Rentens effekt på valutakursen

Et af de mest omtalte økonomiske emner i den seneste tid har været renten i USA.

Siden finanskrisen har renten været brugt i et forsøg på at stimulere USA’s økonomi, idet en lav rente giver erhvervslivet mulighed for at vækste med få finansieringsudgifter, og det giver private mulighed for at købe dyre forbrugsgoder til små månedlige nettoomkostninger. Problemet er jo selvfølgelig, hvad man så gør, når renten rammer 0%, for så er det i sagens natur svært at komme meget længere ned.

renteudviklingus

I grafikken her over, kan vi se, hvordan renten med jævne mellemrum er blevet sænket. Sidste gang vi så markante rentefald var efter dot-com-krakket i 2000-2001. Herefter steg renten støt fra 2004 og tog så et kæmpe dyk i tiden efter 2008. Nu har vi imidlertid haft en historisk lang periode med næsten 0% i rente, og nu lader det til, at niveauet skal hæves.
FED hævede i går renten med 0,25%, hvilket var anden gang indenfor ca. 1 år.

Det gode spørgsmål er nu, hvad det betyder for os som daytradere og kortsigtede swingtradere.

Rentens effekt på aktiemarkedet

Følgende betragtninger er baseret på “alt andet lige”-præmissen, idet der selvfølgelig er utroligt mange faktorer, der spiller ind i disse økonomiske systemer.

Helt grundlæggende kan man sige, at en renteforhøjelse i et land, vil have en negativ effekt på aktiemarkedet på kort sigt. Dette har flere årsager. For det første, så bliver det nu dyrere for virksomheder og private at låne penge, og derfor vil der være nogle investeringer og købsovervejelser, der nu bliver sat på hold. Dårligere muligheder for vækst er selvfølgelig ikke noget aktieanalytikerne kan lide. For det andet, så står mange store pensionskasser og finansinstitutioner og skal vælge, hvor de kan få det bedste afkast med den mindste risiko.

I de seneste år har det været nærmest umuligt at få en fornuftig rente i obligationsmarkedet, og derfor har disse institutioner været tvunget over i aktiemarkedet for bare at kunne få nogle få procent i afkast. Med en stigende rente vil nogle af disse aktiepenge nu blive flyttet over i renteprodukter i stedet, og dermed vil der være en risiko for at lidt større salg af aktier med efterfølgende prispres som konsekvens. Endnu er renten ikke voldsomt høj, men det er helt sikkert noget, som mange store markedsdeltagere sidder og holder øje med.

I starten af afsnittet skrev jeg, at dette gælder på kort sigt. På lidt længere sigt er der en tendens til, at man efter et rentehop ser et stigende aktiemarked i de kommende 6-12 måneder. Dette er formentlig ikke så meget på grund af selve rentebevægelsen, men mere på grund af den vækst i samfundet, som har medført rentestigningen.

Rentens effekt på valutamarkedet

Med hensyn til valutamarkedet, så er disse betragtninger også baseret på “alt andet lige”, idet der også her er mange faktorer, der spiller ind.

Som tommelfingerregel kan man sige, at når et lands rente stiger, så stiger valutaen også med op. Den helt simple forklaring på dette er som følger:

Når renten i et land stiger, så er der mulighed for at sætte ens penge i investeringer i dette land og få en højere rente. Hvis renten stiger i USA, så vil flere penge søge mod USA i investeringsøjemed. Men for at kunne investere i USA, skal du have vekslet din nuværende valuta til dollar, og dette skaber en øget efterspørgsel på dollaren og dermed en stigende kurs.

Det skal i denne sammenhæng siges, at man skal passe på med bare at gå long i US-dollar blot fordi, man har hørt at renten skal stige. For der ligger også en masse forventninger i markedet allerede, som er indpriset. Så hvis investorerne f.eks. havde forventet en rentestigning på 0,5% og FED så kun lader renten stige med 0,25%, så vil denne rentestigning formentlig medføre et fald, fordi en større rentestigning allerede var priset ind i markedet.

Valutahandel som daytrader

Som altid, så anbefaler vi på det kraftigste, at man holder øje med de finansielle nyheder, når man daytrader. Dette kan f.eks. ske på sider som denne: MyFxBook. Her kan man konstant følge de kommende nyheder. Her vil nyheder med stor betydning for markedet være markeret med rødt, hvilket det er vigtigt at notere sig inden en handelsdag. Hen over disse nyheder anbefaler vi kraftigt, at man ikke handler (kortsigtet), det der her kan forekomme meget store udsving, der kan blive utroligt dyrt for en daytrader.

Hans Henrik Nielsen

Hans Henrik Nielsen is a very experienced day and swing trader, teacher and publisher, who in the last couple of years has produced 80-134% profit on his day trading.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *