren?

Som beskrevet ovenfor er det første punkt på indikatoren lig med toppen eller bunden i den seneste bevægelse. Men herefter flytter prikkerne sig løbende efter kursen.

Når man vil sætte indikatoren ind på en graf, møder man som regel et billede som dette:

(lidt forskelligt fra software til software).

PARSAR2

Jeg vil ikke her komme ind på selv de matematiske udregninger bag indikatoren, da de er forholdsvis komplicerede og ikke nødvendige at forstå for at kunne anvende indikatoren med succes.

Tallene i indstillingerne ovenfor betyder følgende:

Step: med hvilken hastighed skal prikkerne accelerere.

Parabolic SAR er jo en indikator, der stiger eller falder hurtigere og hurtigere, og derfor laver en afrundet kurve (heraf navnet Parabolic). I dette tilfælde fortæller de 0.03, at accelerationen skal stige med 3% for hver bar.

Maximum: den maksimale stigning per prik.

Dette maksimum er indført for at undgå, at man til sidst for en fuldstændig lodret linje opad, så derfor begrænser man stigningstakten.

De normale standarder for Parabolic SAR er som regel Step på 2% og Maximum på 20%, men personligt foretrækker jeg at anvende indstillingerne Step på 3% og Maximum på 25%, når jeg daytrader på 1- og 5-min grafer.

Hvordan bruger man Parabolic SAR indikatoren?

Det er fristende at se på en graf som den nedenfor og tænke, at man nu har fundet en pengemaskine.

PARSAR3

Men problemet er – som med alle trend-metoder – at man kommer i store problemer, når man kommer ind i perioder som den nedenfor her:

PARSAR4

Alle gevinsterne fra første graf vil her lynhurtigt forsvinde som dug for solen i både kurstab og handelsomkostninger.

Så for at få Parabolic SAR til at fungere effektivt kombinerer vi den med andre indikatorer.

Forskellige kombinationer af indikatorer

Den helt simple metode til en kombination kunne være at kombinere Parabolic SAR med f.eks. et 50-perioders EMA (eksponentielt glidende gennemsnit). Her kan man så filtrere alle de signaler fra, der ikke falder sammen med den generelle trend. Det vil sige kun tage long-signaler, når signalet gives over 50 EMA, samt eventuelt. kun tage signalet, når det glidende gennemsnit er kraftigt stigende.

PARSAR5

Dette mindsker antallet af fejlsignaler betragteligt, men der kommer selvfølgelig altid tabende handler alligevel.

En anden mulighed er at vælge en trend-indikator – som f.eks. ADX, der fortæller noget om farten på en trend. Her kan man så vælge kun at tage signaler, når ADX er over en score på f.eks. 20 eller 25 for at luge lidt ud i de perioder, hvor markedet kører sidelæns.

Dette ser du et eksempel på her:

PARSAR6

Her har jeg kombineret både ADX over 25 med 50 EMA for at skabe nogle mere valide signaler og samtidig få minimeret antallet af handler.

Dette er blot et eksempel, hvor jeg har lagt indikatorerne på DAX 1-min graf. Der er et utal af muligheder, men Parabolic SAR er en ret dynamisk størrelse, som kan passes ind på mange forskellige måder.

Mange daytradere vælger også at holde Parabolic SAR helt ud af deres entry-beslutning og så blot bruge den til at bestemme niveauet for deres trailing stop-loss.

Men prøv at eksperimenter lidt med indikatorens forskellige muligheder og indstillinger.

Har du spørgsmål?

Som altid er du velkommen til at skrive en kommentar eller spørgsmål under artiklen.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

1 kommentar til “Parabolic SAR – den ukendte daytrading-indikator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *