Hans-Henrik Nielsen

Hans-Henrik1

I vores artikelserie om danske daytradere har redaktionen på DaytraderLand.com fået lov til at stille Hans-Henrik Nielsen de sædvanlige 10 spørgsmål om daytrading.

1. Hvornår prøvede du at daytrade for første gang?

Det efterhånden mange år siden, at jeg første gang prøvede daytrading.

I starten var det et forsøg på at handle danske aktier lidt mere aktivt, men resultatet var ikke imponerende. Både fordi jeg ikke havde ordentligt it-udstyr, ingen rigtig metode samt alt for høje handelsomkostninger.

Men inden længe begyndte jeg at tage forskellige uddannelser i daytrading, og her begyndte jeg at daytrade futures (mest e-minis).

2. Hvor lang tid gik der, før du havde din første profitable måned som daytrader?

Jeg kan ikke huske tidsrammen, da jeg først handlede i sin tid. Men jeg har holdt en pause nogle år, idet vi fik børn. Da jeg startede op igen for ca. 2½ år siden, gik der 3-4 måneder, hvor jeg lige skulle have banket rusten af. Jeg skulle både have fundet en metode, der passede til mit nye liv som forælder, men også lige have tunet psykologien ind igen. Efter 3-4 måneder begyndte jeg at tjene penge næsten hver eneste uge, og efter 6-8 måneder følte jeg for alvor, at jeg var ved at have grebet om det igen.

3. Hvad var din største fejl i starten?

Helt i starten var min største fejl, at jeg ikke var opmærksom nok på risikostyring. Jeg risikerede forskellige størrelser for hver handel, og jeg tog alt for store risici.

I min anden omgang som daytrader var min største fejl nok, at jeg var sikker på, at det var nemt at komme i gang igen. De første par uger gik fantastisk, og så vidste jeg jo, at jeg havde ret. Efter et par uger kom der dog massiv modgang, og så måtte jeg til at tage hele min metode op til revision igen.

Det er en fejl,  jeg også ser hos mange nye daytradere. Det med at undervurdere, hvor lang tid det tager, at bliver nogenlunde konstant profitabel.

4. Hvilke markeder handler du primært i for tiden?

Jeg handler 80% DAX-indeks og 20% DOW.

Grunden til mit primære fokus på DAX er, at den passer godt i min dagligdag med familien. Egentlig passer min metode også rigtig godt til DOW, men her skal der laves aftensmad, puttes børn osv. Det er vigtigt, at man vælger et marked, der kan gå i spænd med ens familie, venner, hobbies osv. Ellers bliver det for meget et surt slid.

5. Hvor mange handler har du i gennemsnit om ugen?

Det afhænger lidt af markedet. Hvis tingene kører meget sideværts, kan jeg have dage, hvor jeg handler 0-3 gange. Men på en mere aktiv dag giver min normale metode 2-6 handler.

Så på en nogenlunde almindelig uge, ligger jeg på ca. 15-25 handler i DAX mellem kl. 9.30 og 14.30.

6. Hvad er den vigtigste egenskab hos en succesfuld daytrader?

Der er flere ting, som jeg mener er utroligt vigtige for en daytrader.

Tålmodighed er en vigtig faktor. Det, at kunne sidde en hel dag og stirre på et marked uden trend og bare afvente det gode setup, er altafgørende. Mange daytradere har en fin metode, men de har ikke disciplinen til at lade være med at handle, når dette er nødvendigt. Det er også noget, jeg selv arbejder kraftigt med.

En forståelse for statistik er også vigtig. Her taler jeg bl.a. om det at forstå begrebet positive expected value, der betyder, at ens metode giver overskud på lang sigt. Men i de perioder, hvor man daytrader, kan der sagtens komme en eller flere uger i træk, der giver minus. Men det betyder ikke nødvendigvis at ens metode ikke virker. Det kan være en del af det naturlige udsving, der forekommer, hvilket man skal sætte sig godt ind i, så man kender historikken i ens metode.

7. Hvordan håndterer du de rigtig dårlige dage?

Jeg bruger meget mine statistikker til at håndtere de dårlige dage. Når jeg har en grundig back-test og live-test af min metode, så ved jeg nogenlunde, hvor tit jeg skal forvente tabsgivende dage. Hvis jeg ved, at jeg gennemsnitligt har f.eks. én tabsgivende dag per uge, så kan jeg nemmere acceptere 1-2 dårlige dage.

Derudover søger jeg for at få meget motion i form af bl.a styrketræning, løb og karate. Daytrading kan godt være meget adrenalinfyldt, og hvis man ikke formår at få brændt denne energi af, så skader det både fysisk og mentalt.

Generelt har jeg større mentalt overskud, når jeg er i god fysisk form, så det vil jeg klart anbefale alle daytradere at fokusere på.

8. Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil lære at daytrade?

Som ny daytrader skal man finde sig en eller flere gode undervisere, der har tradet med succes et stykke tid. Samtidig skal man indstille sig på, at det er et håndværk, der tager tid at lære og mestre.

Mit råd er, at man sætter sig et mål for de første 3-6 måneder. Dette mål skal være, at man vil komme gennem perioden uden at tabe penge.

Det kan virke som et ret uambitiøst mål til en start. Men hvis man kan lære at styre følelser, risiko, disciplin osv. i denne opstartsperiode, så skal pengene nok følge senere.

9. Hvor meget startkapital kræver det at komme godt i gang med daytrading?

I dag kan man jo komme i gang med f.eks. 1.000 kr. Det er fint nok i en periode, hvor man træner. Men de fleste vil jo gerne skabe en ekstra indtægt ved daytrading. Hvis man f.eks. kan lave 5-10% afkast på én måned, så giver det jo kun 50-100 kr. Så man skal selvfølgelig højere op med tiden.

Men mit råd er først at have fokus på at skabe overskud (uanset beløbene). Herefter kan man begynde at lægge til ens kapital stille og roligt hver måned samtidig med, at man tjener afkast på ens kapital.

På denne måde accelerer kapitalen hurtigt, og man vænner sig gradvist til at trade for større og større beløb.

10. Hvad laver du om fem år?

Som jeg daytrader i øjeblikket, så kan jeg sagtens se mig selv trade stadigvæk om 5 år.

Problemet hvis man trader alle markedets åbningstimer er, at det er svært at holde til mentalt, fysisk og socialt.

Så pt. handler jeg 4-5 timer om dagen. Dette giver mig tid til også at udvikle andre dele af min forretning med undervisning, sparring, handelsplatforme osv.

Jeg vil formentlig aldrig bare være 100% daytrader. Dertil har jeg for stort et socialt behov. Derudover elsker jeg at undervise, så der vil helt sikker blive ved med at komme videoer, kurser osv. fra min hånd.

Tak til Hans-Henrik Nielsen for interviewet.

Hvis du vil se, hvordan Hans-Henrik lavede 134,7% afkast i 2015, så læs denne artikel.

Summary
Photo ofHans Henrik Nielsen
Name
Hans Henrik Nielsen
Website
Job Title
Daytrader
Company
Daytraderland.com
Address
Denmark,

Robin Roy Krigslund-Hansen

Robin Roy Krigslund-Hansen is a serial entrepreneur interested in pattern recognition, high-speed trading and exchange-traded funds (ETFs), who has been trading for more than 25 years. Robin Roy Krigslund-Hansen is writing about technical analysis, risk management, trading strategies on DaytraderLand.

1 kommentar til “Hans-Henrik Nielsen

  1. Hej Hans-Henrik,
    Jeg har købt forskellige amerikansk noterede aktier for 2 uger siden (Barrick Gold, Alcoa, Vale, Netfix, Freeport ….) – og ønsker at sikre disse ved put optioner. Kunne du fortælle hvilket platform du køber put optioner på – og måske refererer til en artikel, hvor du mere i detaljer beskriver, hvordan man køber dem?
    Du har måske et kursus der beskriver det mere i detaljer? (Ser mit køb plus/minus fornuftigt ud? 🙂

    Mvh.
    Henrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *